Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.


Μαρίνα Τσικλητήρα

Δεν ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά. Δεν ξέρω τι σημαίνεις. Κι εγώ, που μεγάλωσα μετρώντας χρόνια, στοιβάζοντας χρόνια λες κι έχτιζα σπίτι, κατάλαβα τώρα ότι το σπίτι δεν είναι πουθενά. Ήταν ένα αόρατο σπίτι αυτό, δεν είχε ποτέ θεμέλια, πετούσε στον αέρα- αλλά και πάλι, όλα αέρας είναι μέσα μας.

Ποιος ήταν αυτός που μας ονόμαζε «φτιαγμένους από αστερόσκονη»; Ε, κάτι τέτοιο. Κι εμείς, και τα σπίτια και τα χρόνια, σκόνες στρασάτες.

Το κατάλαβα όταν με φαντάστηκα δίπλα σ' έναν σεβάσμιο αστρονόμο, μια νύχτα έρημη και ζεστή, μ' ένα τηλεσκόπιο ανάμεσά μας. Ήταν στραμμένο στον ουρανό, κοιτάξαμε μέσα του κι εκείνος μου έδειξε ένα αστέρι μωβ και λαμπερό. «Είναι νεκρό. Έσβησε πολύ καιρό πριν γεννηθείς, αλλά το φως του μόλις έφτασε σε μας».
Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη. Τη χώρεσε, όταν δεν μπορούσε πια να κάνει αλλιώς.

Κι έτσι τώρα ξέρω ότι το σπίτι δεν είναι πουθενά, ότι τα χρόνια δεν στοιβάζονται και ότι τα άστρα πεθαίνουν πριν από το φως τους. Και είμαι λιγάκι πιο σοφή -πιο άδεια,  αλλά πιο σοφή.

Όμως, δεν ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά. Δεν ξέρω τι σημαίνεις. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό που κάποτε σήμαινε και τώρα δεν μου λείπει. Το φως του ακόμα τρεμοσβήνει, αλλά είναι φως ορφανό. 

Κάθε τόσο θυμάμαι ότι σε ξέχασα- και τότε, αν είναι νύχτα, κοιτάζω ψηλά και αναρωτιέμαι πόσες χιλιάδες να είναι, άραγε, οι φωτεινές ψευδαισθήσεις.

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Μελί

Μείνε στα χρώματα, μείνε στ' αρώματα, μείνε στην αχνή γυαλάδα του σούρουπου, μείνε σ΄εκείνες τις εικόνες που ορκίζονται αθώα ομορφιά. Μη δεις ποτέ τα χάσματα που κρύβουν.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30