Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

7 τρόποι για να ενισχύσετε τη σχέση σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Παραλείψτε τα σοκολατάκια και τα λουλούδια. Κάντε αυτά τα πράγματα για να ενισχύσετε τον δεσμό σας.



Ενώ οι σοκολάτες και τα τριαντάφυλλα μπορεί να φέρουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του συντρόφου σας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, θα κάνουν λίγα πράματα για την υγεία της σχέσης σας μακροπρόθεσμα. Όπως εξηγώ η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morinστο βιβλίο της «13 πράγματα που δεν κάνουν τα ψυχικά δυνατά ζευγάρια», το να γνωρίζεις τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου και να πηγαίνεις σε εβδομαδιαία ραντεβού δεν αρκούν για να διατηρήσεις τον δεσμό σου – αν δεν εργάζεσαι για την ενίσχυση της σχέσης σου με βαθύτερους τρόπους.

Εάν είστε σε μια αφοσιωμένη σχέση που θέλετε να αντέξετε στη δοκιμασία του χρόνου, χρησιμοποιήστε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ευκαιρία για να ενισχύσετε τη σχέση σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εστιάσετε στο να γίνετε καλύτερος σύντροφος και να αναπτύξετε συνήθειες που θα καλλιεργήσουν μακροχρόνια αγάπη.

Βάλτε μια φωτογραφία του συντρόφου σας στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου.

Είτε έχετε μια διασκεδαστική φωτογραφία του συντρόφου σας στο γραφείο σας είτε μετατρέπετε ένα στιγμιότυπο πρόσφατων διακοπών σε ταπετσαρία στο τηλέφωνό σας, μελέτες δείχνουν ότι και μόνο η θέαση της φωτογραφίας του συντρόφου σας όλη την ημέρα βελτιώνει τη δέσμευση και την ποιότητα της σχέσης σας.

Οι σύντροφοι που έβλεπαν τακτικά μια φωτογραφία του συντρόφου τους ανέφεραν αυξημένη υγιή προσκόλληση και υψηλότερους βαθμούς συζυγικής ικανοποίησης. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να τραβήξετε μια υπέροχη φωτογραφία του συντρόφου σας και, στη συνέχεια, κρατήστε την σε ένα μέρος που είναι εύκολα προσβάσιμο, ώστε να μπορείτε να την βλέπετε όλη την ημέρα σας.

Υπενθυμίστε στον σύντροφό σας γιατί συνεχίζετε να τον επιλέγετε.

Αν είστε μαζί για μεγάλο διάστημα, η ζωή σας είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με την πρώτη φορά που συναντηθήκατε. Οι απαιτήσεις της σταδιοδρομίας, των παιδιών, των μεγάλων οικογενειών και των οικιακών ευθυνών μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε περισσότερο επιχειρηματικοί εταίροι παρά εραστές. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιβεβαιώνετε τακτικά τη δέσμευσή σας.

Υπενθυμίστε στον σύντροφό σας γιατί τον επιλέξατε (και γιατί συνεχίζετε να τον επιλέγετε). Γράψτε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους τον επιλέξατε για σύντροφό σας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του δείπνου του Αγίου Βαλεντίνου, διαβάστε αυτή τη λίστα. Κάντε τακτική συνήθεια να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας όλες τις ιδιότητες που αγαπάτε στον σύντροφό σας και να του το θυμίζετε συχνά.

Ακονίστε τις δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων σας.

Ένα από τα καλύτερα δώρα που θα κάνετε ποτέ στον σύντροφό σας είναι η προθυμία να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Η όξυνση των δεξιοτήτων ρύθμισης των συναισθημάτων σας μπορεί να βελτιώσει κάθε πτυχή της σχέσης σας, από την επικοινωνία μέχρι την επίλυση συγκρούσεων.

Διαβάστε βιβλία, ακούστε podcast και επισκεφτείτε έναν θεραπευτή εάν χρειάζεται. Να είστε ανοιχτοί στο να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον θυμό σας, να αντιμετωπίζετε το άγχος, να ανέχεστε την απογοήτευση, να αντιμετωπίζετε τη θλίψη και να ανακάμπτετε από τη δυσφορία. Δεσμευτείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας φέτος και δείτε πόσο καλύτερα θα νιώσετε και πόσο καλύτερη θα είναι η σχέση σας την επόμενη χρονιά στου Αγίου Βαλεντίνου.

Αναζητήστε προληπτικά τα θετικά πράγματα για τον σύντροφό σας.

Στις πρώτες μέρες της σχέσης σας, ήταν πιθανό να ήταν εύκολο να δικαιολογήσετε τα λάθη του συντρόφου σας και να παραβλέψετε τις συνήθειες που δεν συμπαθούσατε. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το αντίθετο συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο είστε μαζί, τόσο πιο πιθανό είναι να παραβλέψετε τα θετικά και να τονίσετε τα αρνητικά.

Μετά από μια δεκαετία μαζί, είναι πιο πιθανό να εστιάσετε στο γεγονός ότι ο σύντροφός σας ξέχασε να πάρει γάλα αντί να εστιάσετε στο πόση βοήθεια προσφέρει στο σπίτι. Ο εγκέφαλός σας συντονίζεται με τα αρνητικά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για αυτά. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, αφιερώνοντας χρόνο για να δείξετε ευγνωμοσύνη. Χρησιμοποιήστε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να μοιραστείτε τα 10 κορυφαία πράγματα που έκανε ο σύντροφός σας πρόσφατα και τα οποία εκτιμάτε. Στη συνέχεια, κάντε συνήθεια να παρακολουθείτε τα θετικά πράγματα που βλέπετε και να τα μοιράζεστε με τον σύντροφό σας μία φορά την εβδομάδα.

Μιλήστε για τα όρια.

Αν και μια συζήτηση για τα όρια μπορεί να μη φαίνεται το πιο ρομαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια κριτική συζήτηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σχέση σας για τα επόμενα χρόνια.

Συζητήστε ξανά τα όρια που έχετε οι δυο σας για να προστατέψετε τη σχέση σας από τον έξω κόσμο. Αφήνετε φίλους να εισβάλουν στον χρόνο σας μαζί; Η προθυμία σας να αφήσετε τα παιδιά να κοιμούνται στο κρεβάτι παρεμβαίνει στην οικειότητα; Επιτρέπετε στην ευρύτερη οικογένεια να παρεμβαίνει στη σχέση σας; Όταν αναπτύξετε ένα σχέδιο για να προστατεύσετε τη σχέση σας, θα αρχίσετε να εργάζεστε σαν μια ομάδα που εκτιμά αυτό που έχετε φτιάξει μαζί.

Προγραμματίστε κάτι διασκεδαστικό να κάνετε μαζί.

Έρευνες δείχνουν ότι η πλήξη σκοτώνει περισσότερες σχέσεις παρά οι συγκρούσεις. Η πλήξη στην αρχή της σχέσης προβλέπει μεγαλύτερη συζυγική δυσαρέσκεια αργότερα. Επομένως, είναι σημαντικό εσείς και ο σύντροφός σας να εργαστείτε σκληρά για να διατηρήσετε τη σχέση φρέσκια και συναρπαστική.

Βρείτε νέα πράγματα να κάνετε μαζί –είτε εγγραφείτε σε ένα μάθημα μαγειρικής ως ζευγάρι είτε εξερευνήστε μια πόλη που δεν έχετε πάει ποτέ– μικρές δόσεις διασκέδασης και ενθουσιασμού πυροδοτούν θετικά συναισθήματα και ενισχύουν τον δεσμό σας. Περάστε το δείπνο σας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σχεδιάζοντας διασκεδαστικά πράγματα να κάνετε όλο τον χρόνο και θα κάνετε αυτό το ένα ραντεβού για δείπνο να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο μέλλον της σχέσης σας.

Εγγραφείτε για ένα ραντεβού θεραπείας ζευγαριού (πηγαίνετε μόνοι σας εάν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται).

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα για να δείτε έναν θεραπευτή ζευγαριών. Κλείστε ένα ραντεβού για έλεγχο σχέσης. Μπορεί να ανακαλύψετε νέες δεξιότητες που μπορείτε να εξασκήσετε, τομείς που μπορείτε να βελτιώσετε και υπάρχουσες δυνάμεις τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε. Εάν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται, μπορείτε να πάτε σόλο και μάθετε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση, ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν έχει επενδύσει στη θεραπεία.

Η Amy Morin, LCSW, είναι αδειούχος κλινική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του 13 Things Mentally Strong People Don't Do.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας