Skip to main content

ASK THE EDITOR

Οι 3 πιο κοινές αιτίες για την εμφάνιση ζαρωμένου δέρματος

Πώς να αντιμετωπίσεις τη χαλάρωση με εγκεκριμένες, φυσικές λύσεις



Το δέρμα αλλάζει με την ηλικία: Αυτό είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Από τη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης έως τις δομικές αλλαγές στον φραγμό του δέρματος, η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Και το πώς φαίνεται το δέρμα λόγω αυτών των αλλαγών εμφανίζεται διαφορετικά για τον καθένα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη χαλάρωση, ενώ άλλοι σχηματίζουν βαθιές ρυτίδες – μερικοί αναπτύσσουν σκούρες κηλίδες, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν λιγότερο ελαστικό δέρμα.

Ενώ αυτές οι αλλαγές είναι φυσικές και φυσιολογικές, μπορείτε να είστε προνοητικοί με τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας για να υποστηρίξετε το δέρμα σε νέες φάσεις της ζωής σας. Γνωρίζοντας γιατί συμβαίνει μια αλλαγή, μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα πώς να περιποιηθούμε το δέρμα ανάλογα. Η κατανόηση του δέρματός σας εξακολουθεί να είναι η καλύτερη θεραπεία φροντίδας του δέρματος.

Στην περίπτωση του χαλαρωμένου δέρματος, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνισή του. Η γήρανση του δέρματος το κάνει να χάσει την ελαστικότητά του, εμφανίζεται πιο λεπτό και πιο εύθραυστο, συχνά με ρυτίδες.

Εδώ, γιατί το δέρμα λεπταίνει – και τι να κάνετε γι' αυτό.

Ζημιά από τον ήλιο

Η απροστάτευτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία καταστρέφει το DNA των κυττάρων του δέρματος, διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη και ενεργοποιεί τη σύνθεση των σκοτεινών κηλίδων. Στην πραγματικότητα, οι βλάβες από τον ήλιο μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως και το 80% όλων των ορατών σημαδιών γήρανσης.

Είναι επίσης η πρωταρχική αιτία του ζαρώματος του δέρματος, που πυροδοτείται τις περισσότερες φορές από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά εάν το ζαρωμένο δέρμα αρχίζει να εμφανίζεται στα 20 ή τα 30 σας και προκαλείται συχνότερα από την αξιοσημείωτη χρήση του μαυρίσματος ή την επιθετική, απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο (δηλαδή, τακτική ηλιοθεραπεία χωρίς SPF).

Με την πάροδο του χρόνου, η επιθετική ή υπερβολική έκθεση στον ήλιο διασπά την ελαστίνη στο δέρμα σας. Η ελαστίνη συνήθως έχει την ικανότητα να τεντώνεται και να υποχωρεί, αλλά με επαναλαμβανόμενες βλάβες από τον ήλιο, χάνει την ικανότητα να επουλώνεται σωστά και έτσι αρχίζει να ζαρώνει. Αυτή η χαλαρότητα οδηγεί σε την εμφάνιση χαλαρού ή ζαρωμένου δέρματος.

Αυτή η διόρθωση είναι εύκολη: Φορέστε αντηλιακό και χρησιμοποιήστε προστατευτικά αξεσουάρ (δηλαδή ρούχα UFP, καπέλα και γυαλιά ηλίου), ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής.

Έλλειψη ενυδάτωσης

Το ενυδατωμένο δέρμα είναι υγιές δέρμα. Πολλά από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης μπορούν να αναχθούν στην απλή αφυδάτωση του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στην ενυδάτωση και την αντοχή του φραγμού, από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Το δέρμα με ερεθισμό συχνά επιδεινώνεται από τη διαεπιδερμική απώλεια νερού στο δέρμα.

Η διατήρηση της υγρασίας ή η ενυδάτωση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του υγιούς δέρματος – η απώλεια ενυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες ζάρες. Ένας άθικτος φραγμός του δέρματος όχι μόνο προστατεύει το σώμα σας εμποδίζοντας εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. βακτήρια) να εισέλθουν, αλλά και εμποδίζοντας το νερό να βγει έξω, διατηρώντας την ενυδάτωση και κλειδώνοντας την υγρασία. Όταν ο φραγμός του δέρματος σας διακυβεύεται, υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια νερού, με αποτέλεσμα τη μείωση του ελαστικότητας του δέρματος, το οποίο τελικά οδηγεί σε ζαρωμένο δέρμα.

Για να βελτιωθεί η λειτουργία του δερματικού φραγμού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ενισχυτικά συστατικά όπως λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, υγραντικά και βιοτικά ενεργά συστατικά (όπως προ- και μεταβιοτικά).

Το CoQ10, για παράδειγμα, είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που βρίσκεται στην πραγματικότητα σε όλα τα κύτταρα σας (συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος). Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες – αλλά επίσης προστατεύει από την υπεροξείδωση των λιπιδίων2, μια διαδικασία με την οποία οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος. Η έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή CoQ10 βοηθά στην ενίσχυση των ικανοτήτων του δέρματος για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τις ρυτίδες του προσώπου.

Ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης

Το δέρμα αποτελείται από πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη. Για να βοηθήσουμε το δέρμα σας να αναγεννήσει αυτές τις δομικές πρωτεΐνες, χρειαζόμαστε αμινοξέα. Και αυτά τα αμινοξέα τα παίρνουμε από τη διατροφή μας. Πρέπει να δώσετε στο σώμα σας τις πρώτες ύλες για να αναγεννηθεί.

Η έλλειψη φυλλωδών πράσινων λαχανικών και τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του ζαρωμένου δέρματος. Τα χρόνια πρόσληψης ανεπαρκών ή κακής ποιότητας πρωτεϊνών συμβάλλουν επίσης σημαντικά.

Φροντίστε να τρώτε μια στιβαρή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη θα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς και λόγω του τι συμβαίνει στη ζωή σας. Αλλά ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ο εξής: Οι περισσότερες δραστήριες γυναίκες θα θέλουν να καταναλώνουν 1,2 έως 2,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Για τις περισσότερες γυναίκες, 100 έως 120 γραμμάρια είναι ένα πραγματικά καλό σημείο εκκίνησης. 

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;