Skip to main content

BLOGS

«Η μουσική είναι ο μεσολαβητής μεταξύ της πνευματικής και της αισθησιακής ζωής» Ludwig van Beethoven

O σπουδαίος συνθέτης πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (: Ludwig van Beethoven, ορθή προφορά: Λούντβιχ φαν Μπέετχοφεν) (16 Δεκεμβρίου 1770 - 26 Μαρτίου 1827) ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής. Μέχρι και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Μερικές από τις γνωστότερες συνθέσεις του περιέχουν 9 συμφωνίες, 5 κονσέρτα για πιάνο, 1 κονσέρτο για βιολί, 32 σονάτες για πιάνο, 16 κουαρτέτα εγχόρδων, μία Λειτουργία (Missa solemnis), καθώς και μία όπερα, τη Φιντέλιο.

Pixel

Η καριέρα του ως συνθέτη χωρίζεται διακριτά σε τρεις περιόδους, την πρώιμη, τη μέση και την τελευταία. Η πρώτη τελειώνει περίπου το 1802, η μέση διαρκεί από το 1802 έως και το 1812, ενώ η τελευταία αρχίζει το 1812 και τελειώνει το 1827, οπότε και πέθανε. Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη, τότε πρωτεύουσα του Εκλεκτοράτου της Κολωνίας, το οποίο ήταν μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (σημερινή Γερμανία). Ήδη από μικρή ηλικία επέδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική, με τον πατέρα του, Γιόχαν βαν Μπετόβεν να είναι ο πρώτος του δάσκαλος, μαζί με τον Κρίστιαν Γκότλομπ Νέεφε.

Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στη Βιέννη, όπου ξεκίνησε να μαθητεύει στο πλευρό του Γιόζεφ Χάυντν, αποκτώντας παράλληλα και τη φήμη και το ρεπερτόριο του βιρτουόζου πιανίστα. Στη Βιέννη έζησε μέχρι και το θάνατό του. Κατά το τέλος της τρίτης δεκαετίας της ζωής του άρχισε να εξασθενεί η ακοή του, ώσπου αργότερα έγινε ολοκληρωτικά κωφός. Έτσι, το 1811, σταμάτησε να διευθύνει και να εκτελεί μπροστά σε κοινό, και καταπιάστηκε αποκλειστικά με τη σύνθεση.

https://www.instagram.com/p/CXh_0YWhtlj/

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές του φράσεις:

Η μουσική πρέπει να χτυπά φωτιά από την καρδιά του άντρα και να φέρνει δάκρυα από τα μάτια της γυναίκας.

 

Η μουσική είναι μια ανώτερη αποκάλυψη από κάθε σοφία και φιλοσοφία.

 

Μόνο η καθαρή καρδιά μπορεί να φτιάξει μια καλή σούπα.

 

Μην εξασκείτε μόνο την τέχνη σας, αλλά πιέστε τον δρόμο σας στα μυστικά της. η τέχνη το αξίζει, γιατί και η γνώση μπορεί να ανεβάσει τον άνθρωπο στο Θείο.

 

Αυτό που είσαι, είσαι από τυχαία γέννηση. Aυτό που είμαι, είμαι μόνος μου. Υπάρχουν και θα είναι χίλιοι πρίγκιπες. υπάρχει μόνο ένας Μπετόβεν.

 

Θα αρπάξω τη μοίρα από το λαιμό. Σίγουρα δεν θα με ξεπεράσει ποτέ εντελώς.

 

Η μουσική είναι η μοναδική ασώματη είσοδος στον ανώτερο κόσμο της γνώσης που κατανοεί την ανθρωπότητα αλλά την οποία η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κατανοήσει.

 

Η μουσική είναι ο μεσολαβητής μεταξύ της πνευματικής και της αισθησιακής ζωής.

 

Ο αληθινός καλλιτέχνης δεν είναι περήφανος: δυστυχώς βλέπει ότι η τέχνη δεν έχει όρια. νιώθει σκοτεινά πόσο μακριά είναι από τον στόχο, και παρόλο που μπορεί να τον θαυμάζουν άλλοι, είναι λυπημένος που δεν έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο στο οποίο η καλύτερη ιδιοφυΐα του εμφανίζεται μόνο ως μακρινός, καθοδηγητής ήλιος.

 

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός πραγματικά αξιοθαύμαστου ανθρώπου: σταθερότητα μπροστά στα προβλήματα.

 

Τίποτα δεν είναι πιο ανυπόφορο από το να πρέπει να παραδεχτείς στον εαυτό σου τα λάθη σου.

 

Η μουσική μού έρχεται πιο εύκολα από τα λόγια.

 

Ήχοι ακούγονται, βρυχώνται και ξεσηκώνουν θύελλα γύρω μου μέχρι να τους καταγράψω σε νότες.

 

Συστήστε την αρετή στα παιδιά σας: μόνο αυτή, κι όχι τα χρήματα, μπορεί να τα κάνει ευτυχισμένα. Μιλάω εκ πείρας.

 

Η μουσική είναι το κρασί που εμπνέει κάποιον σε νέες παραγωγικές διαδικασίες, και εγώ είμαι ο Βάκχος που πιέζει αυτό το ένδοξο κρασί για την ανθρωπότητα και τους κάνει πνευματικά μεθυσμένους.

 

Ζω μόνο στη μουσική μου και μετά βίας έχω ξεκινήσει ένα πράγμα όταν ξεκινάω με ένα άλλο. Καθώς τώρα εργάζομαι, ασχολούμαι συχνά με τρία ή τέσσερα πράγματα ταυτόχρονα.

 

Δεν έχουν υψωθεί τα εμπόδια που μπορούν να πουν στα επίδοξα ταλέντα και τη βιομηχανία, «Μέχρι εδώ και όχι πιο πέρα».

 

Ένας μεγάλος ποιητής είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα ενός έθνους.

 

Τέχνη! Ποιος την καταλαβαίνει; Με ποιον μπορεί κανείς να συμβουλευτεί σχετικά με αυτή τη μεγάλη θεά;

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ο Bradley Cooper τραγουδά με τους Pearl Jam το “Maybe It’s Time” στο BottleRock Napa Valley

Ο Cooper είναι γνωστό πως είχε εμπνευστεί από τον Eddie Vedder για την ερμηνεία του χαρακτήρα του Jackson Maine στη δημοφιλή του ταινία από το 2018, A Star Is Born

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 29 Μαΐου

Εκφράστε τα συναισθήματά σας και θα βρείτε περισσότερη ανταπόκριση απ’ ό,τι νομίζατε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

15 συνήθειες που φανερώνουν άτομο με μεγάλο αυτοέλεγχο

Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες, αν θέλετε να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά τον εαυτό σας