Φροντίδα στο maximum!

Το δέρμα των διαβητικών είναι ευάλωτο στις επιθέσεις. Ενίσχυσέ το και αναγνώρισε τα μηνύματα που σου "στέλνει" η επιδερμίδα σου.

Μαρκέλλα Μακρυγιάννη

Σήμερα θα "ξεδιπλώσω" ένα όχι και τόσο ευχάριστο θέμα. Δυστυχώς όμως, απασχολεί πολλούς. Ο λόγος για τον διαβήτη και τις επιπτώσεις του στην επιδερμίδα.

Τα δέρμα μας είναι η εικόνα του οργανισμού μας. Διάφορα προβλήματα υγείας ή ορμονικές διαταραχές επιβαρύνουν την εικόνα αλλά και την υφή του. Ανάμεσά τους είναι και ο διαβήτης. Η νόσος δημιουργείται από δυσλειτουργία στο πάγκρεας και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. 

Αναγνώρισε τα σημάδια

Κνησμός: Ένα σύμπτωμα συχνό στους διαβητικούς είναι ο γενικευμένος ή τοπικός κνησμός (φαγούρα). Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το πόσο συχνά αυτός εμφανίζεται.

Ξηρότητα: Η έντασή της είναι τόσο δυσάρεστη που μπορεί να προκαλέσει «ραγίσματα» στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Το δέρμα τραβά, ξεφλουδίζει και εμφανίζει ανομοιόμορφες κοκκινίλες. 

Πομφόλυγες (φυσαλίδες με διαφανές υγρό): Εντοπίζονται στα χέρια και τα πόδια. Έχουν διαστάσεις από μερικά χιλιοστά μέχρι 3-5 εκατοστά. Εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν σημάδια μετά από 2-5 εβδομάδες.

Εξανθηματικά ξανθελάσματα: Εμφανίζονται ως υποκίτρινες πλάκες στα κάτω βλέφαρα και σε διάφορα σημεία του σώματος (αγκώνες, γόνατα, γλουτούς). Είναι χαρακτηριστικό του διαβήτη που συνοδεύεται από υπερλιπιδαιμία (αύξηση των λιπιδίων, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων). Υποχωρούν όταν υποχωρήσει και η υπερλιπιδαιμία.

Εκτός από τα παραπάνω, ο διαβήτης συνδέεται και με άλλα χαρακτηριστικά νοσήματα του δέρματος, που η αναγνώρισή τους από το δερματολόγο τον οδηγούν να ελέγξει και το ενδεχόμενο ύπαρξης λανθάνοντα διαβήτη, ιδιαίτερα του τύπου ΙΙ. 

Η ενδεδειγμένη φροντίδα

* Να χρησιμοποιείς σαπούνι με φυσιολογικό pH και φρόντισε να μην είναι ιδιαίτερα αντισηπτικό.

* Προτίμησε τις παχύρρευστες υφές για την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές (όπως ανάμεσα στο στήθος ή τα πόδια) που υπάρχει κάποια λοίμωξη σε εξέλιξη, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

* Για να πετύχεις καλύτερα ενυδατικά αποτελέσματα από τα προϊόντα φροντίδας σώματος, εφάρμοσέ τα μετά το μπάνιο.

Απόφυγε το έντονο τρίψιμο στο σώμα κατά τη διάρκεια του μπάνιου. 

Μη χρησιμοποιείς ταλκ με βάση το άμυλο, γιατί ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

* Αν παρατηρήσεις ότι σε κάποιο σημείο έχει εμφανιστεί φλεγμονή (τοπική κοκκινίλα, ζεστό δέρμα και οίδημα) επικοινώνησε με το δερματολόγο σου.

Ξεκούραζε τα πόδια σου και φρόντιζέ τα με ειδικά καταπραϋντικά προϊόντα.

 

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares