Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tο αιώνιο ερώτημα: Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος;

Οι ειδικοί έχουν την απάντηση...



«Μπορείς να μιλάς πιο σιγά;», «γιατί δεν καθαρίζεις ποτέ το μπάνιο;», «μπορείς να μην τα παίρνεις όλα στην πλάκα;». Πόσες φορές δεν έχεις ευχηθεί να μπορούσες να αλλάξεις τον σύντροφό σου, τον φίλο σου ή τον συνάδελφό σου και να τον φέρεις πιο κοντά στα ‘μέτρα σας’; Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που σε ενοχλούν, σε εκνευρίζουν και σε φέρνουν σε δύσκολη θέση, όμως όσο κι αν έχεις προσπαθήσει δεν μπορείς να ‘εκπαιδεύσεις’ τον άλλο ώστε να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θα ήθελες.

Τελικά είναι δυνατόν να αλλάξει κάποιος συμπεριφορά και συνήθειες; Ενώ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάποιος, ευτυχώς μπορούμε να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα! Όταν, για παράδειγμα, είμαστε ερωτευμένοι δεν βλέπουμε τις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου μας ή μάλλον τις βλέπουμε αλλά δεν μας ενοχλούν. Για να αλλάξουμε, επομένως, την επίδραση που έχει μια ενοχλητική συμπεριφορά πάνω μας, αρκεί να δείξουμε συμπόνια, να αλλάξουμε, δηλαδή, την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όταν είμαστε χαρούμενοι, αισθανόμαστε ασφάλεια και σιγουριά και είναι πιο πιθανό να μην ενοχληθούμε από κάτι ή από κάποιον, ενώ όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι μπορεί να μας ενοχλούν τα πάντα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να συμβιώσουμε αρμονικά καλό είναι να αλλάξουμε εμείς όσο μπορούμε και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις εσύ τον χαρακτήρα σου, αρκεί να προσπαθήσεις να δείξεις κατανόηση τη στιγμή που κάποιος σε εκνευρίζει. Για να το καταφέρεις αυτό, αρκεί να κλείσεις τα μάτια, να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές και να φανταστείς ότι βρίσκεσαι μαζί με αγαπημένα σου άτομα ή με το κατοικίδιό σου. Αμέσως θα αισθανθείς περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη χαρά και οικειότητα. Έτσι θα μπορέσεις να δεχθείς με περισσότερη συμπόνια την ενοχλητική συμπεριφορά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δεν θα σε ενοχλεί καν. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.