Skip to main content

BLOGS

Ένα αλλιώτικο «καλοκαιρινό ταξίδι» στη Νέα Υόρκη των ‘40s

Με ξεναγό τον Truman Capote και τα Floral Books



Κατακαλόκαιρο στη Νέα Υόρκη, με καύσωνα, υψηλές θερμοκρασίες που ανεβαίνουν κι άλλο με τη βοήθεια του καπνού, του αλκοόλ, των πρώτων ερώτων και της νεανικής ορμής της έφηβης ηρωίδας του βιβλίου που βρίσκεται λίγο πριν την ενηλικίωση.

Η 18 (παρά κάτι μήνες) χρονών Γκρέιντι είναι η πρωταγωνίστρια ενός χαμένου μυθιστορήματος του Truman Capote που γράφτηκε το 1943 αλλά εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005, παρά το ότι ο συγγραφέας του είχε πεθάνει τον Αύγουστο του 1984. Ο Capote έγραψε το «Καλοκαιρινό ταξίδι» όντας ελάχιστα χρόνια μεγαλύτερος από την ηρωίδα του βιβλίου – σε ηλικία 19 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και το πρώιμο ύφος της συγγραφικής του δουλειάς, είναι εμφανή ήδη και το λογοτεχνικό του ταλέντο και η συγγραφική του οξύνοια και μαεστρία.

Οικογενειακοί δεσμοί, το χάσμα των τάξεων, κοινωνικά στερεότυπα, η κόψη της φιλίας ανάμεσα σε ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, οι σχέσεις, τα όνειρα και τα αδιέξοδα των νεαρών κοριτσιών – σε μόλις εκατό σελίδες, ευσύνοπτες και περιεκτικές, το σύντομο αυτό μυθιστόρημα σε συνεπαίρνει, σε ταξιδεύει μέσα στους δρόμους της Αμερικής και ζαλίζει με τον ρυθμό και τη διεισδυτική του ματιά.

Ο αναγνώστης βρίσκεται άλλοτε δίπλα στους ήρωες του βιβλίου, κάθεται στο διπλανό ή πίσω κάθισμα, λικνίζεται στα κλαμπ της Νέας Υόρκης, ξαπλώνει στο κρεβάτι με τον ουρανό ή τρώει πρωινό ενώ ακούει στο ραδιόφωνο αγώνα μπέιζμπολ.

Το βιβλίο ξεκινάει με τους γονείς της Γκρέιντι να ετοιμάζονται για το καλοκαιρινό τους ταξίδι στην Ευρώπη, πλούσια οικογένεια, με δύο κόρες, ο μπαμπάς χρηματιστής κι η μητέρα θέλει να ετοιμάσει τον χορό-δεξίωση για τα 18α γενέθλια της μικρής της κόρης, η οποία όμως έχει άλλα σχεδία. Ή μπορεί να μην ξέρει τι σχέδια έχει, πάντως σίγουρα δεν συμφωνεί με τα σχέδια της μαμάς της – και γι’ αυτό και δεν θα ακολουθήσει τους γονείς στην στο καλοκαιρινό τους ταξίδι – αλλά θα επιχειρήσει να κάνει το δικό της ταξίδι.

Ένα ταξίδι προς τον έρωτα, τη ζωή, το φως, το σκοτάδι, την ενηλικίωση ή τον θάνατο.

https://www.instagram.com/p/CRG1genrb8A/

Συνταξιδιώτες της σε αυτή την προσωπική διαδρομή, ο Κλάιντ (ο έρωτάς της) και ο Πίτερ (ο παιδικός της φίλος που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της). Σε μια εποχή όπου οι κύριες αν όχι οι μόνες επιλογές της γυναίκας μετά την ενηλικίωση είναι ο γάμος ή μητρότητα, η Γκρέιντι προσπαθεί να βρει τη δική της θέση, τα δικά της θέλω, έξω από τα πρέπει των άλλων ή της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνει – αλλά ο έρωτας δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, ούτε για να ανακαλύψει τι θέλει ούτε να γνωρίσει τον εαυτό της – καθώς ο πόθος δεν είναι ποτέ καλός κριτής και το ξέρει ήδη στα 17 της όπως το ήξερε ήδη κι ο συγγραφέας αν κι ελάχιστα μεγαλύτερος.

Το βιβλίο διαβάζεται με έναν ρυθμό που αφού το πιάσεις στα χέρια σου δεν θες να το αφήσεις αν δεν φτάσεις στο τέλος – αν και μερικές φορές θες να το κλείσεις για να κάνεις μια βουτιά στη θάλασσα ή για να κατέβεις στη στάση του μετρό σου. Ιδανικό για την παραλία αλλά και τις διαδρομές στην πόλη, θα σου κάνει καλή παρέα – και ή θα σου συστήσει το νεαρό έργο του Capote ή θα σε ψήσει να διαβάσεις από τον συγγραφέα που ξεχώρισε με το Πρόγευμα στο Τίφανις και έγραψε ιστορία με το Εν Ψυχρώ.  

Περισσότερα για το βιβλίο: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ – Brainfood Εκδοτική

Καλοκαιρινό Ταξίδι - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Oscars 2024: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της Emma Stone στον Γιώργο Λάνθιμο μετά τη βράβευσή της

«Γιώργο, σε ευχαριστώ για το δώρο ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια του Poor Things

BLOGS

«Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχεις ακόμα λίγη ψυχή να χάσεις» Charles Bukowski

Ο μεγάλος συγγραφέας και ποιητής Charles Bukowski πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου 1994

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;