Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δείτε τι συμβαίνει όταν σας περιβάλλουν τοξικά άτομα

Οι τοξικές σχέσεις αλλάζουν τον εαυτό σας και δημιουργούν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στη ζωή σας



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες σχέσεις σας κάνουν να νιώθετε εξαντλημένοι, ανήσυχοι ή απλά άσχημα; Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε κοντά τους, τόσο χειρότερα θα αισθάνεστε – εμπιστευτείτε μας σε αυτό. Μερικές ενδείξεις ότι σας περιβάλλουν τοξικές σχέσεις είναι αυτές που ακολουθούν.

Η αυτοεκτίμησή σας πέφτει στα Τάρταρα.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τον τρόπο να μεγεθύνουν τις ανασφάλειές σας και να τις χτυπούν. Είτε πρόκειται για λεπτές αποδοκιμασίες είτε για επιθετικά σχόλια, τα λόγια τους σας κάνουν να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Πριν το καταλάβετε, αυτή η εσωτερική φωνή αυτοπεποίθησης γίνεται όλο και πιο ήσυχη, κάτι που είναι εντελώς χάλια. Η αρνητικότητά τους δεν είναι η αντανάκλασή σας, είναι η δική τους ανασφάλεια, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμάστε μερικές φορές.

Είστε συνεχώς ανήσυχοι εξαιτίας τους.

Το να είστε κοντά σε ένα τοξικό άτομο είναι σαν να περπατάς πάνω σε τσόφλια αυγών. Είστε συνεχώς σε ένταση, φοβάστε μη γλιστρήσετε ή μην προκαλέσετε μια αρνητική αντίδραση. Αυτή η ατελείωτη ανησυχία σας κρατά υπ’ ατμόν και αυτό το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευημερία σας. Είναι σαν το σώμα σας να περιμένει πάντα έναν αγώνα ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πραγματική απειλή.

Γίνεστε όλο και πιο αρνητικός.

Είναι αδύνατο να περιτριγυρίζεστε από αρνητικότητα και να μην σας επηρεάζει ποτέ. Το να περνάτε χρόνο με κάποιον που συνεχώς παραπονιέται, επικρίνει ή βλέπει το χειρότερο σε όλα αρχίζει να σας φθείρει. Μπορεί να δείτε ότι γίνεστε πιο απαισιόδοξος και τα πράγματα που ήταν απολαυστικά ξαφνικά φαίνονται λιγότερο φωτεινά. Είναι δύσκολο να παραμείνετε θετικός όταν περιτριγυρίζεστε συνεχώς από κατήφεια και καταστροφή.

Χάνετε τη λάμψη σας.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν έναν τρόπο να μειώνουν το φως σας. Μπορεί να αποθαρρύνουν τα όνειρά σας, να υποβαθμίσουν τα ενδιαφέροντά σας ή να σας κάνουν να νιώσετε ότι οι στόχοι σας δεν αξίζουν να τους επιδιώξετε. Σιγά σιγά, αυτό το ιδιαίτερο κάτι που σας ξεχωρίζει αρχίζει να ξεθωριάζει, και αυτό δεν είναι εντάξει. Μην αφήνετε κανέναν να μειώνει τη λάμψη σας – σας αξίζει να είστε ο υπέροχος εαυτός σας!

Τα όριά σας δοκιμάζονται και ξεπερνιούνται τακτικά.

Τα υγιή όρια είναι το κλειδί για να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αλλά οι τοξικοί άνθρωποι συχνά αγνοούν τα όρια, ξεπερνούν τα όριά σας και σας παρασύρουν να πείτε «ναι» όταν πραγματικά χρειάζεται να πείτε «όχι!» Οι γραμμές μπερδεύονται και καταλήγετε να νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται. Θυμηθείτε, είναι εντάξει να βάζετε όρια και να λέτε όχι για να προστατεύσετε την ευημερία σας.

Αρχίζετε να έχετε δεύτερες σκέψεις για τα πάντα.

Οι τοξικοί άνθρωποι μπλέκουν με το μυαλό σας. Μπορεί να σας εκνευρίσουν, διαστρέφοντας την αλήθεια μέχρι να μην είστε πια σίγουροι τι είναι αληθινό. Αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τις δικές σας αναμνήσεις και για το πώς βλέπετε τον κόσμο, κάτι που είναι εξαιρετικά αποπροσανατολιστικό και άδικο. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – αν κάτι σας κάνει να νιώθετε άσχημα, μάλλον ισχύει και δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε τα συναισθήματά σας σε κανέναν.

Τα επίπεδα άγχους σας κορυφώνονται.

Η ενασχόληση με τοξικούς ανθρώπους είναι η συνταγή για το ατελείωτο άγχος. Το δράμα, η κριτική και η συναισθηματική χειραγώγησή τους κρατούν το σώμα σας σε κατάσταση «μάχης ή φυγής» πολύ συχνά. Αυτή η συνεχής ένταση δεν είναι απλώς εξουθενωτική – είναι ανθυγιεινή για το μυαλό και το σώμα σας. Σας αξίζει να νιώθετε ήρεμοι και ασφαλείς, όχι συνεχώς σε εγρήγορση.

Απομονώνεστε όλο και περισσότερο.

Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν συχνά να ελέγξουν με ποιους κάνετε παρέα. Μπορεί να κακολογήσουν τους φίλους και την οικογένειά σας για να δημιουργήσουν απόσταση και να σας κάνουν να νιώσετε ότι είστε οι μόνοι που σας «ξέρουν» πραγματικά. Αυτός είναι ένας ύπουλος τρόπος για να σας κρατήσουν υπό την επιρροή τους. Μην τους αφήσετε να σας αποκόψουν από το σύστημα υποστήριξής σας – αυτές οι συνδέσεις είναι τόσο σημαντικές!

Νιώθετε ότι σας χρησιμοποιούν και δεν σας σεβόμαστε.

Οι σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους συχνά είναι μονόπλευρες. Απαιτούν συνεχώς τον χρόνο, την προσοχή και τη συναισθηματική σας ενέργεια, αλλά δεν είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ότι εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σας και αυτό είναι ένα άθλιο συναίσθημα. Οι υγιείς σχέσεις αφορούν το να δίνεις και να παίρνεις, όχι να παίρνει πάντα ένα άτομο.

Αρχίζετε να φοβάστε να περνάτε χρόνο μαζί τους.

Εάν μια σχέση σας αφήνει πάντα με έναν κόμπο στο στομάχι σας αντί για ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας, ήρθε η ώρα να ακούσετε το ένστικτό σας. Οι υγιείς σχέσεις θα πρέπει να αισθάνονται αναζωογονητικές, όχι σαν ένα συναισθηματικό εμπόδιο που πρέπει να επιβιώσετε. Το να φοβάστε να κάνετε παρέα με κάποιον είναι ένα σημάδι ότι αυτή η δυναμική δεν σας εξυπηρετεί.

Είστε πάντα έρμαια στα παιχνίδια ενοχής τους.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι ειδικοί στο να παίζουν το χαρτί της ενοχής. Θα σας κάνουν να νιώσετε υποχρεωμένοι να τους δώσετε αυτό που θέλουν και να βάλετε τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας, ακόμα κι όταν είναι σοβαρά ανθυγιεινό για εσάς. Είναι μια χειριστική τακτική που έχει σχεδιαστεί για να σας ελέγχει. Μην πέφτετε στην παγίδα – έχετε το δικαίωμα να θέσετε όρια και να φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας.

Είστε τακτικά το θύμα του συναισθηματικού εκβιασμού.

Όταν η λογική και η ενοχή αποτυγχάνουν, οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να καταφύγουν σε συναισθηματικό εκβιασμό. Μπορεί να απειλήσουν να αποσύρουν τη στοργή τους, να κάνουν μια σκηνή ή ακόμα και να απειλήσουν ότι θα αυτοτραυματιστούν για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό δεν είναι αγάπη – είναι κατευθείαν άδικη και επιβλαβής συμπεριφορά. Δεν σας αξίζει η χειραγώγηση ή η απειλή – η ασφάλεια και η ευημερία σας έχουν σημασία.

Αρχίζετε να δικαιολογείτε τη συμπεριφορά τους.

Όταν κάποιος που σας ενδιαφέρει είναι τοξικός, είναι δελεαστικό να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του. Μπορεί να πείτε στον εαυτό σας ότι έχουν μια κακή μέρα, δεν το εννοούν ή απλώς είναι αγχωμένοι. Αν και κάποια κατανόηση είναι καλή, η συνεχής δικαιολογία της επιβλαβούς συμπεριφοράς τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν χωρίς να αλλάζουν. Είναι σημαντικό να ζητάμε από τους ανθρώπους ευθύνη  για τις πράξεις τους, ακόμα και όταν είναι δύσκολο.

Χάνετε την αίσθηση του εαυτού σας.

Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά προσπαθούν να σας διαμορφώσουν όπως θέλουν να είστε. Οι επικρίσεις και οι απαιτήσεις τους μπορεί να καταργήσουν την προσωπικότητά σας, με αποτέλεσμα να αμφισβητήσετε τις δικές σας συμπάθειες, αντιπάθειες και στόχους. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να συρρικνώνεται για να τους ευχαριστήσει, χάνοντας από τα μάτια σας το καταπληκτικό άτομο που πραγματικά είστε. Μην αφήνετε κανέναν να σας καθορίζει – η ατομικότητά σας είναι πολύτιμη.

Γίνεται πιο δύσκολο να πάρετε αποφάσεις.

Όταν συνεχώς μαντεύετε τον εαυτό σας και βασίζεστε στην έγκριση κάποιου άλλου, η λήψη αποφάσεων γίνεται εφιάλτης. Ακόμη και απλές επιλογές μπορεί να φαίνονται συντριπτικές επειδή φοβάστε να κάνετε το «λάθος» και να αντιμετωπίσετε την οργή τους. Είναι σημαντικό να ξαναχτίσετε την εμπιστοσύνη στα δικά σας ένστικτα και να θυμάστε ότι είστε σε θέση να κάνετε καλές επιλογές χωρίς να εξαρτάστε από την επικύρωσή τους.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Βρες τις (12) διαφορές: ο έρωτας στα 20 και ο έρωτας στα 30

Αλλάζεις και αλλάζουν κι οι ορισμοί και οι τρόποι σου για την αγάπη – και αυτό είναι καλό!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μαθήματα σχέσεων από την τελευταία σεζόν του New Amsterdam

Χωρίς σπόιλερ σε περίπτωση που δεν την είδατε ακόμα...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι ξεχωριστές διακοπές είναι το καλύτερο δώρο…

…που μπορείτε να κάνετε στη μακροχρόνια σχέση σας αυτό το καλοκαίρι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral