Skip to main content

DO IT YOURSELF

Ομορφιά στα άκρα και αυτοφροντίδα δύο σε ένα

Τι οφέλη μπορεί να σου προσφέρει το ποδόλουτρο



Ανακαλύψτε πώς η συμπερίληψη ενός ποδόλουτρου στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά σας και να προάγει την καλή υγεία.

Tο να κάνετε πεντικιούρ είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσετε, αλλά το να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα ποδόλουτρο φέρνει οφέλη για την υγεία. Και μπορεί να είναι εξίσου χαλαρωτικό –και πιο οικονομικό– όταν το απολαμβάνετε στο σπίτι.

Ένα τακτικό ποδόλουτρο βοηθά στην ανακούφιση της κούρασης, χαλαρώνει το μυαλό σας και ενθαρρύνει τον καλό ύπνο. Τα συστατικά που περιλαμβάνετε σε κάθε λουτρό μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τα οφέλη του. Από τη μείωση του στρες μέχρι την ανακούφιση των κλινικών συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας, τα θετικά αποτελέσματα των ποδόλουτρων είναι ποικίλα.

Τι οφέλη σου προσφέρει

Εμπλουτισμένο με συγκεκριμένα βότανα, ένα λουτρό μπορεί να κάνει πολλά καλά για το δέρμα, τη διάθεσή σας και όχι μόνο. Ακόμη και άτομα που έχουν υποφέρει στο παρελθόν από εγκεφαλικά μπορούν να απολαύσουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Εδώ είναι τα οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομίσετε από ένα υπέροχο ποδόλουτρο.

Μπορεί να βελτιώσει το ξηρό δέρμα στα πόδια σας και να απαλύνει το έκζεμα

Προσθέστε κινέζικα βότανα στο επόμενο ποδόλουτρο για μια πιο ολιστική εμπειρία.

Ο κρύος καιρός, η καθημερινή άσκηση, ακόμη και τα ανοιχτά παπούτσια με τακούνι μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραχύτητα, κνησμό και σκάσιμο. Ενώ η ενυδάτωση των ποδιών σας μπορεί να σας βοηθήσει, μπορεί να είναι ανεπαρκής.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος, το μούλιασμα των ποδιών σας σε χλιαρό νερό βοηθά το δέρμα σας να απορροφήσει την υγρασία και μειώνει την ξηρότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το έκζεμα, μια κατάσταση που οδηγεί σε τραχιά, κνησμώδη φλεγμονή στο δέρμα.

Δείτε πώς μπορείτε να θεραπεύσετε το έκζεμα με ένα ποδόλουτρο

Μουλιάστε τα πόδια σας σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά.

Πλύνετε τα πόδια σας με ένα ήπιο καθαριστικό. Αποφύγετε το τρίψιμο.

Μόλις καθαρίσετε, περάστε τα πόδια σας προσεκτικά με μια πετσέτα, αφήνοντάς τα ελαφρώς υγρά.

Μέσα σε τρία λεπτά, εφαρμόστε μια απαλή ενυδατική κρέμα στα πόδια σας χρησιμοποιώντας ελεύθερες ποσότητες.

Όταν η ενυδατική κρέμα απορροφηθεί πλήρως, περάστε ένα ζευγάρι κάλτσες για να σφραγίσει το προϊόν στη θέση του.

Τονώνει τη διάθεσή σας και μειώνει το άγχος

Εάν είστε λάτρης του ποδόλουτρου, θα γνωρίζετε ήδη πόσο καλό είναι να μουλιάζετε τα πόδια σας πριν κοιμηθείτε. Αυτή η πρακτική έχει ένα υπνωτιστικό αποτέλεσμα -προκαλώντας ηρεμία, διευκολύνοντας το μυαλό σας και θέτει τις βάσεις για καλύτερο ύπνο.

Έρευνα σε ασθενείς με εγκεφαλικό που χρησιμοποιούσαν ποδόλουτρα με αιθέρια έλαια έδειξε ευεργετική επίδραση στην ψυχοφυσιολογική απόκριση. Τα επίπεδα άγχους, η θερμοκρασία του σώματος, η διάθεση και τα πρότυπα ύπνου τους άλλαξαν προς το καλύτερο. Ως αποτέλεσμα, τα ποδόλουτρα προτείνονται πλέον ως εναλλακτική μορφή φυσικοθεραπείας στη θεραπεία του εγκεφαλικού.

Επιπλέον, τα ποδόλουτρα μπορεί να είναι κατευναστικά εάν νιώθετε αισθήματα ανικανότητας, απογοήτευσης, άγχους, κατάθλιψης, θυμού ή φόβου.

Προκαλεί ύπνο

Ο ύπνος υποστηρίζει την ανάπτυξη και είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του σώματος και του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε. Με το άγχος και τον ύπνο τόσο στενά συνδεδεμένα, μπορεί να είναι δύσκολο να κλείνεις αρκετά τα μάτια, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής σου. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, γιατί να μην δοκιμάσετε ένα ποδόλουτρο;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό ποδόλουτρο διάρκειας 30 λεπτών βελτίωσε αποτελεσματικά την ποιότητα του ύπνου για τους ηλικιωμένους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με κακή ποιότητα ύπνου.

Έρευνα στο Nursing & Health επιβεβαίωσε ότι το ποδόλουτρο είναι μια απλή, ασφαλής και μη φαρμακολογική μέθοδος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ειδικότερα, μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που προκαλούνται από ανεπαρκή ποιότητα ύπνου.

Αντιμετωπίζει μολυσματικά διαβητικά τραύματα

Ένα άλλο όφελος για την υγεία ενός ποδόλουτρου είναι η ικανότητά του να θεραπεύει τις μολύνσεις των ποδιών. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου ακρωτηριασμού εάν αυτές οι λοιμώξεις δεν ελέγχονται.

Τα σοβαρά τραύματα στα πόδια είναι συμπτώματα σοβαρών επιπλοκών από διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με ποδόλουτρα και τα κατάλληλα βότανα.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα ποδόλουτρα με βότανα μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να ρυθμίσουν τη διαπερατότητα του δέρματος. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medicine συνέδεσε τα ποδόλουτρα με τη βελτιωμένη ταχύτητα αγωγιμότητας των αισθητηρίων νεύρων και τις βαθμολογίες του συνδρόμου νευροπάθειας σε άτομα με διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποδόλουτρο μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση των βακτηρίων στα διαβητικά έλκη ποδιών.

Τα βότανα που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες ποδόλουτρου επιλέγονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι οποίες μειώνουν τα λευκά αιμοσφαίρια και μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος.

Εδώ είναι μερικά βότανα και συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε στο ποδόλουτρο εάν υποφέρετε από διαβητικές πληγές:

Λιβάνι

Μελισσόχορτο

Άρνικα

Κόκκινοι κόκκοι πιπεριού

Πιπέρι καγιέν/τσίλι

Σμύρνα

Borneol

Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος

Η κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία γιατί παρέχει αίμα και οξυγόνο σε κάθε μέρος του σώματός σας. Αυτό είναι απαραίτητο για όλα τα ζωτικά σας όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των νεφρών και της καρδιάς σας.

Όταν αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός, αυξάνεται και η κυκλοφορία του αίματος σας.

Όπως όταν ασκείστε, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί καθώς μουλιάζετε τα πόδια σας. Εάν κάθεστε στο γραφείο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή είστε γενικά ακίνητοι, ακόμα και όταν στέκεστε, ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον επιθυμητό. Επομένως, είναι καλή ιδέα να κλείσετε τη νύχτα σας με ένα ποδόλουτρο.

Σύμφωνα με το Cancer Nursing, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία (CIPN) στην Κορέα έλαβαν ποδόλουτρα για να αναλυθούν τα αποτελέσματά τους. Το ποδόλουτρο οδήγησε σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος των ποδιών και της ποιότητας ζωής. Αυτό δείχνει πώς το ποδόλουτρο σας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος, επαναφέροντας την αίσθηση και την κίνηση.

Άλλα οφέλη για την υγεία των ποδόλουτρων περιλαμβάνουν τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης για υπερτασικούς ασθενείς, την πρόληψη του ποδιού του αθλητή και την ανακούφιση της δυσφορίας.

Διαβάστε επίσης

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

DO IT YOURSELF

Πέντε πολυτελή scrubs για το σώμα για να μετατρέψεις το σπίτι σου στο spa που έχεις ανάγκη

Προϊόντα για απολέπιση του σώματος, με πολύτιμα έλαια και πολυτελή αίσθηση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας