Skip to main content

BLOGS

O Banksy ''καίει'' τις φυλετικές διακρίσεις στο έργο του για τον George Floyd

εξυμνώντας τη μαύρη κοινότητα


Κατερίνα Ανδρομιδά

«Αρχικά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε απλά να το βουλώσω και να ακούσω τους μαύρους (να μιλούν) για αυτό το ζήτημα. Αλλά γιατί να το κάνω αυτό; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό μου. Το σύστημα απογοητεύει τους μαύρους. Το λευκό σύστημα. Σαν ένας σπασμένος σωλήνας, που πλημμυρίζει το διαμέρισμα των ανθρώπων που ζουν στον κάτω όροφο. Το ελαττωματικό αυτό σύστημα κάνει τη ζωή τους δυστυχισμένη, αλλά δεν είναι δουλειά τους να το διορθώσουν. Δεν μπορούν (γιατί) κανείς δεν θα τους αφήσει να μπουν στο διαμέρισμα του επάνω ορόφου. Αυτό είναι ένα «λευκό» πρόβλημα. Και αν δεν το διορθώσουν οι λευκοί, κάποιος θα χρειαστεί να ανέβει επάνω και να χτυπήσει την πόρτα».

 

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες πολίτες σε αμερικανικές πόλεις διαδηλώνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ο Banksy αντιδρά μετουσιώνοντας σε τέχνη την οργή  με τον δικό του δισυπόστατο τρόπο.

https://www.instagram.com/p/CBFyA8iM15Y/?utm_source=ig_embed

Ο Banksy αναπαριστά με μια  απρόσωπη φιγούρα σαν από κάρβουνο τη μαύρη κοινότητα των ανθρώπων που αδικήθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται άνισα μέχρι και σήμερα αφήνοντας υπαινιγμό πως η φιγούρα στο κάδρο πρόκειται για την ψυχή του Τζορτζ Φλόιντ που ''βάζει φωτιά'' στην Αμερικανική πολιτική η οποια τροφοδοτεί και διαιωνίζει ακόμη τις φυλετικές διακρίσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

BLOGS

«Θέλεις να είσαι τέλεια και θέλεις όλοι να σε αγαπούν» Saoirse Ronan

Η Saoirse Ronan γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά της

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.