Skip to main content

ΑΡΘΡΑ

Aγαπάμε τα βιβλία αλλά δεν τα αγοράζουμε

Το Mybookmark σχολιάζει τα στοιχεία της Eurostat για την ανάγνωση και το βιβλίο. 



Παρά το ότι αγαπώ τα βιβλία, πολλές φορές βλέποντας τις τιμές τους στα ράφια, καταλήγω στη σκέψη ότι είναι ακριβό σπορ. Ποιος έχει να δίνει 20 ευρώ και πάνω το μήνα για να διαβάζει; Πολυτέλεια, σκέφτομαι. Από την άλλη, χτες το πρωί, ερχόμενη στο γραφείο άκουγα στο ραδιόφωνο ένα σχετικό σχόλιο με το οποίο συμφώνησα απόλυτα: ένα βιβλίο κοστίζει πάνω κάτω όσο δύο ποτά σε μια έξοδο.

Κι όμως, δε το βλέπουμε έτσι, και έρχεται η Εurostat απλά να μας το πει και με τη βούλα. Χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, δημοσίευσε στοιχεία για την ανάγνωση και τις πωλήσεις βιβλίων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι στην τελευταία θέση – μαζί με τη Βουλγαρία – στις δαπάνες για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη!

Από την άλλη, βέβαια, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι Έλληνες δηλώνουν βιβλιόφιλοι. Μέσα από έρευνα που έγινε σε 15 χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2008-2015, διαπιστώθηκε ότι διαβάζουν 9 περίπου λεπτά τη μέρα, σημειώνοντας την 5η καλύτερη… επίδοση στην Ευρώπη. Επίσης, το διάβασμα αναφέρθηκε από το 11,9% των Ελλήνων, ως μια από τις δραστηριότητες που αφιερώνουν χρόνο! Αυτό φέρνει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση σε αυτή τη λίστα.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μη χαλάμε λεφτά για να αγοράσουμε βιβλία, αλλά δηλώνουμε ότι διαβάζουμε. Και αυτό εν μέρει μπορεί κάπως να εξηγείται από τις βιβλιοθήκες στα σπίτια μας ή την κουλτούρα του δανεισμού. Αλλά, ένας καχύποπτος – όχι εγώ, ένας φίλος- μπορεί να πει ότι δηλώνουμε αναγνώστες ενώ στην ουσία δεν είμαστε. Και μη μου πεις ότι δεν σου έχει τύχει να γνωρίσεις κάποιον που λέει ότι «διαβάζει» και στην πραγματικότητα εννοεί ένα βιβλίο τον χρόνο.

Αυτά για την Ελλάδα, όμως. Τροφή για σκέψη, και πάμε παρακάτω να δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μη… Ελληνικά στοιχεία που έδωσε η Eurostat χτες. Διάβασε τη συνέχεια στο Mybookmark.gr.

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αθήνα

Η πόλη στους δρόμους

ΑΡΘΡΑ

Jean-Marc Fournie: Μοντέρνοι Άγγελοι

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι ένας απόλυτος ήρωας» 

ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σ' εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός