Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διακρίνετε χειριστικές συμπεριφορές μέσα από φαινομενικά αθώες φράσεις

10 φράσεις που φαίνονται αθώες αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά χειριστικές



Εάν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάποιον που χρησιμοποιεί χειριστικές συμπεριφορές, θα έχετε διαπιστώσει ότι μερικές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρος ο τρόπος τους και καταφεύγουν σε πιο πλάγια μέσα. Ποτέ δεν λένε αυτό που πραγματικά εννοούν, αντίθετα καλύπτουν συγκαταβατικά, αγενή και χειριστικά πράγματα με φαινομενικά αθώες φράσεις. Με άλλα λόγια, καλό είναι να έχετε τον νου σας στις παρακάτω φράσεις γιατί δεν είναι τόσο απλές ή καλοπροαίρετες όσο θα ήθελαν να πιστεύετε!

«Απλώς προσπαθώ να βοηθήσω».

Εντάξει, όλοι το έχουμε ακούσει αυτό, σωστά; «Απλώς προσπαθώ να βοηθήσω». Ακούγεται σαν μια καλοπροαίρετη προσφορά, αλλά μερικές φορές μοιάζει περισσότερο με μια μπουλντόζα αυτόκλητων συμβουλών. Ξέρεις, όπως όταν η θεία σου επιμένει ότι η συνταγή της με μέλι είναι η θεραπεία για όλα, ακόμα και για ένα σπασμένο κορδόνι. Έτσι, όταν κάποιος εγκαταλείψει αυτή τη γραμμή, είναι καιρός να αξιολογήσετε εάν η «βοήθειά» του είναι πραγματικά χρήσιμη ή απλώς ένας έξυπνος τρόπος για να σας κατευθύνει προς την δική του εκδοχή επιτυχίας. Θυμηθείτε, δεν οδηγούν όλες οι προσπάθειες βοήθειας στο χρυσό μονοπάτι και μερικές φορές, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε διαφορετική διαδρομή.

 «Αντιδράς υπερβολικά».

Α, το κλασικό «Αντιδράς υπερβολικά». Ρίχνεις καφέ στο αγαπημένο σου πουκάμισο και είναι εκεί για να σου πουν: «Καλά, αντιδράς υπερβολικά». Αλλά ισχύει αλήθεια αυτό; Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και αν νιώθετε όλα τα συναισθήματα, αυτό ισχύει! Έτσι, όταν κάποιος προσπαθεί να υποβαθμίσει τα συναισθήματά σας με αυτή τη γραμμή, σταθείτε στη θέση σας και αγκαλιάστε το συναισθηματικό σας τρενάκι. Εξάλλου, η ζωή θα ήταν αρκετά βαρετή χωρίς μερικές ανατροπές.

 «Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα…»

Ω αυτό είναι μια κλασική συναισθηματική διελκυστίνδα. «Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα…» έκανες κάτι που μπορεί να μην θέλεις να κάνεις. Είναι σαν να χρησιμοποιούν την αγάπη σας ως ένα μαγικό ξόρκι για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αλλά εδώ είναι η συμφωνία: η αγάπη δεν είναι τηλεχειριστήριο και δεν είστε υποχρεωμένοι να αλλάξετε κανάλι μόνο και μόνο επειδή κάποιος το απαιτεί. Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται στον σεβασμό, όχι στον συναισθηματικό εκβιασμό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί αυτή η γραμμή, υπενθυμίζοντάς σας πώς πρέπει να δίνεται αγάπη, ρίξτε τους το περιφρονητικό βλέμμα μιας γάτας.

 «Υποθέτω ότι δεν είμαι αρκετά καλός για σένα».

Αχ, η δραματική έξοδος! «Υποθέτω ότι δεν είμαι αρκετά καλός για σένα». Αυτή είναι σαν σκηνή σαπουνόπερας, με την έξοδο αργής κίνησης και τη μελοδραματική μουσική. Αλλά εδώ είναι η ανατροπή – δεν είστε ο σκηνοθέτης της ταινίας τους που αξίζει τον εαυτό τους. Δεν είναι δική σου δουλειά να τους χειροκροτήσεις. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την αυτοεκτίμησή του και δεν είσαι εσύ ο διευθυντής του casting στο έργο τους. Αντί να παρασυρθείτε από τα δραματικά τερτίπια, υπενθυμίστε τους ότι η αυτοεκτίμηση δεν καθορίζεται από το χειροκρότημα σας.

«Είσαι τόσο ευαίσθητος».

Άλλο κλασικό το «Είσαι τόσο ευαίσθητος». Είναι σαν να σας κατηγορούν ότι είστε συναισθηματική νάρκη ξηράς. Αλλά ξέρετε, η ευαισθησία είναι μια υπερδύναμη, όχι ένας κρυπτονίτης. Είναι σαν να έχετε επιπλέον γευστικούς κάλυκες για τις γεύσεις της ζωής. Έτσι, όταν ρίξουν αυτή τη φράση, μην την αφήσετε να θαμπώσει το συναισθηματικό σας ουράνιο τόξο. Σας επιτρέπεται να νιώσετε όλα τα συναισθήματα και κανείς δεν μπορεί να σας πει διαφορετικά. Αντί να καταπιείτε την κριτική τους, υπενθυμίστε τους ότι το να είστε ευαίσθητοι σημαίνει ότι έχετε ένα καλά συντονισμένο συναισθηματικό ραντάρ – μπορείτε να αισθανθείτε τους χειριστικούς από ένα χλμ. μακριά.

 «Το σκέφτεσαι υπερβολικά».

Είναι όπως όταν προσπαθείτε να συναρμολογήσετε ένα έπιπλο και κάποιος λέει ότι το περιπλέκετε υπερβολικά. Αλλά εδώ είναι η συμφωνία: απλά φροντίζετε να μην καταρρεύσει η καρέκλα όταν κάθεστε σε αυτήν! Όταν κάποιος απορρίπτει τη διαδικασία σκέψης σας με αυτή τη φράση, είναι καιρός να του υπενθυμίσετε ότι η διεξοδική σκέψη είναι η υπερδύναμή σας. Δεν σκέφτεστε υπερβολικά. Φροντίζετε να κουμπώνουν όλα στη θέση τους – όπως αυτά τα έπιπλα.

 «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι».

Όταν κάποιος διακηρύσσει περήφανα: «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι», μπορεί να είναι λυτρωτικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας λεπτός τρόπος για να αποφύγουν την ευθύνη. Είναι σαν να λένε: «Θα κάνω ό,τι θέλω και δεν μπορείς να πεις τίποτα». Αλλά ας είμαστε αληθινοί. Όλοι μας νοιαζόμαστε λίγο για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Έτσι, όταν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση, υπενθυμίστε του ότι ενώ είναι απαραίτητο να παραμείνετε πιστοί στον εαυτό σας, είναι επίσης εντάξει να σκεφτείτε πώς οι πράξεις σας επηρεάζουν τους γύρω σας. Τελικά, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το κοινωνικό παιχνίδι.

 «Είναι απλά ένα αστείο, χαλάρωσε».

Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό μετά από ένα αστείο που μοιάζει περισσότερο με την αυτοεκτίμησή σας. «Είναι απλά ένα αστείο, χαλάρωσε!» λένε, αλλά είναι πραγματικά αστείο αν τσιμπάει; Αυτή η φράση μπορεί να είναι ένας ύπουλος τρόπος για να φωτίσετε τα συναισθήματά σας. Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από την πληγή σας με αυτή τη γραμμή, υπενθυμίστε του ότι το χιούμορ πρέπει να τονώνει, όχι να πληγώνει. Άλλωστε, τα καλά αστεία φέρνουν χαρά, όχι δάκρυα.

«Νόμιζα ότι ήξερες».

Είναι σαν να παίζεις ένα παιχνίδι χωρίς να εξηγείς τους κανόνες και μετά να διεκδικείς τη νίκη. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση, μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη κακή επικοινωνία. Αλλά ουπς, δεν είμαστε αναγνώστες του μυαλού! Έτσι, όταν το πουν αυτό, υπενθυμίστε τους ευγενικά ότι η σαφήνεια είναι το κλειδί. Δεν πρόκειται για μαντικές ικανότητες. Πρόκειται για ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

 «Δεν έχω χρόνο για δράμα».

Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό. Είναι σαν να λένε, «Έχω χώρο στη ζωή μου μόνο για ουράνια τόξα και πεταλούδες». Αλλά ας είμαστε αληθινοί, η ζωή δεν είναι πάντα ηλιοφάνεια και μονόκεροι. Το δράμα είναι απλώς μια άλλη λέξη για τις απροσδόκητες ανατροπές της πλοκής της ζωής. Έτσι, όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι χωρίς δράματα, υπενθυμίστε του απαλά ότι το δράμα είναι απλώς ο τρόπος ζωής για να κρατάτε τα πράγματα ενδιαφέροντα. Είναι σαν την πικάντικη σάλτσα της ύπαρξης – προσθέτει γεύση στα καθημερινά εγκόσμια. Αγκαλιάστε το δράμα και αφήστε το να είναι μέρος του περιπετειώδους ταξιδιού σας!

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι