Skip to main content

BEAUTY TIPS

3 all-star συστατικά που χρειάζεται το ξηρό δέρμα

Ποια είναι τα «μαγικά» συστατικά που ενισχύουν την ενυδάτωση



Το ξηρό δέρμα οφείλεται σε ένα φραγμό δέρματος. Αυτό ισχύει για το χρόνιο αφυδατωμένο δέρμα, την ξηρότητα από εποχιακές αλλαγές ή τα ξεραμένα μπαλώματα από αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας (χμ, χρησιμοποιώντας ένα σκληρό απολεπιστικό). Όταν η λειτουργία του δερματικού φραγμού είναι εξασθενημένη, το δέρμα δεν είναι τόσο ικανό να παγιδεύει και να συγκρατεί νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα φαινόμενο που ονομάζεται διαεπιδερμική απώλεια νερού, όπου το νερό από το χόριο εξατμίζεται στον αέρα γύρω σας.

Για να θεραπεύσετε το ξηρό δέρμα, πρέπει πρώτα να ενισχύσετε τον φραγμό του δέρματος. Πώς, θα ρωτήσετε; Λοιπόν, αναζητήστε συστατικά που υπάρχουν στο φράγμα υγρασίας για αρχή, όπως τα παρακάτω.

Λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα υπάρχουν ήδη στο δέρμα και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της κεράτινης στιβάδας. Υπάρχουν πολλά είδη λιπαρών οξέων, από απαραίτητα λιπαρά οξέα (όπως ωμέγα-3 και -6) μέχρι κεραμίδια (τα οποία είναι μεσοκυττάρια λιπίδια) και όλα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό φράγμα υγρασίας που παγιδεύει το νερό στο χόριο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να λάβετε λιπαρά οξέα από διάφορες πηγές, φυτικές και εργαστηριακές. Για παράδειγμα, το βούτυρο καριτέ είναι πλούσιο σε στεατικό και ελαϊκό οξύ, και η έρευνα έχει δείξει ότι σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα και προστατεύει τον φραγμό του δέρματος.

Το έλαιο Moringa είναι ένα άλλο εξαιρετικό βοτανικό έλαιο, καθώς αποτελείται από 40% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με το 70% αυτών να είναι ελαϊκό οξύ. Αυτός ο συνδυασμός κάνει το λάδι μορίνγκα εξαιρετικό για την υποστήριξη του δερματικού φραγμού.

Ορισμένα βοτανικά βελτιώνουν ακόμη και τη δική σας παραγωγή λιπιδίων. Για παράδειγμα, το λάδι βρώμης όχι μόνο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής (κάτι που καταστρέφει τον φραγμό), αλλά είναι γνωστό ότι ενισχύει τα επίπεδα κεραμιδίων στο δέρμα.

Υγροσκοπικές ουσίες

Οι υγροσκοπικές ουσίες έλκουν το νερό στο δέρμα. Μπορεί να ακούσετε τη λέξη «υδρόφιλη» όταν συζητάτε για αυτήν την κατηγορία συστατικών, και αυτό συμβαίνει επειδή τα υγροσκοπικά στην πραγματικότητα συνδέονται με το νερό – και αυτός ο δεσμός επιτρέπει στα συστατικά να ταξιδεύουν με το νερό καθώς απορροφάται στα κύτταρα του δέρματος.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι υγροσκοπικές ουσίες είναι μια κατηγορία συστατικών, οι οποίες περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, πανθενόλη (βιταμίνη Β5), γαλακτικό οξύ, αλόη βέρα και μερικά άλλα αξιοσημείωτα ενυδατικά. Το δέρμα παράγει τα δικά του υγραντικά, συμπεριλαμβανομένου του υαλουρονικού οξέος. Αλλά είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιούμε και τοπικά (ειδικά με την ηλικία, καθώς η προσφορά μας μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε).

Βιοτικά συστατικά

Το μικροβίωμα του δέρματος, που μερικές φορές ονομάζεται χλωρίδα του δέρματος, είναι ο όρος για τα τρισεκατομμύρια οργανισμούς που ζουν στο δέρμα μας. Είναι επίσης μέρος του φραγμού του δέρματος σας. Όταν το μικροβίωμα του δέρματος βρίσκεται σε δυσβίωση, οδηγεί σε φλεγμονή στο δέρμα.

Για να διατηρήσετε το δέρμα ισορροπημένο, αναζητήστε προ- και μεταβιοτικά. Τα προβιοτικά –όπως τα φυτικά σάκχαρα, τα φύκια και τα μέταλλα– είναι συστατικά που «τροφοδοτούν» καλά βακτήρια στο δέρμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού8 – ειδικά όταν συνδυάζονται με μεταβιοτικά.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της