Skip to main content

INTERVIEW

Jean Paul Gaultier: Ένας Έλληνας ανάμεσά μας

Η αγάπη του μεγάλου Γάλλου σχεδιαστή για την Ελλάδα, τον έφερε, λίγους μήνες πριν,  στη χώρα μας και τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια συλλογή, για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη.  Η Κέλλυ (Νόβακ) συνάντησε το ίνδαλμα της, και μίλησε μαζί του για το Allyou!


Κέλλυ Νόβακ

....Έφτασε , λοιπόν, η στιγμή να συναντήσω το ίνδαλμα μου....Τα είχα ετοιμάσει όλα από την προηγούμενη ημέρα. Είχα βγάλει τα ρούχα που θα φορούσα, από το βράδυ. «Με αυτά τα ρούχα, θα γνωρίσω τον Jean Paul Gaultier», σκεφτόμουν. Κοιμήθηκα από νωρίς, για να έχω καθαρό μυαλό. Ξύπνησα πάλι νωρίς, για να προβάρω για χιλιοστή φορά τις ερωτήσεις που είχα ετοιμάσει. «Δεν θα πανικοβληθείς», έλεγα μέσα μου. Έφτιαξα γρήγορα-γρήγορα τα μαλλιά μου και έφυγα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής συνειδητοποίησα ότι δεν είχα, από το άγχος μου, βάλει ούτε ίχνος μακιγιάζ στο πρόσωπό μου… «Άσχημη μέρα για να είμαι χωρίς μακιγιάζ!», είπα στον εαυτό μου, επιπλήττοντάς τον. Έφτασα νωρίτερα στο κέντρο και αποφάσισα να κάνω μια στάση για καφέ. Μέχρι εκείνη την ώρα, δεν κατέβαινε μπουκιά. Όταν πήρα καφέ και σνακ για να φάω, σκεφτόμουν: «Αυτός είναι ο καφές που ήπιες και το φαγητό που έφαγες, πριν γνωρίσεις τον Gaultier, να το θυμάσαι». Όλα είχαν ξεχωριστή σημασία για μένα εκείνη την ημέρα. Κάθε στιγμή μου, κάθε κίνησή μου, ήταν αλλιώς. Απλά, γιατί εκείνη την ημέρα θα γνώριζα ένα από τα είδωλά μου.

Ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές μόδας που έμαθα, διαβάζοντας το όνομά του στις γραμμές ενός περιοδικού μόδας, και που όταν είδα τα σχέδιά του, αποσβολώθηκα. Ήταν από τις πρώτες στιγμές της ζωής μου που κατάλαβα ότι η Μόδα για εμένα, είναι κάτι πολύ περισσότερα από μερικά μέτρα όμορφων υφασμάτων που έβλεπα στις γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών. Ήταν το backstory πίσω από κάθε ρούχο, κάθε ραφή, κάθε σχέδιο.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Gaultier. Καθετί που δημιουργεί έχει νόημα, ιστορία, έμπνευση από κάποιον, από κάτι. Έτσι και οι πρόσφατες δημιουργίες του, οι οποίες έχουν έμπνευση από την δική μας Ελλάδα.

«Εμείς στην Γαλλία –όχι ότι είμαι ο ambassador της Γαλλίας-, έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα τα οποία είναι Ελληνορωμαϊκά. Ελληνό- πρώτα και Ρωμαϊκά-μετά! Και ενώ μπορεί να μην μιλάμε την γλώσσα, ξέρουμε τις ρίζες που προέρχονται από εσάς, τους φιλόσοφους και τους εκπροσώπους του κινηματογράφου και της μουσικής, που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Ήξερα για την ιστορία της Ελλάδας, αλλά αφού επισκέφθηκα την χώρα για πρώτη φορά, ταξιδεύοντας στην Μύκονο, ήταν τότε που ανακάλυψα το νησί και που ερωτεύτηκα την Ελλάδα», δηλώνει ο σχεδιαστής για την σχέση του με την Ελλάδα.

Ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός επέλεξε το Μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσει ,αναδρομικά και ζωντανά, τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της, ζητώντας μάλιστα η όλη εκδήλωση να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Το Μουσείο ανταποκρίθηκε στη γενναιόδωρη προσφορά του Jean Paul Gaultier και άνοιξε, για πρώτη φορά στη ιστορία του, τις πόρτες του σε μια μεγάλη  εκδήλωση προς τιμήν του.

Με την σειρά του ο Jean Paul Gaultier τίμησε το Μουσείο Μπενάκη ως μία σταθερή πηγή έμπνευσης για τις συλλογές του, μεταφράζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την «ελληνικότητα» από την αρχαιότητα ως το παραδοσιακό χθες.

gautier_interview_01.jpgΔημιουργίες από την συλλογή του Jean Paul Gaultier για το Μουσείο Μπενάκη 

«Μέσα από την βοήθεια των Ελλήνων φίλων μου, κατάφερα να δω την Μύκονο και άλλα ακόμη μέρη που δεν γνώριζα και έτσι είδα από πιο κοντά την κουλτούρα και το έργο που κάνουν στο Μουσείο Μπενάκη. Έτσι, άρχισα να αγαπάω όλο και πιο πολύ την Ελλάδα».

Μπαίνοντας στο Μουσείο ένιωσα την ανάγκη  να κάνω ότι καλύτερο μπορώ γι’αυτό . Να σχεδιάσω μια καινούργια συλλογή. Για εμένα αυτός είναι ο τρόπος μου  να εκφράσω την αγάπη μου. Με την δουλειά μου. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να δώσω πίσω. Και δεν είμαι κάποιος που θα … κλέψει από την χώρα σας! Θα  εμπνευστώ απ΄αυτή.  Είναι τόσα πράγματα που αγαπώ σε αυτή την χώρα:  το φαγητό, το μπουζούκι, το γεγονός ότι εξυμνείτε την γυναίκα με το να της πετάτε λουλούδια. Όλα αυτά με κάνουν να είμαι χαρούμενος. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ζωή μου».

Όσο περνούσε η ώρα, και όσο περισσότερο μιλούσε ο Jean Paul, τόσο εγώ συνειδητοποιούσα  πόσο έξυπνος, πόσο χαρισματικός, αλλά και πόσο γλυκός είναι.

Είχα αρχίσει λίγο να εξοικειώνομαι με το περιβάλλον και να παίρνω περισσότερο θάρρος, τόσο ώστε να σηκώσω το χέρι μου και να του κάνω την πρώτη μου ερώτηση.

-Είστε ο μάστερ της gender-free μόδας. Εδώ και χρόνια, παίζετε με τα όρια της ανδρικής και γυναικείας μόδας. Ήσασταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που το κάνατε αυτό. Τώρα, πολλοί συνάδελφοι σας κάνουν το ίδιο. Τι πιστεύετε γι’ αυτό; Είναι μια τάση που θα ξεθωριάσει σύντομα ή ένας τρόπος ζωής; (Ουφ, κατάφερα να μην κομπιάσω όταν του έκανα την ερώτηση).

Η απάντηση ήταν όλα αυτά που περίμενα, για να ρίξουν φως στην περιέργειά μου, για την μόδα.

«Πρώτα απ’όλα να πω ότι η έννοια ‘ανδρόγυνο’ είναι ελληνική λέξη! Οπότε αρχικά, να δώσουμε μερικούς πόντους στους Έλληνες, γι΄αυτό! Στην Μόδα πάντα εκφράζουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Την στιγμή που παρουσίασα λοιπόν, την πρώτη μου συλλογή, ήθελα να δείξω ένα διαφορετικό είδος ομορφιάς. Επειδή δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ομορφιάς. Για εμένα, κάτι που είναι διαφορετικό, μπορεί επίσης να είναι και όμορφο. Οπότε ήθελα να δείξω το ανδρόγυνο γιατί το έβλεπα γύρω μου, στα αγόρια και στα κορίτσια. Και επειδή το έβρισκα όμορφο, ήθελα να το δείξω.

Αυτό που ήθελα πάντα να δείχνω μέσα από τα ρούχα μου, είναι ότι και μέσα σε έναν φαλλοκρατικό κόσμο, υπάρχουν και γυναίκες δυναμικές, γυναίκες που έχουν μέσα τους το ανδρικό στοιχείο. Οπότε, δεν ‘μιλάω’ πάντα με βάση το σώμα (σιλουέτα) κάποιου.

Μιλάω μέσα από την ψυχή και μέσα από το ρούχο. Για να δείξω ότι είναι και οι γυναίκες δυναμικές, αλλά και το ότι και οι άνδρες μπορούν να είναι ευαίσθητοι, αλλά δεν επιτρέπεται να το δείξουν αυτό, όπως και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να δείξουν ότι είναι το ίδιο δυναμικές, όσο οι άνδρες. Αυτό ήθελα πάντοτε να δείχνω. Ότι δεν είναι μόνο το σώμα ενός ανθρώπου, αλλά και η ψυχολογία του. Να τονίσω ότι πρέπει να υπάρχει ισότητα ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα».

Τον άκουγα να μιλάει και με είχε συνεπάρει. Μας εξήγησε ότι για εκείνον η Μόδα «προέκυψε» μέσα από μια ταινία (βλ. Falbalas του Jacques Becker που κυκλοφόρησε το 1945. Τα κοστούμια αλλά και η αισθητική της ταινίας τον παρότρυναν να ασχοληθεί με τη Μόδα. «Μόνο η ταινία»; Όχι! Και τα βιβλία και τα περιοδικά μόδας αλλά και οι ταινίες έπαιξαν ρόλο. Και το γεγονός ότι δεν έχει σπουδάσει σε κάποιο «φανταχτερό» πανεπιστήμιο Μόδας, τον έκανε να πεισμώσει. Και να παθιαστεί. Μας εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι το να έχει κάποιος  πάθος, γι’αυτό που κάνει.

«Όπως με όλα έτσι και με την Μόδα, πρέπει να πιστεύεις, να αγαπάς και να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις. Η Μόδα δεν είναι εύκολος χώρος, οπότε θέλει μεγάλο και δυνατό πάθος. Χωρίς πάθος δεν είναι τίποτα εφικτό. Έτσι και με τα μούτρα έπεσα και εγώ στον χώρο αυτό, χωρίς να σκεφτώ αν θα είναι πολλή δουλειά ή αν θα γίνω διάσημος . Ήταν μόνο για να κάνω πράγματα που με παθιάζουν».

Κάπου εκεί στην συζήτηση περί πάθους, και στο πώς πιστεύει ότι η Ελλάδα και ο πολιτισμός της έχει εξελιχθεί, βρήκα το θάρρος να κάνω και τη δεύτερη ερώτηση.

-Ειρήνη Παππά, Μελίνα Μερκούρη, Νανά Μούσχουρη: τρεις, θρυλικές, Ελληνίδες γυναίκες. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομά τους;  Ένα χαρακτηριστικό τους, που σας εμπνέει;

«Ξέρεις είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες, γιατί η συλλογή μου είναι σαν να εκπροσωπεί και να εκπροσωπείται από αυτές τις τρεις  γυναίκες, γιατί κατά μια έννοια,  αυτές οι τρεις γυναίκες με έχουν εμπνεύσει. Τι να πω λοιπόν; Για την Νανά Μούσχουρη… Όχι μόνο έχει εκπληκτική φωνή και τραγουδάει εκπληκτικά, αλλά μιλάει και γαλλικά σαν να είναι Γαλλίδα! Μιλάει αγγλικά σαν Αγγλίδα, γερμανικά σαν Γερμανίδα. Και υπό μια έννοια, νομίζουν όλοι ότι είναι Γαλλίδα, Αγγλίδα, Γερμανίδα! Είναι μοναδική, όπως και το στιλ της, το οποίο με  έχει εμπνεύσει , με τα μαλλιά της και τα χαρακτηριστικά γυαλιά της. Όταν ήταν μικρή, έμοιαζε τόσο petite , βγαίνοντας στην τηλεόραση με τον Ντέμη Ρούσσο. Την έβλεπα, τη θαύμαζα, οπότε είναι μέρος και της δικής μου παιδείας!

Η Μελίνα Μερκούρη, επίσης μια πολύ διάσημη γυναίκα. Με τις ταινίες στις οποίες είχε παίξει, όλοι μιλούσαν για εκείνη. Μέχρι και σήμερα όλοι μιλάνε για εκείνη. Ήταν εκπληκτική και το ανδρόγυνο στιλ της μοναδικό. Και έτσι, έγινε και εκείνη είδωλο.

Το ίδιο και η Ειρήνη Παππά. Όταν την πρωτογνώρισα, στα τέλη του 60, την βρήκα εκπληκτική.  Ήταν σε ένα γκρουπ, σε ποιο γκρουπ ήταν… Πώς λεγόταν; Το τραγούδι που πήγαινε… ‘να, να, να, να….’. Πω, πω, δεν θυμάμαι,  πρέπει να το κοιτάξω! Τέλος πάντων, την έβλεπα και  στις ταινίες…Τόσο όμορφη… Τι να πω όμως; Είναι μέρος και αυτή της παιδείας μου, της ζωής μου όλης! Ακόμα, και Έλληνας που δεν είμαι, νιώθω Έλληνας! Όλη αυτή η  χαρά που μου προσφέρει η χώρα σας , είναι τα πάντα για εμένα!»

Χρειάζεται μετά από αυτό, να πω περισσότερα; Αυτός ο τόσο ταλαντούχος άνθρωπος που έχει ντύσει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κόσμου, αυτός που έχει καθορίσει την πορεία της Μόδας,  είναι τόσο ταπεινός, τόσο σεμνός. Με εντυπωσίασε, με μαγνήτισε με το πόσο έμφυτα καλλιεργημένος και κομψός (inside-out) είναι, πόσο αυθόρμητος, ανοιχτός και απλός, σαν μικρό παιδί.

Από το λίγο που τον είδα, τον άκουσα, του μίλησα, τον γνώρισα, κατάλαβα πως όλα αυτά τα στοιχεία τον κάνουν μοναδικό άνθρωπο, ιδιαίτερο καλλιτέχνη, και λαμπερό δημιουργό. Πώς να μην αντικατοπτρίζουν και οι δημιουργίες του, λοιπόν, όλη αυτή τη μαγική  του προσωπικότητα;

Η καθηλωτική του ευγένεια και η ευφυΐα του, έχουν συντελέσει καταλυτικά στο να αποτελεί ο Gaultier για εμένα –αλλά και για πολύ ακόμα κόσμο-, “icon”.

Aυτό το κορίτσι, λοιπόν, που πριν χρόνια διάβαζε με μανία τα περιοδικά μόδας από το βράδυ ως το πρωί και πήγαινε στο σχολείο με κόκκινα μάτια από το ξενύχτι, μπορεί τώρα να αισθανθεί δικαιωμένο! Για όλα τα συναισθήματα, την αναστάτωση,  τον θαυμασμό που της προκάλεσαν, τότε, τα σχέδια του Jean Paul Gaultier. Σήμερα πια, αυτό το κορίτσι, ξέρει πως όλα «γεννήθηκαν» από ένα μοναδικά αξιόλογο σχεδιαστή και άνθρωπο.

Από ένα αληθινό“icon”.

https://www.instagram.com/p/BcAhfj2lWNV/?taken-by=kelly__novak

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...