Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 «αποδείξεις» ότι είστε στη σωστή σχέση ακόμα κι αν νομίζετε το αντίθετο

Αν δεν διαθέτει η σχέση σας αυτά τα χαρακτηριστικά τότε είστε στο σωστό μέρος



Νιώθετε ότι ο σύντροφός σας είναι ο κατάλληλος για εσάς, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια μικρή αμφιβολία και δεν είστε σίγουροι για το πού βρίσκεστε. Εξάλλου, ακόμα και όταν βρίσκεστε σε μια σταθερή συνεργασία, δεν είναι πάντα σαν ηλιοφάνεια και ουράνια τόξα. Ευτυχώς, μερικά αρκετά ξεκάθαρα σημάδια μπορούν να σας πουν εάν είστε στη σωστή σχέση, ακόμη και όταν αυτό δεν φαίνεται προφανές.

Μπορείτε να είστε ο αληθινός σας εαυτός.

Στη σωστή σχέση, δεν χρειάζεται να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος που δεν είσαι. Νιώθετε άνετα να είστε ο πραγματικός σας εαυτός, με τις ιδιορρυθμίες σας και όλα σας τα στοιχεία. Ο σύντροφός σας σας αγαπά γι' αυτό που είστε και δεν νιώθετε την ανάγκη να κρύψετε τα αληθινά σας συναισθήματα ή τις απόψεις σας. Αυτό σημαίνει ότι νιώθεις άνετα να είσαι αστείος, σοβαρός, συναισθηματικός ή οτιδήποτε άλλο πραγματικά είσαι, χωρίς να φοβάσαι την κρίση. Έχει να κάνει με το να σε αγαπούν και να σε αποδέχονται στην πιο φυσική σου κατάσταση, και αυτό είναι όμορφο. Όταν μπορείτε να δείξετε τα αληθινά σας χρώματα και να νιώθετε ακόμα ότι σας έχουν αγκαλιά, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι βρίσκεστε στη σωστή σχέση.

Επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά.

Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μιλήσετε για οτιδήποτε, είτε είναι κάτι που σας ενοχλεί είτε απλά να μοιραστείτε πώς πέρασε η μέρα σας. Υπάρχει ένα επίπεδο ειλικρίνειας στις συνομιλίες σας που χτίζει την εμπιστοσύνη και την κατανόηση. Αυτή η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας σημαίνει ότι δεν φοβάστε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και είστε εξίσου δεκτικοί στο να ακούσετε. Δεν είναι ότι συμφωνείτε σε όλα, αλλά οτι έχετε τον χώρο να εκφράσετε τις σκέψεις σας χωρίς να φοβάστε τις αντιδράσεις. Όταν μπορείτε να κάνετε σκληρές συζητήσεις χωρίς να βλάψετε τη σχέση, είναι σαφές σημάδι μιας υγιούς επικοινωνίας.

Σας ωθεί να γίνετε καλύτερος άνθρωπος.

Στη σωστή σχέση, ο σύντροφός σας σας εμπνέει να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, όχι μέσω πίεσης ή κριτικής, αλλά απλώς με το να είστε αυτός που είναι. Βρίσκετε τον εαυτό σας να έχει κίνητρο να αναπτυχθεί, να βελτιωθεί και να αγκαλιάσει τις θετικές αλλαγές, είτε πρόκειται για την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών, είτε για περισσότερη υπομονή είτε για την επιδίωξη προσωπικών στόχων. Αυτή η έμπνευση δεν έχει να κάνει με το να αλλάξετε για να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας, αλλά αφορά τη φυσική επιθυμία να εξελιχθείτε επειδή η σχέση σας σας βγάζει το καλύτερο εαυτό. Όταν είσαι με κάποιον που πραγματικά σε ανεβάζει και ενθαρρύνει την προσωπική σου ανάπτυξη, είναι σαφές σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που δεν είναι μόνο σωστή αλλά και εμπλουτίζει και ενδυναμώνει.

Σέβεστε ο ένας την ανεξαρτησία του άλλου.

Το να είσαι στη σωστή σχέση δεν σημαίνει ότι είσαι συμφωνείτε σε όλα. Και οι δύο σέβεστε την ανάγκη του άλλου για ανεξαρτησία και προσωπικό χώρο. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη των ενδιαφερόντων και των χόμπι του άλλου, ακόμα κι αν δεν είναι κοινά. Έχει να κάνει με την κατανόηση ότι το να περνάς χρόνο χωριστά για να επιδιώκεις μεμονωμένα πάθη είναι υγιές και ωφέλιμο για τη σχέση. Δεν υπάρχει κτητικότητα ή ενοχή. Αντίθετα, υπάρχει ενθάρρυνση να είσαι αυτόνομος. Αυτός ο σεβασμός για την ανεξαρτησία είναι ζωτικής σημασίας για μια σχέση όπου και οι δύο σύντροφοι μπορούν να αναπτυχθούν μεμονωμένα, αλλά και πάλι να ενωθούν ως μια ισχυρή μονάδα.

Ξέρετε πώς να διαφωνείτε επικοδομητικά.

Κάθε ζευγάρι έχει διαφωνίες, αλλά αυτό που μετράει είναι το πώς τις χειρίζεστε. Σε μια υγιή σχέση, οι συγκρούσεις επιλύονται εποικοδομητικά, χωρίς να καταφεύγουμε σε προσβλητικά λόγια ή πράξεις. Και οι δύο εργάζεστε προς μια λύση και βλέπετε τις συγκρούσεις ως έναν τρόπο ενίσχυσης της σχέσης. Δεν έχει να κάνει με το να κερδίσετε μια διαμάχη, αλλά να κατανοήσει ο ένας τις απόψεις του άλλου και να βρεις κοινό έδαφος. Μαθαίνετε από αυτές τις διαφωνίες και τις χρησιμοποιείτε ως ευκαιρίες για να βελτιώσετε τη σχέση σας, αντί να τις αφήσετε να σας χωρίσουν.

Υποστηρίζετε ο ένας τους στόχους του άλλου.

Ο σύντροφός σας υποστηρίζει τις φιλοδοξίες σας και εσείς τις δικές τους. Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί και να επιδιώξει ατομικούς στόχους, κατανοώντας ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση. Έχει να κάνει με το να είστε ο ένας «οπαδός» του άλλου, να γιορτάζετε τις επιτυχίες και να προσφέρετε παρηγοριά κατά τη διάρκεια των αποτυχιών. Αυτή η αμοιβαία υποστήριξη δεν αφορά μόνο μεγάλους επαγγελματικούς στόχους, αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες και ακόμη και μικρά καθημερινά επιτεύγματα. Όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν την ελευθερία να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και γνωρίζουν ότι έχουν μια υποστηρικτική βάση για να επιστρέψουν, δημιουργεί μια ισχυρή και ανεβαστική δυναμική στη σχέση.

Νιώθετε ασφάλεια στη σχέση.

Δεν ξοδεύετε χρόνο ανησυχώντας για τη σταθερότητα της σχέσης σας. Υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας που προέρχεται από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και δέσμευση. Είστε σίγουροι για το μέλλον της σχέσης σας και για το πού πηγαίνει. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας σάς επιτρέπει να εστιάσετε στην οικοδόμηση και την καλλιέργεια της σχέσης σας, αντί να αμφιβάλλετε για τη μακροζωία της. Έχει να κάνει με το να νιώθετε μια αίσθηση γαλήνης, γνωρίζοντας ότι ακόμα και όταν περνάτε δυσκολίες, τα θεμέλια της σχέσης σου είναι αρκετά ισχυρά για να τα αντέξουν. Αυτή η ασφάλεια ενθαρρύνει μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν και της συντροφικότητας, καθιστώντας σαφές ότι βρίσκεστε στη σωστή σχέση.

Κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο.

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι κρίσιμο. Απολαμβάνετε πραγματικά ο ένας τη συντροφιά του άλλου και κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο. Δεν πρόκειται για συνεχή ενθουσιασμό, αλλά για να απολαμβάνετε τις απλές στιγμές που μοιράζεστε. Είτε γελάτε με ένα απλό αστείο, μαγειρεύετε ένα γεύμα μαζί ή απλά αγκαλιάζεστε στον καναπέ, αυτές οι στιγμές ευτυχίας είναι θεμελιώδεις. Είναι το αίσθημα ικανοποίησης όταν είστε μαζί, η ευκολία στις αλληλεπιδράσεις σας και το κοινό γέλιο που εμπλουτίζουν πραγματικά τη σχέση σας. Όταν ο σύντροφός σας είναι η πηγή γνήσιας ευτυχίας και άνεσης, είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Έχετε αμοιβαίο σεβασμό.

Ο σεβασμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε υγιούς σχέσης. Σέβεστε ο ένας τις απόψεις, τις αποφάσεις και τα όρια του άλλου. Αυτός ο αμοιβαίος σεβασμός δημιουργεί μια σταθερή βάση για μια μακροχρόνια σχέση. Σημαίνει να αξιολογείτε ο ένας τα συναισθήματα και τις απόψεις του άλλου, ακόμα κι όταν διαφέρουν από τις δικές σας. Έχει να κάνει με το να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με καλοσύνη και προσοχή, ακόμη και σε στιγμές διαφωνίας. Όταν υπάρχει βαθύς σεβασμός ο ένας για τον άλλον, καλλιεργείται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αγάπης, το οποίο είναι απαραίτητο για κάθε ακμάζουσα σχέση.

Έχετε την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

Η κοινή αίσθηση του χιούμορ είναι σημάδι μιας ισχυρής σύνδεσης. Εσείς και ο σύντροφός σας γελάτε μαζί, απολαμβάνετε εσωτερικά αστεία και αξιοποιείτε το χιούμορ στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκετε πάντα τα ίδια πράγματα αστεία, αλλά μάλλον ότι μπορείτε να μοιράζεστε στιγμές γέλιου και ελαφρότητας. Το γέλιο μαζί είναι ένας τρόπος για να δεθείτε, να ανακουφίσετε το άγχος και απλώς να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου. Έχει να κάνει με το να βρίσκετε χαρά στα μικρά πράγματα και να μπορείτε να γελάτε μέσα από τις προκλήσεις. Όταν μπορείτε και οι δύο να γελάτε μαζί, ειδικά σε δύσκολες εποχές, δείχνει ένα επίπεδο κατανόησης και σύνδεσης που είναι ζωτικής σημασίας σε μια υγιή σχέση.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

SELF-LOVE

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή

Συνέχισε να διαβάζεις αν νιώθεις να απολαμβάνεις πολύ λίγα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή δεν είναι πιο διασκεδαστική;

CELEBS

Κατερίνα Καινούργιου: Το άλμπουμ των πασχαλινών διακοπών της στη Μύκονο

Η έκπληξη που δέχτηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα