Skip to main content

INTERVIEW

Βιβέτα Στρατηγού: «Η μόδα -όπως και η ιστορία- επαναλαμβάνεται»

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια που έκανε το vintage στιλ και πάλι, μιλάει αποκλειστικά στο AllYou και την fashion editor Κέλλυ Νόβακ.


Κέλλυ Νόβακ

Τελευταία έχω ένα παράπονο μεγάλο. Νιώθω ότι πολλοί νέοι της εποχής μας, βρίσκονται σε ένα… παραλήρημα. Σε ένα «ξέσπασμα» αν θες, απέναντι στους εαυτούς τους. Νιώθω ότι έχουν χάσει και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Νομίζω ότι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής. Και ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών βρίσκονται σε αυτή την ψυχική διάθεση, υπάρχουν άλλοι που έχουν βρει  την ψυχική τους αρμονία. Έχουν ανακαλύψει κομμάτια του εαυτού τους και δεν φοβούνται να τα εκφράσουν και να τα «προβάλλουν» στον κόσμο έτσι όπως είναι.

Μ' αυτές τις σκέψεις προσπαθώ να ψυχολογήσω και την Βιβέτα Στρατηγού. Την επίσημη –κατά την γνώμη μου τουλάχιστον- «αντιπρόσωπο» του vintage στιλ. Τι σχέση έχει αυτό με όλα αυτά που σου έλεγα παραπάνω; Μεγάλη. Γιατί το να μπορείς να εκφράσεις τον εαυτό σου τόσο πιστά μέσα από ένα lifestyle βγαλμένο –κυριολεκτικά- από μια άλλη εποχή, σίγουρα έχει να κάνει με την προσωπική σου ελευθερία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Και μου αρέσει πάρα πολύ να γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους. Που έχουν δηλαδή ανακαλύψει τον εαυτό τους. Έτσι λοιπόν «κατάλαβα» την Βιβέτα μέσα από αυτή την συνέντευξη. Και χαίρομαι που ανακάλυψα ότι πέρα από ταλαντούχα σχεδιάστρια (αυτό το γνώριζα ήδη έχοντας δει την δουλειά της) ότι έχει και ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστεί μαζί μου και μαζί σου. Και τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα μπορείς να τα διαβάσεις στην συνέντευξη που μου έδωσε αποκλειστικά για το AllYou.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς προέκυψε ο σχεδιασμός των ρούχων;

Νομίζω ότι είναι αυτό που ήθελα να κάνω από μικρή. Παρ΄όλα αυτά, ενώ είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με τη ραπτική σε μικρή ηλικία, πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια όπου εργαζόμουν σε μια εταιρεία, με τελείως άσχετο αντικείμενο, ώσπου να τα παρατήσω και να ασχοληθώ επαγγελματικά μ' αυτό που τόσο αγαπώ. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα όνειρο μου που έγινε πραγματικότητα.

Γιατί vintage; Τι σε τράβηξε στις δεκαετίες του ’50-’60 τόσο;

 Η κατασκευή vintage style ρούχων προέκυψε περισσότερο σαν ανάγκη έκφρασης. Λατρεύω τη vintage αισθητική γενικά, αλλά βαριέμαι και πολύ εύκολα, γι'αυτό το λόγο έχω υιοθετήσει ένα mix n' match στυλ το οποίο σε αφήνει ελεύθερο να "παντρέψεις" στοιχεία από πολλές δεκαετίες και στιλ. Εξάλλου η "μόδα", όπως και η ιστορία, επαναλαμβάνεται.

Έχεις κάποιο icon από την εποχή εκείνη που ενδυματολογικά αλλά και σαν χαρακτήρας να σε έχει εμπνεύσει τόσο στην δημιουργία ρούχων όσο και ως προς τον τρόπο ζωή σου γενικότερα;

Η λίστα των fashion icons όλων των εποχών νομίζω είναι μεγάλη. Κάποιες που μου έρχονται στο μυαλό… είναι οι Josephine Baker, Louise Brooks, Marlene Dietrich, Rita Hayworth, Coco Chanel, Greta Garbo, Betty Davis, Frida Kahlo, Carmen Miranda, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Mia Farrow, Vivenne Westwood, Madonna, Iris Apfel και άλλες πολλές.

Γενικά, τι σε εμπνέει για τα σχέδιά σου;  

Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε.... Ένα τραγούδι, μία ταινία, η ψυχολογία της στιγμής εκείνης και πολλές φορές η ίδια η γυναίκα για την οποία πρόκειται να ραφτεί το ρούχο.

vivetastratigou-08.jpg

Όλη σου η ζωή και το lifestyle σου δείχνει να είναι πιστό σε αυτές τις δεκαετίες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το υποστηρίξεις ζώντας σε μια σύγχρονη εποχή;

Αυτό που θαυμάζω στις παλαιότερες δεκαετίες είναι η συνέπεια στο style και την εμφάνιση εν γένει. Όσο και αν είναι δύσκολο πλέον λόγω των πολύ γρήγορων ρυθμών που ακολουθεί η καθημερινότητά μας, νομίζω πως το να αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας στο να επιμεληθούμε την εμφάνισή μας, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία και την αυτοεικόνα μας.

vivetastratigou-01.jpg

Πώς αντιδράει ο κόσμος όταν σε αντικρίζει; Νιώθεις ότι ο Έλληνας / Ελληνίδα είναι εξοικειωμένοι με το “διαφορετικό”, τουλάχιστον στα θέματα του στιλ και της μόδας;

Γενικά το "διαφορετικό" πολλές φορές υπενθυμίζει στους ανθρώπους πράγματα που ίσως θα ήθελαν να κάνουν και για κάποιους λόγους, είτε κοινωνικούς, είτε προσωπικούς δεν τολμούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές αντιμετωπίζεται σαν κάτι περίεργο ή μη φυσιολογικό. Παρ' όλα αυτά όταν κάποιος "υποστηρίζει" αυτό που είναι δεν έχει ανάγκη την αποδοχή του κόσμου γενικά.  

Μίλησε μου για το “La Cocotte”. Πώς λειτουργεί το concept του μαγαζιού;

Η ονομασία "La Cocotte" προέκυψε από μία κολεξιόν της Vivienne Westwood την οποία είχε παρουσιάσει τον χειμώνα του 1995. Η κολεξιόν αυτή ονομαζόταν “Vive La Cocotte” και η Westwood την είχε εμπνευστεί από τις κομψές γυναίκες της διανόησης που σύχναζαν στο Παρίσι του 17ου και 18ου αιώνα και ειδικά από τη Ninon de l'Enclos, διάσημη για την ομορφιά και την ευφυΐα, Γαλλίδα συγγραφέα η οποία ως αρωγός της τέχνης και ελεύθερο πνεύμα που ήταν, έμεινε στην ιστορία ως “grand cocotte”. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν το concept του "La Cocotte" είναι οι γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν να μπορούν να αποκτήσουν ένα custom made ρούχο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους και το πιο βασικό, να είναι ένα ρούχο που δεν θα το φοράει κάποιος άλλος, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τα ρούχα μεγάλων βιομηχανιών.

vivetastratigou-04.jpgvivetastratigou-05.jpg

Ποια είναι –κατά τη γνώμη σου- τα βασικά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν στην εμφάνιση μιας γυναίκας, αν θέλει να υιοθετήσει αυτό το vintage στιλ;

Νομίζω τα βασικά χαρακτηριστικά για όποιο στιλ και να θέλει κάποιος να υιοθετήσει είναι η αυτοπεποίθηση και το να είναι ο εαυτός του.

vivetastratigou-06.jpgvivetastratigou-07.jpg

Υπάρχει κάποιο προσεχές project στα σκαριά;

Αυτό τον καιρό ασχολούμαι παράλληλα και με τον σχεδιασμό και κατασκευή των κοστουμιών για την παράσταση "Αμπαζούρ" της ομάδας "Στενός κορσές" που θα παίζεται από 12 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 9.00 μ.μ, στον πολυχώρο Αθηναϊδα και στην οποία εκτός από τους βασικούς συντελεστές θα παίρνουν μέρος και πολλοί guests- έκπληξη.

 La Cocotte, Παράσχου 39 Αθήνα

Facebook: La Cocotte 

Intagram: @lacocotteathens

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Όλα όσα δεν ξέρουμε για εκείνη!

Η αγάπη της στη μόδα, το όνομά της και ο έρωτάς της με τον άντρα της