Γλυκερία: «Όλοι είμαστε ένα»

Για την Γλυκερία, η μουσική δεν έχει σύνορα. Και τα τραγούδια δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. 

Αναστασία Τουρούτογλου

Ρομαντική και αισθαντική, ευαίσθητη και ειλικρινής, ντόμπρα και πολύ αξιοπρεπής ταυτόχρονα, η Γλυκερία ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα συνεχίζοντας εδώ και πολλά χρόνια να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να ντύνει με την υπέροχη φωνή της σπουδαία τραγούδια, μεγάλων δημιουργών από τον χώρο του παραδοσιακού, του λαϊκού, του σμυρναίικου μέχρι και του έντεχνου τραγουδιού. Γιατί γι' αυτήν η μουσική δεν έχει σύνορα και τα τραγούδια δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Πέτρας θα τραγουδήσει Μίκη Θεοδωράκη. Σε μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση, με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τον σημαντικό λαϊκό τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά. 

Σε ένα σύντομο διάλειμμα από τις πρόβες και υπόλοιπες επαγγελματικές της υποχρεώσεις, μας μίλησε για τους συνθέτες που αγαπά, για τον πιο πετυχημένο δίσκο της καριέρας της αλλά και για τη σημασία του να έχει κάποιος συναισθηματική αυτάρκεια...

Όταν πρόκειται για το ίντερνετ είμαι λιγάκι τζάνκι... Αλλά θα το κόψω! Τα πάντα έχω κόψει, αν εξαιρέσουμε το τσιγάρο. Πριν από αυτήν τη φάση μου άρεσε πάρα πολύ να μαγειρεύω, να διορθώνω πράγματα στο σπίτι, ακόμα και να αλλάζω λάμπες, να ασχολούμαι με τον κήπο... Τώρα, με την κρίση που περνάμε –η οποία με έχει χτυπήσει κι εμένα ψυχολογικά– έχω κολλήσει στο ίντερνετ: παίζω κάτι παιχνίδια, ξεχνιέμαι όλη μέρα. Όλα βέβαια είναι περαστικά και το ίντερνετ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Μέσω του YouTube για παράδειγμα, μα και από άλλες πλατφόρμες, μαθαίνεις για καλλιτέχνες στους οποίους δύσκολα θα είχες πρόσβαση διαφορετικά. Παλιά διάβαζα 2-3 βιβλία την εβδομάδα. Τα είχα κόψει λιγάκι, τώρα το ξεκίνησα πάλι σιγά-σιγά. Δεν αντικαθίσταται το βιβλίο...

Αυτό το καλοκαίρι δώσαμε μια υπέροχη συναυλία με τη Dilek Koç από την Τουρκία. Παλαιότερα έχουμε κάνει μέχρι και περιοδεία μαζί –εξαιρετικό παιδί και καλή καλλιτέχνης. Τον Πορτογάλο της παρέας, τον André Maia τον γνώρισα πέρυσι και το πρόγραμμα αυτό το έχουμε ήδη δοκιμάσει μαζί, οπότε δεν θα πέσουμε σε άγνωστα νερά. Και τέλος είχαμε μαζί μας και τον Dasho Kurti, έναν εξαιρετικό συνθέτη και μουσικό από την Αλβανία, με τον οποίον έχουμε πια καταπιεί πολλά συναυλιακά σανίδια μαζί. 

Νομίζω πως όλοι δένουμε με όλους. Όλοι μαζί δοκιμάζουμε το πώς δένουν οι παραδόσεις και οι μουσικές μας.

Η ενασχόληση με τις τοπικές και τις εθνικές μουσικές έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι δεν λαμβάνεις μόνο την πληροφορία που περνάει ο στίχος, μα και πολλά άλλα σημεία της κουλτούρας ενός λαού. Η πυκνότητα ενός τραγουδιού περικλείει ανάλογη πληροφορία. Δεν σου κρύβω λοιπόν ότι μεγάλο μέρος της ενασχόλησής μου με το διάβασμα έχει να κάνει με αναζητήσεις που αφορούν τις θρησκείες, τα ήθη και τα έθιμα λαών ανά τον κόσμο.

Ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική από το 1974 –έκανα δίσκο για πρώτη φορά το 1978. Η επιτυχία της Όμορφης Νύχτας έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστώ και με άλλα είδη τα οποία μου άρεσαν.

Με τον Γιάννη Πάριο έχουμε κάψει πολλές κασέτες. Την δεκαετία του 1980 δεν υπήρχε ελληνικό γλέντι χωρίς την Όμορφη Νύχτα και τα Νησιώτικα του Γιάννη. 

Δεν βγήκα να δηλώσω ποτέ ουσιαστικά ότι μπορώ να τραγουδήσω διαφορετικά πράγματα. Ως τραγουδίστρια είμαι όμως έτοιμη να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε είδος. Επίσης να πούμε ότι με τον καιρό έρχονται και αλλαγές στα πράγματα και πρέπει να αλλάξεις κι εσύ για να παραμείνεις μέσα σε αυτό που γίνεται. 

Ασφαλώς, κάποια στιγμή επιστρέφεις στη βάση σου. Η δική μου είναι το λαϊκό τραγούδι, λαϊκό τραγούδι όμως δεν είναι μόνο ο Καζαντζίδης και ο Διονυσίου: ξεκινάει από τον Τσιτσάνη και φτάνει μέχρι τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, οι οποίοι έκαναν επίσης σπουδαία λαϊκά πράγματα. Για να μην αναφερθώ δηλαδή στον Νικολόπουλο, στον Πολυκανδριώτη... Η Ελλάδα έχει σε κάθε στενό και σε κάθε συνοικία διαφορετική μουσική –τρομακτική πολυμορφία στα ακούσματα και στους ήχους. Σπάνια το συναντάς σε άλλες χώρες. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να μείνω ασυγκίνητη απέναντι σε όλον αυτόν τον πλούτο; Θες να πεις και το παραδοσιακό και το σμυρνέικο και το λαϊκό και το έντεχνο, ακόμα και το λούμπεν όπως το λέμε. Ο Μουσαφίρης, για παράδειγμα, έγραψε μερικά σπουδαία κομμάτια.

Η απόσχιση από τη ρίζα σου και το να το παίζεις πως βρίσκεσαι κάπου αλλού φανερώνουν άνθρωπο με ελλείψεις. Άμα κάνεις κάτι τέτοιο, πάει να πει ότι κάτι σου λείπει και το ψάχνεις. Δεν κατηγορώ το καβάλημα του καλαμιού: συμβαίνει, άσχετα αν κι αυτό δηλώνει ότι υπάρχουν κενά μέσα σε όποιον το κάνει. Είμαι πάντως τυχερή διότι ήρθα στον κόσμο άρτια, χωρίς πολλές ελλείψεις. Δεν εννοώ ότι είχα εκ των προτέρων πλεονεκτήματα απέναντι στους υπόλοιπους, εννοώ πως έτσι γαλουχήθηκα, πως έτσι ήταν οι γονείς μου. Συναισθηματική αυτάρκεια, δόσιμο (διότι μόνο τότε παίρνεις). Αυτό είναι η ζωή. Ανταλλαγή. Όλοι είμαστε ένα. Από την ίδια πηγή προερχόμαστε. Τι έχουμε να χωρίσουμε;

Εμφάνιση: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα Έναρξης: 21.30

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ από 1 Αυγούστου έως 17 Σεπτεμβρίου, 15 ευρώ στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας

Προπώληση: www.viva.gr, 11876, Public, Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου,Seven Spots. 11876, IANOS, Reload Stores, Σινέ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΙΣ , 25ης Μαρτίου 168 (Λεωφόρος Πετρουπόλεως) (21:30 - 23:30), Ρότα Art Coffee Community - Σόλωνος 124, Αθήνα, Σαν Άλλοτε - Δεκελείας 132 Α, Νέα Φιλαδέλφεια

GLYKERIA-photo4-credits-ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΑΛΦΑΜΑΝΩΛΗΣ.jpgAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares