Skip to main content

BLOGS

«Έφτιαχνα ρούχα γιατί έψαχνα κάτι που δεν υπήρχε» Thierry Mugler

Ο Thierry Mugler, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας, πέθανε στις 23/1 σε ηλικία 73 ετών



Πληθωρικός, αντισυμβατικός, ιδιαίτερος, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο της μόδας και της αρωματοποιίας. Υπερδαστήριος, του άρεσε να σχεδιάζει, να φωτογραφίζει, να οραματίζεται, να ζει με πάθος. Ο Manfred Thierry Mugler γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1948 και ήταν Γάλλος σχεδιαστής μόδας, δημιουργικός διευθυντής και δημιουργικός σύμβουλος της Mugler. Στη δεκαετία του 1970, ο Mugler ξεκίνησε τον ομώνυμο οίκο μόδας του και γρήγορα αναδείχθηκε στις επόμενες δεκαετίες για την πρωτοποριακή, αρχιτεκτονική, υπερθηλυκή και θεατρική του προσέγγιση στην υψηλή ραπτική. Το 2002, αποσύρθηκε από τη μάρκα και επέστρεψε το 2013 ως σύμβουλος δημιουργικού.

Στην αρχή της καριέρας του σχεδίασε εμφανίσεις για τους Grace Jones, David Bowie και Diana Ross καθώς και ρούχα για το μουσικό βίντεο "Too Funky" του Τζορτζ Μάικλ, και κυρίως το φόρεμα της Demi Moore από την ταινία Indecent Proposal του 1993, που κάποτε επινοήθηκε "το πιο διάσημο φόρεμα της δεκαετίας του 1990". Ενώ λάνσαρε και το άρωμα Angel, που έγινε ένα από τα αρώματα με τις περισσότερες πωλήσεις του 20ου αιώνα.

https://www.instagram.com/p/CUh6R_eIX6H/

Τα επόμενα χρόνια, τα vintage σχέδια του Mugler σημείωσαν σημαντική αναζωπύρωση μεταξύ των διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Lady Gaga στο μουσικό βίντεο για το "Telephone" και της Cardi B, η οποία είχε εκτενή φιλία με τον Mugler, φορώντας συχνά τα vintage σχέδιά του σε κόκκινα χαλιά και μουσικά βίντεο - καθώς και αναφέροντας τη φίρμα στο τραγούδι «Wild Side». Σχεδίασε επίσης κοστούμια για την παγκόσμια περιοδεία I Am... της Beyoncé. Κάνοντας έτσι την επωνυμία του μια από τις πιο περιζήτητες μάρκες πολυτελείας για τους καταναλωτές της Generation Z, σύμφωνα με την Teen Vogue. Το 2019, δημιούργησε ένα μοναδικό σχέδιο για να φορέσει η Kim Kardashian στο Met Gala. Την ίδια χρονιά το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) εγκαινίασε την έκθεση «Thierry Mugler: Couturissime» αφιερωμένη σε αυτόν.

Ο Mugler πέθανε από φυσικά αίτια στις 23 Ιανουαρίου 2022, σε ηλικία 73 ετών.

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Δεν είμαι trendy. Δεν είμαι “στη μόδα”. Είμαι απλά ένας θετικός άνθρωπος που έχει θετική άποψη για τη ζωή».

 

«Μια φωτογραφία πρέπει να προέρχεται από τη φαντασία και να μην είναι αντανάκλαση αυτού που είναι».

 

«Θέλω κάτι λαχταριστό και νόστιμο που να μου θυμίζει παιδική ηλικία. Το άρωμα ενός εκθεσιακού χώρου, το νήμα καραμέλας, τα μικρά κέικ, οι σοκολάτες και οι καραμέλες. Το άρωμα δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με τη μόδα γιατί αυτό σημαίνει ότι μια μέρα θα φύγει από τη μόδα».

 https://www.instagram.com/p/CZF-DFUNKBj/

«Έφτιαξα ρούχα γιατί έψαχνα κάτι που δεν υπήρχε. Έπρεπε να προσπαθήσω να δημιουργήσω τον δικό μου κόσμο».

 

«Για να δημιουργήσω κάτι που να ονειρεύομαι, χρειάζομαι εξαιρετικές γυναίκες, τοποθεσίες και αρχιτεκτονικές γραμμές».

 

«Ο λόγος που σταμάτησα τη μόδα ήταν ότι είχα βαρεθεί να περνάω χρόνο όντας πάντα γονατιστός, κάνοντας τους άλλους να φαίνονται καταπληκτικοί και υπέροχοι. Χρησιμοποίησα τη μόδα για να εκφραστώ όσο περισσότερο μπορούσα. Κάποια στιγμή όμως δεν ήταν αρκετό».

 https://www.instagram.com/p/CUkavMRDRTF/

«Έφτιαξα μια παγκόσμια μάρκα, τη Mugler, και κάναμε πράγματα που ενέπνευσαν τόσους πολλούς ανθρώπους».

 

«Είμαι περήφανος που βοήθησα μερικούς καταπληκτικούς ανθρώπους να εκφραστούν με νέους τρόπους. Αυτό που εκτιμώ περισσότερο στον κόσμο είναι ότι έχω γνωρίσει και έχω κάνει φίλους απίστευτες ιδιοφυΐες, όπως ο David Bowie και ο Cyd Charisse και η Celia Cruz, η οποία ήταν η θεά της salsa. Είδα ανθρώπους να γονατίζουν στους δρόμους για χάρη της. Πράγμα που έκαναν για μένα στην Ιαπωνία. Αυτό ήταν πραγματικά ντροπιαστικό».

 

«Οι δυνατότητες του σώματός σας είναι ατελείωτες».

 https://www.instagram.com/p/CYzXMFkq-1q/

«Θέλω τα μοντέλα μου να είναι μεγαλύτερα, πιο δυνατά και πιο ψηλά από τους κοινούς θνητούς».

 

«Η μόδα είναι ταινία. Κάθε πρωί που ντύνεσαι, σκηνοθετείσαι».

 

«Το ότι το άρωμα είναι τόσο κοντά στο συναίσθημα, γι' αυτό το λατρεύω πολύ. Είναι τόσο καλή σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Όταν ερωτεύεσαι κάποιον, η μυρωδιά είναι πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να είναι η ανάμνηση του ατόμου - είναι συγκινητικό. Και είναι και παιχνιδιάρικο, γιατί μερικές φορές επιλέγεις διαφορετικό άρωμα κάθε μέρα ανάλογα με τη διάθεσή σου. Μου αρέσει να βοηθάω σε αυτό. Μου αρέσει να δίνω λίγη χαρά στους ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου