Skip to main content

INTERVIEW

Αντωνίνα Βλουτή: «Οι ήρωες μου είναι οι γονείς μου»

Η Αντωνίνα είναι πολύ νέα, πολύ όμορφη και πολύ “φρέσκια” στο χώρο του θεάτρου. Μιλάει αποκλειστικά στο allyou.gr για εκείνη, την Χάνι, τον Γιώργο Κιμούλη, τον Έντουαρντ  Άλμπυ, τα στοιχήματα και τις προκλήσεις της κάθε μέρας της.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Είναι ηθοποιός αλλά και χορεύτρια και πιανίστρια. Θεωρεί την κίνηση και τη μουσική “εργαλεία” στο επάγγελμα της, της  ηθοποιού. Θαυμάζει τον Ντοστογιέφσκι, αγαπάει τη θάλασσα, τα σκυλιά και τους φίλους της, πιστεύει στον έρωτα, είναι αυθόρμητη, πεισματάρα και θέλει να μείνει στην Ελλάδα για «να το παλέψει».

Την πρωτοείδαμε σ’ ένα έργο του Χάξλει, το “Brave new world” κι ύστερα στη Lulu του Βέντεκιντ. Φέτος, η Αντωνίνα Βλουτή, είναι η γλυκιά Χάνι στο έργο του Άλμπυ “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ”*. Για ‘κείνη ο ρόλος και το έργο ήταν «στοίχημα και απελευθέρωση», για μας που την είδαμε ήταν μια υπέροχη έκπληξη.

Γνώρισε μας την Αντωνίνα (σαν ηθοποιό, χορεύτρια, συγχρονο κορίτσι στα χρόνια της κρίσης, γυναίκα, φίλη) όπως εσύ θα ήθελες να σε μάθουμε. 

Έχω σπουδάσει και εργάζομαι σαν ηθοποιός. Αγαπώ και πιστεύω πολύ το επάγγελμα μου κι όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο. Για μένα το θέατρο είναι πάθος, ελευθερία και  πάνω απ’ όλα παιχνίδι με ενδιαφέροντες συμπαίκτες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου πριν από αυτό είναι η ενασχόληση μου με το πιάνο και τον χορό, τα οποία αγαπώ εξίσου. Δεν νοιώθω όμως ότι τα εγκατέλειψα γιατί συνυπάρχουν αρμονικά στο θέατρο. Τόσο η μουσική παιδεία όσο και η κίνηση είναι απαραίτητα εργαλεία του ηθοποιού και συμπρωταγωνιστούν με τον λόγο και την έκφραση.

Η δουλειά του ηθοποιού είναι τρομερά δύσκολη, ο ανταγωνισμός μεγάλος και οι συνθήκες της εποχής τραγικές. Πιστεύω όμως ότι για έναν καλλιτέχνη παρά τα εμπόδια είναι πιο υποφερτές κι αυτό γιατί έρχεται σε επαφή με ένα κόσμο πιο αληθινό, με άποψη και θέση απέναντι στα πράγματα. Επίσης ανεκτίμητη είναι η μαγική επικοινωνία που συντελείται με το κοινό.

Όπως στο θέατρο έτσι και στην ζωή αναζητώ τον ουσιαστικό συνομιλητή. Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και ο σύντροφος μου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και μεγάλη μου λατρεία.
 

vloutin.jpg 

Πώς αντιμετώπισες τη Χάνι, το μέγεθος του συγγραφέα, του έργου, της παράστασης; Πώς βίωσες την εμπειρία να σε σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης;

Στην αρχή έκανα μια μεγάλη έρευνα. Μελέτησα την εποχή, τον τόπο, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τη νοοτροπία, το θεατρικό στυλ και με την καθοδήγηση, την παρτιτούρα και τα πλαίσια που έθεσε ο σκηνοθέτης προσπάθησα να έρθω όσο πιο κοντά μπορούσα στο ζητούμενο της Χάνι. Στις παραστάσεις χάρη στην άψογη επικοινωνία των εξαιρετικών συνεργατών μου και του κοινού μας τόπου εγώ και η Χάνι απελευθερωθήκαμε. Το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να είμαι σε κάθε παράσταση παρούσα και ζωντανή.

Όπως είναι φυσικό στην αρχή ένιωθα μεγάλο δέος ακόμη και φόβο. Όσο όμως προχωρούσε η πρόβα μας ανακάλυψα έναν άνθρωπο απαιτητικό μεν αλλά και ζεστό φιλικό, άνετο και με ένα πολύ ιδιαίτερο χιούμορ. Αισθάνομαι ευγνώμων και πολύ τυχερή που τον συνάντησα τόσο νωρίς στην καριέρα μου.

Πόσο πολύ "δόθηκες" στην ηρωίδα του Άλμπυ; Πόσα δικά σου στοιχεία της έδωσες; Πόσο σε επηρέασε η "συνάντηση" σου μαζί της; Πόσο καταλυτικές ήταν για σένα οι δυο προηγούμενες δουλειές σου;

Δόθηκα και δίνομαι σε κάθε παράσταση με όλο το πάθος και την πίστη μου. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι  σε επαφή σκηνικά με ένα τόσο σημαντικό έργο και η πρώτη φορά που παίζω έναν τόσο ολοκληρωμένο χαρακτήρα

Κάθε ρόλος είναι διαφορετικός και μοναδικός, ταυτιζόμαστε σε κάποια σημεία άλλες φορές πολλά κι άλλες λιγότερα. Ζητούμενο όμως είναι κάθε φορά να προσπαθείς να συνδυάσεις τα προσωπικά  σου βιώματα με αυτά του χαρακτήρα για να μπορέσει ο ρόλος να πάρει ζωή. Στη Χάνι πρόσφερα την ελαφράδα της νιότης

μου και συνδέθηκα μαζί της μέσω του φόβου που κουβαλάει. Όπως αυτή φοβάται τον πόνο της γέννας έτσι κι εγώ φοβάμαι την απόρριψη και την απώλεια .Μετά την συνάντηση μου μαζί της έμαθα να τους αντιμετωπίζω κάπως καλύτερα.

Η εμπειρία μου από τις δύο προηγούμενες παραστάσεις σαφώς και έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς με προετοίμασε ψυχικά αλλά και πρακτικά να κυνηγήσω με μεγαλύτερο ζήλο και πίστη το όνειρο μου.
 

vloutilast.jpg
 

Ποιο ταλέντο , που δεν έχεις, θα ήθελες να έχεις;

Του συγγραφέα, να μπορώ να εκφράσω γραπτά τις σκέψεις, τις ιδέες και τις ανησυχίες μου.

Τι αγαπάς πιο πολύ στη ζωή σου;

Τη μουσική, τον χορό, το θέατρο, την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τα σκυλιά, τη θάλασσα, τον έρωτα.

Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Αγαπώ που μπορώ να γίνω ότι θέλω και ότι μου ζητείται κι αγαπώ να παίζω με τους συναδέλφους μου και να μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία κι ένα κοινό πάθος.

Περίγραψε μας τον εαυτό σου με πέντε λέξεις.

Αυθόρμητη, πεισματάρα, κυκλοθυμική, ιδεαλίστρια, κακομαθημένη.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου ήρωες;

Οι γονείς μου. Κι όχι επειδή είναι γονείς μου. Ξέρω, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική αλλά πραγματικά μετά από τεράστιες συγκρούσεις μαζί τους βρίσκομαι στο σημείο να πω ότι τους θαυμάζω και τους ευχαριστώ για όλα.

Tι διαβάζεις αυτό τον καιρό; Τι διάβαζες πριν απ' αυτό, τι έχεις στο κομοδίνο σου για μετά;

Πάντα τους αδερφούς Καραμαζώφ και αναγκαστικά τα τελευταία χρόνια οτιδήποτε σχετίζεται με το θέατρο

και τις παραστάσεις στις οποίες παίρνω μέρος.

Αν μπορούσες να φύγεις από την Ελλάδα, πού θα ήθελες να πας;  

Δεν έχω ταξιδέψει και τόσο αν και θα το ήθελα, οπότε δεν έχω βάλει κάτι στο μάτι. Όπως και να έχει όμως προτιμώ να μείνω εδώ και να το παλέψω.

Μετά τη Βιρτζίνια Γουλφ, τι;  Το σχεδιάζεις; Το ξέρεις; Το ονειρεύεσαι;

Το ξέρω ήδη. Το ονειρεύομαι. Δε μπορώ όμως ακόμη να το ανακοινώσω.

 

ΙΝFO

*Θέατρο Μεταξουργείο

«Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ»

 του Έντουαρντ Άλμπυ

 

Ο Άκις Βλουτής και η Δήμητρα Χατούπη σε δύο από τους πιο σημαντικούς ρόλους του σύγχρονου δραματολογίου, του Τζωρτζ και της Μάρθας. Τους παρακολουθούμε στο σαλόνι του σπιτιού τους, στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα σε μια συνάντηση με ένα νεαρότερο ζευγάρι τον Νικ και την Χάνυ (Σαράντος Γεωγλερής, Αντωνίνα Βλουτή), η οποία ολοκληρώνεται την ώρα που χαράζει.

Ο Άλμπυ με έναν μαγικό τρόπο και διατηρώντας πάντα σε θαυμαστή ισορροπία το χιούμορ, ενώ απλώνεται σε μια τεράστια θεματολογία, ταυτόχρονα τοποθετεί τους ήρωες του στον κεντρικό πυρήνα, την οικογένεια και ανιχνεύει τις αναπηρίες της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Επεξεργασία κειμένου - Σκηνοθεσία:  Γιώργος Κιμούλης

Σκηνικά - Κοστούμια:  Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!