Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς να αντιμετωπίσετε προβλήματα ανομοιόμορφου τόνου και υφής δέρματος

Μην παραλείπετε αυτά τα 3 βήματα



Εδώ, τα τρία αδιαπραγμάτευτα για ομοιόμορφο τόνο και υφή – όλα αυτά υποστηρίζουν επίσης τη μακροζωία και τη γήρανση του δέρματος:

1. Κάντε απολέπιση με AHA

Η ανομοιόμορφη υφή του δέρματος προέρχεται συχνά από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος. Είτε αντιμετωπίζετε λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα ή απλώς μια γενική τραχιά υφή, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει ένα στρώμα νεκρών κυττάρων του δέρματος που χρειάζονται μια ώθηση για να απομακρυνθούν.

Η λύση? Ένα AHA απολεπιστικό ορό ή τόνερ. Τα χημικά απολεπιστικά, όπως το γαλακτικό οξύ και το γλυκολικό οξύ, δρουν σπάζοντας τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Ενώ τα φυσικά απολεπιστικά μπορούν να βοηθήσουν χειροκίνητα στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, η χημική προσέγγιση προσφέρει επιπλέον οφέλη. Το γλυκολικό οξύ, για παράδειγμα, έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση των ουλών ακμής, των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των μαύρων κηλίδων και στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου. Αρκετά εντυπωσιακό, σωστά;

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, η επιλογή μιας πιο ήπιας επιλογής όπως το αμυγδαλικό οξύ μπορεί να είναι πιο ανεκτή, καθώς το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ερεθιστικά.

Συμβουλή

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν την ήπια καθημερινή απολέπιση, άλλοι μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Εάν μόλις ξεκινάτε, χρησιμοποιήστε το χημικό σας απολεπιστικό μία φορά την εβδομάδα και προχωρήστε. Εάν το δέρμα σας αρχίζει να αισθάνεται φαγούρα, ευαισθητοποίηση ή εξαιρετικά ξηρό, επαναλάβετε τη χρήση.

2. Φοράτε SPF κάθε μέρα.

Η καθημερινή χρήση SPF θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες του δέρματός σας. Αλλά αν η υφή και ο τόνος είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες στη λίστα ελέγχου φροντίδας του δέρματός σας, αυτό το βήμα γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο.

Εάν τσιγκουνεύεστε την αντηλιακή προστασία, διατρέχετε τον κίνδυνο να στεγνώσετε το δέρμα σας και να τονίσετε τυχόν σκούρα σημεία, πέρα από τη δημιουργία νέων.

Σκεφτείτε το ως ένα επιπλέον απαραίτητο στοιχείο για τη μακροζωία του δέρματος, όχι μόνο τον τόνο και την υφή. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από ατέλειες όπως κηλίδες από τον ήλιο και μπορεί να μετριάσει την επίδραση των ακτίνων UV στην πρόωρη γήρανση.

Το καθημερινό αντηλιακό είναι ακόμη πιο επιτακτικό αν κάνετε απολέπιση ή χρησιμοποιείτε ρετινόλη, και τα δύο μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καείτε.

Παραμένοντας αφοσιωμένες στο SPF και εφαρμόζοντας επιμελώς ξανά –ακόμα και όταν δεν είναι το καλύτερό σας– ανοίγετε τον δρόμο για πιο λεία και ομοιόμορφη επιδερμίδα. Όπως επιβεβαιώνουν πολλοί δερματολόγοι, είναι συχνά πιο απλό να αποφευχθεί μια δερματική δυστυχία παρά να τη θεραπεύσετε, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις βλάβες από τον ήλιο.

Συμβουλή

Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, απλώνοντάς το το πρωί. Εάν περνάτε χρόνο στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας (κάνετε βόλτες, κάθεστε έξω, κ.λπ.), εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες. Να θυμάστε: Το δέρμα σας είναι κάτι περισσότερο από το πρόσωπό σας, γι’ αυτό κρατήστε το SPF του σώματος κοντά σας.

3. Χρησιμοποιήστε ρετινόλη, αλλά ξεκινήστε αργά

Τώρα που έχετε ταξινομήσει το χημικό σας απολεπιστικό και το SPF, ήρθε η ώρα να εισάγετε έναν ορό ή μια κρέμα ρετινόλης στη ρουτίνα σας.

Η χρήση ρετινόλης είναι αποτελεσματική θεραπεία για τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τα σκοτεινά σημεία και την ανομοιόμορφη υφή.

Λειτουργεί αυξάνοντας τον ρυθμό εναλλαγής των κυττάρων στο δέρμα σας. Συνδυάζοντάς την με χημικά απολεπιστικά –όχι την ίδια νύχτα– δημιουργεί ένα δυναμικό δίδυμο: η ρετινόλη ενισχύει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, ενώ τα απολεπιστικά απομακρύνουν αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Είναι μια πραγματική δυναμική ομαδικής εργασίας.

Ενώ η ρετινόλη χρησιμοποιείται συχνά ως γενικός όρος, υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μη συνταγογραφούμενο ρετινοειδές προϊόν που ονομάζεται αδαπαλένιο, το οποίο είναι πολύ πιο ήπιο, αλλά εξακολουθεί να είναι συγκρίσιμα αποτελεσματικό με κάτι σαν την τρετινοΐνη που χορηγείται με συνταγή.

Εάν το δέρμα σας είναι υπερευαίσθητο και δεν μπορεί να ανεχθεί τη ρετινόλη, σκεφτείτε εναλλακτικά προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως rosehip ή bakuchiol.

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

5 τρόποι για να ανακουφίσεις την επιδερμίδα σου μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα

Τι να κάνεις για να επανέλθει το δέρμα σου σύντομα και να διαχειριστείς τη δυσφορία που προκαλεί ένα ηλιακό έγκαυμα

BEAUTY TIPS

Glow! Η ρουτίνα ομορφιάς της Jennifer Lopez

Συμβουλές και μυστικά για να αποκτήσετε τη διαχρονική λάμψη της Jennifer Lopez

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral