Skip to main content

BLOGS

Άνοιξε υποβρύχιο μουσείο στη Γαλλία με υπογραφή του ντεΚάιρες Τέιλορ και ορκιζόμαστε να το επισκεφτούμε

40 γλυπτά-πορτραίτα ντόπιων κατοίκων από τις Κάννες θίγουν το πρόβλημα του υποβρύχιου οικοσυστήματος 



Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να μεταφέρει τον κόσμο του βυθού σε πρότζεκτ του, έχουν ταξιδέψει πάνω από 1.000 υποβρύχια γλυπτά με την υπογραφή του σε όλο τον κόσμο. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Τζέισον ντεΚάιρες Τέιλορ δεν αφήνει τα πράγματα στη τύχη τους, ούτε για τον υποβρύχιο κόσμο. «Βρήκα παλιούς σωλήνες, παρατημένες μηχανές πλοίων, καλώδια. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παρανόηση ότι ο θαλάσσιος κόσμος είναι όμορφος, γεμάτος κοραλλιογενείς υφάλους. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι» ανέφερε ο καλλιτέχνης και υπάρχει λόγος που μπαίνει στην αρχή αυτή η δήλωση.

Από εδώ και πέρα η Γαλλία θα διαθέτει υποβρύχιο μουσείο με υπογραφή του ντεΚάιρες Τέιλορ με τίτλο «Μεσόγειος: Μία σειρά από γλυπτά» του Βρετανού καλλιτέχνη Τζέισον ντεΚάιρες Τέιλορ. Τα γλυπτά που θα περιλαμβάνονται σε αυτό το νέο εναλλακτικό εκθεσιακό κέντρο πρόκειται για πορτραίτα ντόπιων κατοίκων που ζουν στις Κάννες (όπου είναι η έδρα του μουσείου), ζυγίζουν 10 τόνους το καθένα και αναπαριστώνται οι μορφές παιδιών και ηλικιωμένων. Συνολικά ο καλλιτέχνης κατάφερε να προσεγγίσει 40 πρόσωπα. Όπως είπαμε όμως ο ντεΚάιρες δεν αφήνει τίποτα στη τύχη, γι' αυτό στόχος αυτού του νέου υποβρύχιου πρότζεκτ είναι να ρίξει τους προβολείς πάνω σε ένα ευαίσθητο και σύνθετο θέμα, τις συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς και συγκεκριμένα στην Μεσόγειο.

portr.jpg

Η υπεραλίευση και οι ρύποι που καταλήγουν στην θάλασσα είναι βασικές αιτίες για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι θάλασσες. Όλα αυτά τα εμπόδια που περιγράφει ότι συνάντησε ο ντεΚάιρες Τέιλορ όσο ''έτρεχε'' το πρότζεκτ του μαρτυρούν την μαύρη εικόνα που επικρατεί εκεί κάτω:

«Το υποβρύχιο οικοσύστημα έχει υποβαθμιστεί και μολυνθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Βρήκα παλιούς σωλήνες, παρατημένες μηχανές πλοίων, καλώδια. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παρανόηση ότι ο θαλάσσιος κόσμος είναι όμορφος, γεμάτος κοραλλιογενείς υφάλους. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι».

Όσον αφορά τώρα το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτό το τόσο ξεχωριστό μουσείο, ο ντεΚάιρες προ(σ)καλεί όλους τους κολυμβητές και τους δύτες να μη λείψουν από εκεί: «Δεν υπάρχει εισιτήριο. Απλά μπαίνεις στη βάρκα σου ή φέρνεις τον εξοπλισμό σου και τα ανακαλύπτεις μόνος σου». Να πούμε ότι αυτός ο τόσο ανατρεπτικός καλλιτέχνης ετοιμάζεται γαι άλλη μία υποβρύχια έκθεση αυτό το καλοκαίρι, στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Oscars 2024: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της Emma Stone στον Γιώργο Λάνθιμο μετά τη βράβευσή της

«Γιώργο, σε ευχαριστώ για το δώρο ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια του Poor Things

BLOGS

«Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχεις ακόμα λίγη ψυχή να χάσεις» Charles Bukowski

Ο μεγάλος συγγραφέας και ποιητής Charles Bukowski πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου 1994

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.