Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Έρωτας με την πρώτη ματιά: Μύθος ή αλήθεια;

Η επιστήμη απαντάει ακόμη και σε αυτό!



Οι ερευνητές που μελετούν την ανθρώπινη έλξη, λένε πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να σχηματίζουν γρήγορα γνώμη, όταν κάτι ευχάριστο και ρομαντικό πλησιάζει. Μερικοί πιστεύουν, ότι διαρκεί μόνο τρία λεπτά, για να αποφασίσουν αν κάποιος είναι ο πιθανός σύντροφός τους.

Σε μια μελέτη για φιλίες, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τα πρώτα λεπτά μαζί, είναι πιθανό να αναπτύξουν ερωτική σχέση μετά από εννέα εβδομάδες.

Στιγμιαία μπορεί να υπάρξει μία έλξη η οποία δεν βασίζεται μόνο στο μυαλό μας, αλλά μπορεί να έχει βιολογική προέλευση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα ζευγαρώνουν μεταξύ τους, όταν οι σύντροφοι, είναι ταιριαστοί γενετικά με τα ίδια. Αυτή η μελέτη δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά επιστήμονες πιστεύουν πως αναζητάμε συγκεκριμένα άτομα, τα οποία θα είναι κατάλληλα για εμάς.

Βέβαια με την αγάπη, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.

Παρά το γεγονός ότι το ήμισυ του αμερικάνικου πληθυσμού, πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά, δεν έχουν πέσει όλοι τα με τα μούτρα σε κάτι τέτοιο.

Ίσως να προκαλεί έκπληξη, αλλά οι γυναίκες, δεν είναι τόσο ρομαντικές όσο πιστεύαμε. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά, και πιστεύουν σε αυτά τα φυσικά συναισθήματα, ενώ δεν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν αμέσως. Σε αντίθεση, οι γυναίκες τείνουν να αναπτύξουν μία βαθιά εμπιστοσύνη με τον σύντροφό τους, πριν παραδοθούν σε αυτά τα συναισθήματα.

Επίσης, οι άνθρωποι που πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά είναι νεαρής ηλικίας. Μία δημοσκόπηση έδειξε ότι ηλικίες άνω 50 ετών, δυσκολεύονται να πιστέψουν σε κάτι τέτοιο.

Αυτό που μένει ασαφές,είναι ότι οι σχέσεις που ξεκινάν με αυτόν τον τρόπο, δεν γνωρίζουμε αν στην πορεία θα καρποφορήσουν, ή πόσο πετυχημένες μπορεί να γίνουν.

Μία έρευνα στο Ισραήλ έδειξε ότι μόνο το 10% από τις μακροχρόνιες σχέσεις ξεκίνησαν, απλά με μια ματιά. Αν και οι άνθρωποι μπορούν αμέσως να έλκονται μεταξύ τους, μερικοί επιστήμονες λένε ότι το να είσαι πραγματικά ερωτευμένος με τον σύντροφό σου, χρειάζεται χρόνος.

Έτσι, αν το πρώτο ραντεβού δεν πάει και τόσο καλά, ας του δώσουμε λίγο χρόνο και κάποιες ευκαιρίες παραπάνω! Μερικές φορές μπορεί να αρκεί ένα βλέμμα. Άλλοι πιστεύουν πως η αγάπη αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου