Skip to main content

BLOGS

Mια περιήγηση μέσω των βιβλίων – διαβάζοντας για την Ουκρανία

Κάνουμε ένα οδοιπορικό μέσα από τις σελίδες 4 βιβλίων για τη Ουκρανία



Μακάρι να ήταν άλλη η αφορμή και η αιτία για αυτό το οδοιπορικό στην Ουκρανία, κι όχι ο πόλεμος με τη Ρωσία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε ένα πολιτικό άρθρο ή να αναλύσουμε την κατάσταση, μπαίνουμε στη διαδικασία να μάθουμε περισσότερα αναζητώντας βιβλία για την Ουκρανία που ίσως καταφέρουν να μας διαφωτίσουν καλύτερα.

Ukraine Diaries, Andrey Kurkov, 2014

Το Ukraine Diaries είναι η από πρώτο χέρι αφήγηση του διάσημου συγγραφέα Andrey Kurkov για τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα του. Από το διαμέρισμά του στο Κίεβο, μόλις πεντακόσια μέτρα από την Πλατεία Ανεξαρτησίας, ο Kurkov μπορεί να μυρίσει τα φλεγόμενα οδοφράγματα και να ακούσει τους ήχους χειροβομβίδων και πυροβολισμών.

Τα ημερολόγια του Kurkov ξεκινούν την πρώτη μέρα των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων τον Νοέμβριο περιγράφουν τις βίαιες συγκρούσεις στο Μαϊντάν, την παραπομπή του Γιανουκόβτσι, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις αυτονομιστικές εξεγέρσεις στην ανατολική Ουκρανία. Πηγαίνοντας πέρα ​​από τους τίτλους, δίνουν ζωντανή εικόνα για το πώς είναι να ζεις - και προσπαθούν να κατανοήσουν - περιόδους έντονων πολιτικών αναταραχών.

ukrainea

Ukraine Diaries - Book Odyssey

Lonely Planet's Ukraine, Leonid Ragozin

Lonely Planet: Ο νούμερο ένα εκδότης ταξιδιωτικών οδηγών στον κόσμο* Το Lonely Planet's Ukraine είναι το διαβατήριό σας για τις πιο σχετικές, ενημερωμένες συμβουλές για το τι πρέπει να δείτε και τι να μην παραλείψετε και τι κρυφές ανακαλύψεις σας περιμένουν. Πιείτε πρωινό καφέ στα φιλόξενα καφέ του Lviv, κάντε πεζοπορία στα γεμάτα λουλούδια ορεινά βοσκοτόπια και τις μεγάλες κοιλάδες των Καρπαθίων για γλυκά και κάντε μια ξενάγηση στο Τσερνομπίλ - όλα με τον έμπιστο σύντροφό σας. Πηγαίνετε στην καρδιά της Ουκρανίας και ξεκινήστε το ταξίδι σας τώρα! Μέσα στην Ουκρανία του Lonely Planet: Έγχρωμοι χάρτες και εικόνες σε όλη την έκταση Τα highlights και τα δρομολόγια σας βοηθούν να προσαρμόσετε το ταξίδι σας στις προσωπικές σας ανάγκες και ενδιαφέροντα Συμβουλές Insider για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και περιφέρεστε σαν ντόπιοι, αποφεύγοντας τα πλήθη και προβληματικά σημεία Βασικές πληροφορίες στη διάθεσή σας - ώρες λειτουργίας, αριθμοί τηλεφώνου, ιστότοποι, συμβουλές συγκοινωνίας, τιμές Ειλικρινείς κριτικές για όλους τους προϋπολογισμούς - φαγητό, ύπνος, περιηγήσεις στα αξιοθέατα, έξοδοι, ψώνια, κρυμμένα πετράδια που οι περισσότεροι οδηγοί χάνουν. Οι πολιτιστικές πληροφορίες παρέχουν πιο πλούσια, πιο ικανοποιητικά ταξιδιωτική εμπειρία - καλύπτοντας ιστορία, ανθρώπους, μουσική, τέχνες, τοπία, άγρια ​​ζωή, κουζίνα, πολιτική Καλύμματα Κίεβο, Κεντρική Ουκρανία, Λβιβ και Δυτική Ουκρανία, Τα Καρπάθια, Νότια Ουκρανία, Κριμαία, Ανατολική Ουκρανία Η τέλεια επιλογή: Το Lonely Planet's Ukraine είναι ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός μας στην Ουκρανία και έχει σχεδιαστεί για να σας βυθίσει στην κουλτούρα και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα καλύτερα αξιοθέατα και να βγείτε από την πεπατημένη διαδρομή.

ukraineb

Lonely Planet Ukraine - Book Odyssey

The Gates of Europe: A History of Ukraine, Serhii Plokhy, 2017 

«Μια υποδειγματική αναφορά της λιγότερο γνωστής μεγάλης χώρας της Ευρώπης» (Wall Street Journal) από έναν βραβευμένο ιστορικό.

Η Ουκρανία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια τεταμένη μάχη με τη Ρωσία για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και της πολιτικής της ανεξαρτησίας. Αλλά η σημερινή σύγκρουση είναι μόνο η τελευταία σε μια μακρά ιστορία μαχών για το έδαφος της Ουκρανίας και την ύπαρξή της ως κυρίαρχο έθνος. Όπως υποστηρίζει ο βραβευμένος ιστορικός Serhii Plokhy στο The Gates of Europe, πρέπει να εξετάσουμε το παρελθόν της Ουκρανίας για να κατανοήσουμε το παρόν και το μέλλον της.

Βρισκόμενη μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, η Ουκρανία διαμορφώθηκε από τις αυτοκρατορίες που τη χρησιμοποιούσαν ως στρατηγική πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης—από τη Ρωμαϊκή και την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το Τρίτο Ράιχ και τη Σοβιετική Ένωση. Για αιώνες, η Ουκρανία υπήρξε τόπος συνάντησης διαφόρων πολιτισμών. Η ανάμειξη μόνιμων και νομαδικών λαών και Χριστιανισμού και Ισλάμ στα σύνορα της στέπας παρήγαγε την τάξη των άγριων πολεμιστών γνωστών ως Κοζάκοι, για παράδειγμα, ενώ η συνάντηση μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας δημιούργησε μια θρησκευτική παράδοση που γεφυρώνει τον δυτικό και τον ανατολικό χριστιανισμό. Η Ουκρανία υπήρξε επίσης πατρίδα εκατομμυρίων Εβραίων, υπηρετώντας ως γενέτειρα του χασιδισμού - και ως ένα από τα πεδία δολοφονίας του Ολοκαυτώματος.

Ο Plokhy εξετάζει την ιστορία της αναζήτησης της Ουκρανίας για την ταυτότητά της μέσα από τις ζωές των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της ουκρανικής ιστορίας: του Πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού του Κιέβου, του οποίου η κόρη Άννα έγινε βασίλισσα της Γαλλίας. τον Κοζάκο ηγεμόνα Ιβάν Μαζέπα, που απαθανατίστηκε στα ποιήματα του Βύρωνα και του Πούσκιν. Ο Νικήτα Χρουστσόφ και ο προστατευόμενος που έγινε εχθρός του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο οποίος αποκάλεσε την Ουκρανία το σπίτι τους. και τους ήρωες των διαδηλώσεων του Μαϊντάν του 2013 και του 2014, που ενσαρκώνουν τον σημερινό αγώνα για το μέλλον της Ουκρανίας.

Όπως εξηγεί ο Plokhy, η σημερινή κρίση είναι μια τραγική περίπτωση της ιστορίας που επαναλαμβάνεται, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της μάχης παγκόσμιων διαστάσεων. Μια έγκυρη ιστορία αυτής της ζωτικής σημασίας χώρας, το The Gates of Europe παρέχει μια μοναδική εικόνα της προέλευσης της πιο επικίνδυνης διεθνούς κρίσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

ukrainec

The Gates of Europe: A History of Ukraine - Book Odyssey

In Wartime: Stories from Ukraine, Tim Judah, 2016

Από έναν από τους καλύτερους δημοσιογράφους της εποχής μας έρχεται μια οριστική αποστολή με μπότες στο έδαφος από την πρώτη γραμμή της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Από τη βίαιη επανάσταση της Ουκρανίας το 2014, ακολουθούμενη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Η παραπληροφόρηση κυριαρχεί, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και οι Ουκρανοί πολεμούν ο ένας τον άλλον σε ένα δεύτερο μέτωπο—τον κρίσιμο πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Με το In Wartime, ο Tim Judah αποκαλύπτει τα γεγονότα που έστρεψαν τους γείτονες ο ένας εναντίον του άλλου και βύθισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε μια σύγκρουση που φαίνεται χωρίς τέλος.

Στο Λβιβ, τη δυτική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι μητέρες φροντίζουν τους τάφους των γιων που σκοτώθηκαν στην άλλη άκρη της χώρας. Στο Μαϊντάν, την πλατεία όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς, φυλλάδιοι, στρατολόγοι, στρατιώτες και μασκότ ανταγωνίζονται για την προσοχή. Στο Ντόνετσκ, οι άμαχοι που επευφημούσαν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν βρίσκουν τις ελπίδες τους συντριβές καθώς συνειδητοποιούν ότι έχουν παγιδευτεί στη ζώνη του λυκόφωτος μιας παγωμένης σύγκρουσης.

Ο Judah μιλάει με όλους, από πολιτικούς μέχρι ποιητές, συνταξιούχους και ιστορικούς. Ακούγοντας τις αντικρουόμενες εξηγήσεις τους, συνυφαίνει τις ιστορίες τους για να δημιουργήσει ένα σαρωτικό, τραγικό πορτρέτο μιας χώρας που διεξάγει έναν πόλεμο ανεξαρτησίας από τη Ρωσία - είκοσι πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

ukrained

In Wartime: Stories from Ukraine - Book Odyssey

Διαβάζοντας για την Ουκρανία – μια περιήγηση μέσω των βιβλίων - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

BLOGS

«Θέλεις να είσαι τέλεια και θέλεις όλοι να σε αγαπούν» Saoirse Ronan

Η Saoirse Ronan γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά της

BLOGS

«Με εκπλήσσει συνεχώς η απανθρωπιά του ανθρώπου προς τον άνθρωπο» Primo Levi

Ο σπουδαίος συγγραφέας του «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», Πρίμο Λέβι, πέθανε στις 11 Απριλίου 1987

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 16 Απριλίου

Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και αναντικατάστατη

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους