Skip to main content

ΑΡΘΡΑ

Trip of the day: Βιβλιοθήκη Sanlian, Kίνα

Το Mybookmark μάς ταξιδεύει στην πιο μοναχική βιβλιοθήκη του κόσμου. 


Μαριέτα Χριστοπούλου

Ζέστη έξω, τα μπάνια έχουν ξεκινήσει, η θάλασσα είναι απαραίτητη, γι’ αυτό και εγώ είπα σήμερα να σε ταξιδέψω σε ένα μοναδικό κτίριο πάνω στην άμμο. Λέγεται Sanlian Library και χαρακτηρίζεται ως η πιο μοναχική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Και δικαίως, καθώς όχι μόνο είναι κατά κάποιο τρόπο στη μέση του πουθενά, αλλά επίσης κρύβεται πάρα πολύ καλά από το διαδίκτυο…

Έψαξα πολλή ώρα για να βρω κάποιο επίσημο website, και δεν τα κατάφερα. Διάβασα ωστόσο από εδώ κι από εκεί κάποιες πληροφορίες, και θα τις μοιραστώ μαζί σου, σε περίπτωση δηλαδή που πας προς αυτή τη μεριά του κόσμου και θες σα σωστός βιβλιοφάγος να επισκεφτείς αυτό το μέρος. Αν πάλι δεν έχεις τέτοιο σκοπό, μπορείς απλά να θαυμάσεις.

Sanlian Library ή Seashore Library, λοιπόν. Bρίσκεται 3 ώρες από το Πεκίνο, στο Beidaihe της επαρχίας Hebey, στη βόρεια Κίνα. Είναι ένα φρέσκο κτίριο, χτισμένο πάνω στην ακρογιαλιά. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2015 και ο αρχιτέκτονας του, Dong Gong, λέει ότι εμπνεύστηκε από μια ζωγραφιά του Andrew Wyeth που είδε σε ένα βιβλίο.

«Είναι ενός ηλικιωμένου άντρα που κάθεται σε ένα βράχο, κοιτώντας τη θάλασσα. Υπάρχει μια αίσθηση μοναξιάς σε αυτό τον πίνακα. Και νομίζω ότι με βοήθησε να εμπνευστώ το σχέδιο μας για τη βιβλιοθήκη»  ανέφερε.
Το κτίριο είναι εξωτερικά ακατέργαστο, και αυτό το βοηθάει να μοιάζει με έναν περίεργο βράχο. Εσωτερικά, το ξύλο κυριαρχεί, ενώ γίνεται ένα απίστευτο παιχνίδι με το φυσικό φως. Στην κεντρική αίθουσα, η οροφή έχει τρύπες οι οποίες κάποιες ώρες της μέρας αφήνουν τις ακτίδες του ήλιου να φέρνουν κίνηση στο χώρο. Όλοι οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη θάλασσα, χωρίς να τους εμποδίζει το κεφάλι του μπροστινού, χάρη στo ότι ο χώρος έχει μορφή μεγάλων σκαλοπατιών.

Διάβασε περισσότερα για το εσωτερικό της βιβλιοθήκης αλλά και για το πώς μπορείς να την επισκεφτείς, στο Mybookmark.gr. (https://mybookmark.gr/2018/06/24/trip-of-the-day-sanlian-library-china/)

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αθήνα

Η πόλη στους δρόμους

ΑΡΘΡΑ

Jean-Marc Fournie: Μοντέρνοι Άγγελοι

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι ένας απόλυτος ήρωας» 

ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σ' εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.