Skip to main content

BEAUTY TIPS

Ποια είναι τα βλαβερά συστατικά καλλυντικών που πρέπει να αποφύγεις

Μια ‘’clean’’ ρουτίνα περιποίησης θα σε απαλλάξει από πολλά δερματικά προβλήματα



 

Δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότερες σύγχρονες γυναίκες έχουν στραφεί στην ‘’clean beauty’’ κατηγορία προϊόντων και δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα.

Δυστυχώς ο κόσμος της ομορφιάς μπορεί να κρύβει παγίδες, μιας και πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, περιέχουν τοξικά χημικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν την επιδερμίδα, αλλά προσφέρουν κάποια επιφανειακή απαλότητα ή ενυδάτωση. Το κυριότερο όμως, είναι πως σε βάθος χρόνου, η τακτική χρήση τέτοιων χημικών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επιδερμίδα όπως ακμή, λιπαρότητα, αφυδατωμένο δέρμα, ρυτίδες, αλλεργίες και πολλά ακόμη.

Επομένως η στροφή προς προϊόντα πιο φυσικά και με λιγότερα χημικά, θα ήταν η καλύτερη αρχή που θα μπορούσες να κάνεις στην επιδερμίδα σου. Ωστόσο νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζεις κάποια από τα βλαβερά χημικά τα οποία καλό θα ήταν να τα αποφεύγεις αν τα συναντάς στα συστατικά κάποιου από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς ή σκέφτεσαι να αγοράσεις.

Τέτοια τοξικά χημικά είναι:

Λαυρυλοθειϊκό νάτριο (Sodium Lauryl Sulfate): Το συστατικό αυτό συναντάται συχνά στα καθαριστικά και έρευνες έχουν δείξει πως είναι ικανό σε βάθος χρόνου να καταστρέψει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, εντείνοντας την ακμή.

Μυριστικό ισοπροπύλιο (Isopropyl Myristate) και παλμιτικό ισοπροπύλιο (Isopropyl Palmitate): Είναι υπεύθυνο για τους φραγμένους πόρους που οδηγούν σε σπυράκια.

Αλκοόλη SD 40 (SD Alcohol 40), μετουσιωμένη αλκόολη (Denatured alcohol), αιθανόλη (Ethanol), ισοπροπυλική αλκοόλη (Isopropyl aAlcohol): Όταν χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά που εφαρμόζονται σε όλο το πρόσωπο, όπως toners και scrubs, αυτές οι μορφές αλκοόλης ξηραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα. Όταν όμως συναντώνται σε spot treatments και απλώνονται τοπικά, τότε σε βοηθούν να απαλλαγείς γρηγορότερα από σπυράκια.

Χλωριούχο νάτριο (Sodium Chloride): Γνωστό επίσης και ως θαλασσινό αλάτι, βρίσκεται κι αυτό στην faux pas λίστα των ειδικών.

Έλαιο καρύδας και βούτυρο κακάο: Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα δυο φαινομενικά αθώα υλικά ευθύνονται για τον σχηματισμό των μαύρων στιγμάτων, τα οποία φράζουν τους πόρους και οδηγούν σε ανεπιθύμητα σπυράκια.

Phthalates: Ειναι τα συστατικά που δίνουν το άρωμα στο προιόν και συνήθως κρύβονται πίσω απο την ονομασία ‘ fragnance’. Και αυτα όπως τα parabens μιμουνται τη δράση των οιστρογόνων. Ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, πονοκεφάλους, ζαλάδες και αλλεργίες.

Talk (αμίαντος): Έχει θεωρεί επικίνδυνο συστατικό και καρκινογόνο.

Φορμαλδεΰδη (Formaldyhydes, DMDM, quaternium-15, hydantoin, imidazolidinyl urea, diarolidinyl urea, polyoxemethylene urea): Περιέχεται συνήθως στα βερνίκια νυχιών και στις κόλλες για βλεφαρίδες αλλα και σε κάποια αφρόλουτρα ακομα και παιδικά! Πολλές έρευνες έχουν κατηγορήσει τα συγκεκριμένα συστατικά για την τοξικότητα τους και κατ’ επέκταση θεωρούνται καρκινογόνα.

Υδροκινόνη (Hydroquinone): Αυτό το ισχυρό συστατικό είναι θεωρείται πολύ αποτελεσματικό και χρησιμοποιείται σε προϊόντα που ασχολούνται με την καταπολέμηση της υπέρχρωσης και το μέλασμα. Στην Ευρώπη θεωρείται παράνομο και απαγορεύεται η χρήση του κυρίως από τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν και αυτό επειδή είναι καρκινογόνο, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.

 

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν πως δεν πρέπει να ασχοληθείς καθόλου με την επιδερμίδα σου, αλλά να ακολουθείς μια ρουτίνα περιποίησης, με σωστά προϊόντα, τα οποία είναι κατάλληλα για τις δικές σου ανάγκες. Εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που έχουν στραφεί σε μια πιο υγιεινή παραγωγή, δημιουργώντας προϊόντα απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες, με πιο φυσικά και ευεργετικά συστατικά.

 

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department