Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δύο τρόποι για να ερωτευτείτε ξανά τον σύντροφό σας

Η αναζωπύρωση του δεσμού σας είναι δυνατή, δείτε πώς



Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Tara Denneny, όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο άρθρο της στο psychology today, πολλοί άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία λέγοντας ότι έχουν χάσει τη σπίθα με τον επί χρόνια ρομαντικό σύντροφό τους. Μπορεί να πουν:

«Ήμασταν τόσο τρυφεροί ο ένας με τον άλλον. Τώρα δεν πιανόμαστε καν χέρι χέρι».

«Είμαστε καλά όπως είμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά εξακολουθώ να νιώθω ότι κάτι λείπει. Ζητάω πάρα πολλά από την αγάπη μας;»

«Είναι έστω δυνατόν να είσαι απροκάλυπτα ερωτευμένος με κάποιον αφού περνάς κάθε μέρα μαζί τα τελευταία οκτώ χρόνια; Δεν μπορώ να πω αν είμαστε ο κανόνας ή η εξαίρεση».

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε οριστικά εάν η μακροχρόνια σχέση κάποιου χρειάζεται επισκευή. Πολλά εξαρτώνται από τις υποκειμενικές ερμηνείες της συμμαχίας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σχέσεων έχουν σχεδιάσει διάφορα όργανα για να δοκιμάσουν την ποιότητα της συνεργασίας ενός ζευγαριού. Ένα τέτοιο τεστ που ονομάζεται Κλίμακα Ικανοποίησης Σχέσεων, χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά περιβάλλοντα για να παρέχει αντικειμενική εικόνα για τη φύση της σχέσης.

Το τεστ ζητά από τους ερωτηθέντες να υποδείξουν τον βαθμό στον οποίο συμφωνούν με τις ακόλουθες 10 δηλώσεις:

Έχω στενή σχέση με τον σύζυγο, τον σύντροφό μου

Με τον σύντροφό μου έχουμε προβλήματα στη σχέση μας

Είμαι πολύ χαρούμενος με τη σχέση μας

Ο σύντροφός μου έχει γενικά κατανόηση

Συχνά σκέφτομαι να τερματίσω τη σχέση μας

Είμαι ικανοποιημένος από τη σχέση μου με τον σύντροφό μου

Συχνά διαφωνούμε σε σημαντικές αποφάσεις

Ήμουν τυχερός στην επιλογή συντρόφου

Συμφωνούμε για το πώς πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά

Νομίζω ότι ο σύντροφός μου είναι ικανοποιημένος με τη σχέση μας

Εάν αυτές οι δηλώσεις σας κάνουν να νιώθετε ότι μπορεί να υπάρχει ρωγμή στον δεσμό σας –ή αν μένετε με την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ και αρκετό καιρό– υπάρχουν δύο τρόποι για να ανάψετε ξανά τη φλόγα.

Πειραματιστείτε με το να κάνετε διαλείμματα ο ένας από τον άλλον

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντίθετο, αλλά το να αφιερώνετε χρόνο μακριά από τον σύντροφό σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναζωπυρώσετε τον έρωτά σας. Ακριβώς όπως η έρευνα δείχνει ότι οι τακτικές διακοπές από τη δουλειά μπορούν να έχουν διαρκή οφέλη στην ψυχική σας υγεία (μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες κατάθλιψης και έντασης ήταν σημαντικά υψηλότερες σε γυναίκες που έκαναν διακοπές μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν διακοπές δύο φορές το χρόνο), ένα διάστημα διακοπών από τον σύντροφό σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στον γάμο ή τη μακροχρόνια σχέση σας με αναζωογονημένα νεύρα και νέο σθένος.

Εδώ είναι δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Προγραμματίστε ένα ταξίδι με φίλους. Σκεφτείτε τον κύκλο των φίλων σας ως ένα προπύργιο συναισθηματικής υποστήριξης που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα σκαμπανεβάσματα μιας μακροχρόνιας σχέσης. Μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ νεόνυμφων βρήκε ότι οι σύζυγοι που διατηρούσαν ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικών συνδέσεων εκτός γάμου τα πήγαιναν καλύτερα κατά τη διάρκεια επεισοδίων συζυγικών δυσκολιών. Χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση προς όφελός σας. Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις και δραστηριότητες με τους στενούς σας φίλους. Μην φοβάστε να προγραμματίσετε την περιστασιακή απόδραση ή ταξίδι του Σαββατοκύριακου. Πιθανότατα θα επιστρέψετε στον σύντροφό σας με μια ανανεωμένη εκτίμηση για την κοινή σας ζωή.

Κάντε μια σόλο εξόρμηση. Ακριβώς επειδή είστε σε μια δεσμευμένη σχέση δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προγραμματίσετε ένα σόλο ταξίδι. Το μεμονωμένο ταξίδι, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να επιφέρει θετικές αλλαγές όσον αφορά τη διαφυγή, την ευτυχία, την ενδυνάμωση, την αυτο-ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωση. Το μεμονωμένο ταξίδι μπορεί να σας δώσει τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε ένα υπερδραστήριο μυαλό και να επαναξιολογήσετε τις προτεραιότητες της ζωής. Η προοπτική που αποκτάτε περνώντας χρόνο μόνοι σας σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ξανά την αρχική έλξη που μοιραστήκατε με τον σύντροφό σας.

Δοκιμάστε τον αυθορμητισμό

Οι μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να υποφέρουν όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματου πιλότου. Πρέπει να υπάρχει κάποιο μπαχαρικό για να κρατήσει ζωντανή την καινοτομία. Τα στοιχεία του spicy μπορεί να είναι εκπλήξεις («ας μπούμε στο αυτοκίνητο και θα βρούμε κάπου διασκεδαστικό να περάσουμε το μεγάλο Σαββατοκύριακο») ή μικρά (ένα μεσημεριανό ραντεβού έκπληξη στη μέση μιας ταραχώδους ημέρας). Μπορούν ακόμη και να είναι μικρο-ενέργειες, όπως ένα απροσδόκητο εγκάρδιο μήνυμα κειμένου ή email.

Το θέμα είναι ότι δείχνετε στον σύντροφό σας ότι νοιάζεστε για εκείνον και τη σχέση – και ότι δεν φοβάστε να ξεφύγετε από το σενάριο για να τον κάνετε να χαμογελάσει.

Να θυμάστε

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και κανένας σύντροφος δεν είναι τέλειος. Εάν είστε με κάποιον αρκετό καιρό, θα έχετε κάνει λάθη στη σχέση όπως και εκείνος. Το σημαντικό είναι να εμπλακείτε ενεργά για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνετε τις δικές σας διακοπές ψυχικής υγείας. Μπορεί να σημαίνει ότι θα προσθέσετε ξανά κάποιο αυθορμητισμό στη σχέση. Πάνω απ' όλα, σημαίνει να έχεις την ικανότητα να δείχνεις συμπόνια, συγχώρεση και αποδοχή μπροστά στις αναπόφευκτες αποτυχίες της ζωής.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της

CELEBS

Αλέξης Κούγιας: Η δικαστική διαμάχη με την Εύη Βατίδου και οι εξηγήσεις στα παιδιά του

«Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών»

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα