Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 χαρακτηριστικές φράσεις που φανερώνουν ψεύτικη ειλικρίνεια

Ποιες είναι οι φράσεις που άλλα λένε κι άλλα εννοούν…



Συναντήσατε ποτέ εκείνους τους ανθρώπους που είναι περίπου τόσο γνήσιοι όσο ένα χαρτονόμισμα τριών ευρώ, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να εμφανιστούν ως ειλικρινείς; Έχουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο φράσεων για να το παραποιήσουν μέχρι να (δεν) τα καταφέρουν. Ακολουθούν οι 13 κορυφαίες φράσεις που λατρεύουν να ξεστομίζουν ενώ προσπαθούν να κερδίσουν ένα Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας στο Faux Sinritity. Αν είστε κάτι σαν εμένα, αυτά τα κούφια πράγματα θα σας τρελάνουν τελείως.

«Πίστεψέ με, καταλαβαίνω».

Είναι η βασική τους γραμμή όταν θέλουν να δείχνουν συμπονετικοί. Αλλά ας είμαστε αληθινοί, η κατανόηση είναι κάτι περισσότερο από μια φράση. Είναι δράση. Το πιθανότερο είναι ότι απλώς παπαγαλίζουν αυτή τη φράση χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά από πού προέρχεστε. Είναι ένας βολικός τρόπος για να φιμώσουν τις ανησυχίες σας χωρίς να τις αντιμετωπίσουν. Αυτή η φράση είναι συχνά μια γρήγορη οδός διαφυγής από μια βαθύτερη συζήτηση που δεν θέλουν να έχουν. Είναι σαν να έχουν ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Πώς να καταλάβετε κάτι χωρίς να προσπαθήσετε πραγματικά».

«Θα έλεγα ακριβώς το ίδιο!»

Κλασική κίνηση όταν θέλουν να φαίνονται ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εσάς. Δεν επρόκειτο να το πουν; Ούτε καν το σκέφτηκαν. Αλλά τώρα που το είπατε και ακούγεται έξυπνο, θα ήθελαν να το είχαν πει. Είναι η προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τη διορατικότητά σας χωρίς να σκέφτονται οι ίδιοι. Αυτή η φράση είναι ένας λεπτός τρόπος να λάβετε κάποια εύσημα για τις ιδέες σας. Είναι σαν να προσπαθούν να πείσουν εσάς (και ίσως τον εαυτό τους) για τη δική τους διορατικότητα και σοφία.

«Το μυστικό σου είναι ασφαλές μαζί μου».

Αυτό είναι μια κόκκινη σημαία στο μέγεθος μιας πετσέτας θαλάσσης. Τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι το μυστικό σας πρόκειται να κάνει γύρους πιο γρήγορα από ένα viral TikTok. Είναι ο τρόπος τους να λένε, «Πες μου τα πάντα για να έχω το πάνω χέρι». Τη στιγμή που θα το ακούσετε, προετοιμαστείτε για την πιθανότητα το μυστικό σας να γίνει δημόσια γνωστό. Είναι σαν μια λεκτική χειραψία που σπάει τη στιγμή που γυρνάς την πλάτη σου. Αυτή η φράση είναι συχνά μια πρόσκληση για εκμαιεύσεις, μόνο για να σεριρστούν ως κύριο πιάτο στην επόμενη γιορτή κουτσομπολιού.

 «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι».

Η μη συγγνώμη. Δεν λυπούνται για αυτό που έκαναν. Λυπούνται που αντιδράς σε αυτό. Είναι ένας γλαφυρός τρόπος για να εκτρέψουν την ευθύνη και να το κάνουν με τα συναισθήματά σας, όχι τις πράξεις τους. Είναι η επιτομή της ανειλικρίνειας, που κοροϊδεύει τις γνήσιες τύψεις. Αυτή η φράση βάζει το βάρος του προβλήματος σε εσάς, υποδηλώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι η συμπεριφορά τους, αλλά η αντίδρασή σας σε αυτήν. Είναι ένας κλασικός τρόπος να παρακάμψουν την ευθύνη και να διατηρήσουν το ηθικό υψηλό έδαφος.

 «Θέλω απλώς ό,τι καλύτερο για σένα».

Ακούγεται ευγενικό, αλλά να είστε προσεκτικοί. Αυτό συχνά μεταφράζεται σε «θέλω αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο για σένα, το οποίο συμπτωματικά ευθυγραμμίζεται με ό,τι είναι καλύτερο για μένα». Είναι ένας χειριστικός μικρός αριθμός που είναι καμουφλαρισμένος σαν ανησυχία. Είναι ένας τρόπος να κρύψουν τον έλεγχο ή τα εγωιστικά τους κίνητρα με το πρόσχημα του αλτρουισμού. Αυτή η φράση συχνά προηγείται των αυτόκλητων συμβουλών που εξυπηρετούν την ατζέντα τους περισσότερο από τη δική σας. Είναι υποστηρικτικό και υποθέτει ότι γνωρίζουν καλύτερα για τη ζωή σας από εσάς.

«Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, αλλά…»

Προφυλάξτε τον εαυτό σας. Κάτι προσβλητικό έρχεται στο δρόμο σου. Αυτός ο πρόλογος είναι η κάρτα τους για να πάρουν το δικαίωμα για να πουν κάτι αγενές ή αναίσθητο ενώ προσποιούνται ότι είναι ειλικρινείς για χάρη σας. Είναι ο τρόπος τους να απαλύνουν το χτύπημα πριν δώσουν μια λεκτική γροθιά. Η φράση είναι ένα σαφές σημάδι ότι έχουν πλήρη επίγνωση της προσβλητικότητας της δήλωσής τους, αλλά επιλέγουν να το πουν ούτως ή άλλως. Είναι μια άνανδρη κίνηση, που κρύβεται πίσω από μια φράση που υποτίθεται ότι τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για τα προσβλητικά λόγια που ακολουθούν.

«Αυτή είναι μια υπέροχη ιδέα, αλλά…»

Αρχίζουν να ακούγονται υποστηρικτικοί, μόνο για να το αναιρέσουν με λόγους για τους οποίους η ιδέα σας δεν θα λειτουργήσει. Είναι ο τρόπος τους να σας υπονομεύουν διακριτικά ενώ θέλω να δείχνουν να είναι στο πλευρό σας. Αυτή η φράση είναι μια έξυπνη μεταμφίεση για κριτική, ντυμένη ως εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Ουσιαστικά λένε, «Ωραία προσπάθεια, αλλά ας είμαστε αληθινοί, δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

«Ας μείνουμε σε επαφή!»

Αν η ειλικρίνεια ήταν νόμισμα, αυτή η φράση θα ήταν μονοπωλιακό χρήμα. Είναι το κοινωνικό ισοδύναμο του «δεν έχω σκοπό να σε ξαναδώ, αλλά ας προσποιηθούμε ότι δεν είπαμε απλώς αντίο για πάντα». Είναι μια κούφια υπόσχεση, που δίνεται συχνά από κοινωνικές επιταγές και όχι από γνήσιο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της επαφής. Αυτή η φράση είναι το λεκτικό ισοδύναμο του να πετάξεις ένα κόκαλο – είναι κάτι που μπορεί να πει όταν δεν έχουν πραγματική πρόθεση να το ακολουθήσουν. Είναι σαν να υπογράφετε ένα email με «Με εκτίμηση», όταν αυτό που πραγματικά εννοείτε είναι «Αντίο για πάντα».

«Ξέρεις ότι είμαι εδώ για σένα, σωστά;»

Αυτό ακούγεται υποστηρικτικό, αλλά συχνά είναι κούφιο. Είναι ένας τρόπος για να φαίνονται συμπονετικοί χωρίς καμία πραγματική ενέργεια για να το υποστηρίξουν. Πετάνε αυτή τη φράση σαν κομφετί, αλλά όταν τους χρειάζεστε πραγματικά, δεν τους βρίσκετε πουθενά. Είναι ένα λεκτικό χτύπημα στην πλάτη, ένας αδέσμευτος τρόπος να προσφέρουν υποστήριξη χωρίς να χρειάζεται να το κάνουν.

«Πάντα λέω αυτό που σκέφτομαι»

Χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να δώσουν στους εαυτούς τους ένα σήμα τιμής για την ειλικρίνεια, αλλά είναι συχνά μια δικαιολογία για να είναι αναίσθητοι ή απρόθυμοι. Είναι ένας τρόπος να καυχιούνται για την «ειλικρίνειά» τους ενώ στην πραγματικότητα τη χρησιμοποιούν ως άδεια για να σας πληγώσουν χωρίς τύψεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας