Skip to main content

INTERVIEW

Χριστίνα Δενδρινού: «Ο στόχος μου είναι να ζω και να απολαμβάνω τη ζωή όπως μια γάτα!"

Γλυκιά, γοητευτική ,με χιούμορ, η ηθοποιός Χριστίνα Δενδρινού μιλάει στη Νάνσυ Καλλικλή και το AllYou για τη «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων», για τον πολυαγαπημένο όλων μας Αρκά και για όλα όσα την κάνουν να γελά και να ονειρεύεται.


Νάνσυ Καλλικλή

Τη γνώρισα το 2001, όταν έκανε το μεταπτυχιακό της στην Υποκριτική στο Λονδίνο. Είχε μόλις τελειώσει τη σχολή του Jacques Lecoq στο Παρίσι και ήταν ήδη ερωτευμένη με την υποκριτική: αυτοσχεδιάζε μέσα στο μετρό, στους διαδρόμους της φοιτητικής εστίας και του πανεπιστημίου, σου απαντούσε με ατάκες του σινεμά, πήγαινε θέατρο και κινηματογράφο με κάθε ευκαιρία, έβλεπε ταινίες τη μία μετά την άλλη, είχε ένα θεατρικό πάντα στην τσάντα της… 

Τη χρονιά εκείνη, στην black box σκηνή του πανεπιστημίου Royal Holloway ανέβασαν με την Τάνια Παλαιολόγου τη «Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι. Το πολυπολιτισμικό κοινό της δεν ήξερε τότε και πολλά για την Ελλάδα της Κατοχής, αλλά η ερμηνεία της μίλησαν κατευθείαν στην καρδιά όλων. 

Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά, η Χριστίνα Δενδρινού έχει παίξει στο θέατρο Σαίξπηρ («Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», φεστιβάλ Αθηνών), Οικονομίδη («Σπιρτόκουτο»), Μπλασμπάντ Φιλίπ («Μία Πορνογραφική Σχέση»), Ιονέσκο («Η Φαλακρή Τραγουδίστρια»), Αίσωπο... Στη μεγάλη οθόνη την έχουμε δει στα «Τετάρτη 04:45», «Nikostratos», στο Athens 48 hour film festival και σε πολλές παραγωγές μικρού μήκους. 

Και ναι, εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με την υποκριτική. 

chris4.jpg

 

Τη γνωρίζω τόσα χρόνια, αλλά μερικά πράγματα δεν έτυχε να τα μιλήσουμε ποτέ. Φέτος, που εμφανίζεται στη «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» του Αρκά, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά, στο θέατρο Αποθήκη, βρήκα την ευκαιρία να τη ρωτήσω για την καινούρια της παράσταση, τον πολυαγαπημένο όλων μας Αρκά και όλα όσα την κάνουν να γελά και να ονειρεύεται.

 

Όσο το σκέφτομαι, δεν ξέρω κανέναν που να μη γελάει με τον Αρκά. Τι πιστεύεις ότι τον κάνει τόσο αγαπητό στους Έλληνες; 

«Κι όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν γελάνε με το χιούμορ του Αρκά και παρόλα αυτά καταευχαριστήθηκαν την παράσταση. Νομίζω πως γενικά κάτι που κάνει αγαπητό κάποιον ή κάτι σε έναν άνθρωπο είναι αυτό στο οποίο μπορεί να αναγνωρίσει ένα κομμάτι του εαυτού του. Ένας χαρακτήρας ή ήρωας είναι αγαπητός όταν είναι “ανθρώπινος”, όταν κάποιος μπορεί να νιώσει εγγύτητα με αυτόν. Όταν μπορεί να διακρίνει τις ίδιες αδυναμίες και τα ελαττώματα. Όταν λέει: “χμμ... κι αυτός άνθρωπος είναι και κάνει λάθη, δεν είναι τέλειος, όπως κι εγώ”». 

 

arkas1.jpg


Με ποιον ήρωα του Αρκά γελάς περισσότερο; 

«Η ερώτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Όταν διαβάζω Αρκά γελάω πολύ με τον Σπουργίτη, μικρό και μεγάλο. Στην παράσταση γελάω πολύ εννοείται με το δίδυμο (σπουργίτι-πατέρα) Βιδαλάκη-Κοσμίδη, αλλά και με την κουτσομπόλα κυρία Μαρίκα (από το «Μαλλί με Μαλλί») της Χαράς Τσιτομενέα και τη Λουκρητία της Μαρίας Μπαλούτσου... Βέβαια, αν το καλοσκεφτώ, οι συνάδελφοί μου με κάνουν και γελώ με όλους τους χαρακτήρες της παράστασης...» 


Έχεις έναν γάτο που τον αγαπάς πολύ. Στο ρόλο της Λουκρητίας τι αγαπάς; 

«Την κυνικότητά της και την εμμονή της με το σεξ. Καθώς και το γεγονός ότι δεν την υποδύομαι εγώ, αλλά η Μαρία Μπαλούτσου με τεράστια επιτυχία. Επίσης με ευχαριστεί πολύ το γεγονός ότι όλοι νομίζουν πως υποδύομαι τη Λουκρητία, ενώ υποδύομαι τον Μοντεχρήστο (“Ισοβίτης”), την Σπουργίταινα (“Χαμηλές Πτήσεις”), τη γιαγιά (“Λουκρητία”), τη Γιούλη και την Αμαλία (“Μαλλί με Μαλλί”), γιατί αυτό σημαίνει πως έχω αρχίσει να μοιάζω με το κατοικίδιό μου, τον γάτο μου τον Φίλιππο. Και αυτό είναι ένας από τους στόχους μου στη ζωή, να ζω και να απολαμβάνω τη ζωή όπως μια γάτα». 

 

chris1.jpg


Αν συναντούσες τους χαρακτήρες της παράστασης, τι θα ήθελες να πεις στον καθένα; 

«Στη Λουκρητία θα έλεγα: “Κοριτσάρα μου, έχει πανσέληνο, πάμε στα κεραμίδια να παρτάρουμε”. Στον Μοντεχρήστο: “Ναι! Το αγοράζω... ό,τι πουλάς το αγοράζω!”. Στη γιαγιά: “Πιο καλή μοναξιάαααα”. Στη Γιούλη: “Μη μου στενοχωριέσαι γλυκιά μου”. Στην Αμαλία: “Ναι, σε κάποιες χώρες επιτρέπουν τον ευνουχισμό και την ευθανασία”. Στη Σπουργίταινα: “Καλύτερα να υιοθετήσεις ένα παιδάκι, υπάρχουν τόσα ορφανά που έχουν ανάγκη από την αγάπη σου, αλλά ο μικρός σπουργίτης δεν είναι ένα από αυτά”».


Στο δελτίο τύπου της παράστασης γράφει: «Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον Αρκά και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη». Πιστεύεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τολμούν να κοιτάξουν έτσι στον καθρέφτη; 

«Πιστεύω πως είναι πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη και γι´αυτό άλλωστε και η κατάσταση κοινωνικά πολιτικά και οικονομικά είναι ως έχει. Αν το έκανε αυτό ο καθένας μας, θα ζούσαμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Καλύτερο θα έλεγα…» 


Ήταν κανείς σοβαρός στις πρόβες; 

«Στις πρόβες που ήμουν εγώ (έκανα αντικατάσταση, η παράσταση παιζόταν ήδη δυο χρονιές) ήμασταν αρκετά σοβαροί γιατί μας πίεζε ο χρόνος. Οι συνάδελφοι ήταν υπέροχοι και υπήρχε χιούμορ παρ’ όλη την πίεση. Το γέλιο το ρίχνουμε στην παράσταση, την ώρα που δεν παίζουμε! Είναι τόσο δημιουργικοί οι συνάδελφοι... Για παράδειγμα, ο Στέφανος μας κάνει ταχυδακτυλουργικά (πρέπει να το δεις για να καταλάβεις!), ενώ με την Μπαλούτσου έχουμε αποκτήσει κώδικες επικοινωνίας και με ένα βλέμμα ή μια κίνηση, επικοινωνούμε, γελάμε...» 

 

chris3.jpg


Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική; 

«Σε εκείνη την παράσταση στο Black Box του Royal Holloway. Πάντα φλέρταρα με το σινεμά, τις μιμήσεις, το θέατρο, αλλά εκείνη τη στιγμή, μετά την αδρεναλίνη στη σκηνή από αυτή την πρώτη μου παράσταση, το αποφάσισα». 

 

Με ποιον Έλληνα και με ποιον ξένο σκηνοθέτη θα ήθελες να συνεργαστείς; 

«Από Έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Δημήτρη Μαυρίκιο, τον Γιάννη Μόσχο, τον Γιάννη Καλαβριανό, την Έφη Μπίρμπα, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Από ξένους με τον Πίτερ Μπρουκ, την Αριάν Μνουσκίν τον Σάιμoν ΜακΜπέρνι (ομάδα Complicité), τον Άκραμ Καν». 


Ποιον κωμικό ρόλο ονειρεύεσαι να παίξεις; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου; 

«Δεν φανταζόμουν ότι απ’ όλες τις ερωτήσεις θα με δυσκόλευε τόσο πολύ αυτή. Ίσως γιατί θεωρώ πως η κωμωδία εμπεριέχει το δράμα και το αντίστροφο και δεν ξεχωρίζω τους ρόλους σε δραματικούς και κωμικούς. Όπως στη ζωή υπάρχουν και τα δύο, το γέλιο και το κλάμα, έτσι και στο θέατρο. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η Τζαζμίν από το “Blue Jasmine” της Κέιτ Μπλάνσετ, με την οποία δεν ξέρεις αν θέλεις να κλάψεις ή να γελάσεις με την κατάντια της. Επίσης η Μάσα από τις τρείς αδελφές του Τσέχωφ». 

 

chris2.jpg


Και τραγικός; 

«Αγαύη, Μήδεια, ο αγγελιαφόρος των Βακχών, η Κλυταιμνήστρα». 


Τι σε κάνει να νιώθεις ζωντανή; 

«Η ίδια η ζωή... Ο έρωτας... Ο έρωτας για τη ζωή... Τα όνειρα και η θάλασσα...» 


Τι διαβάζεις αυτό τον καιρό; 

«Ξαναδιάβασα το “Συμπόσιο” του Πλάτωνα (μιλάει για τον έρωτα) και την “Ασκητική” του Καζαντζάκη. Διαβάζω το “Confiteor” και διάβασα το “Αμόκ και άλλες νουβέλες” του Στέφαν Τσβάιχ, το “Πεσσόα αλφαβητάρι Α-Ω”, τον “Αναρχικό Τραπεζίτη” του ιδίου, το “Γυναίκες” του Εντουάρντο Γκαλεάνο, έχω και το “21 Ιστορίες” του Έντγκαρ Άλλαν Πόε που ξεκίνησα και ένα βιβλίο που πήρα γ(ι)ατί μου άρεσε ο τίτλος “Ζήσε όπως η Γάτα”. Και έχω πολλά διηγήματα να με περιμένουν, καθώς και το “Μαχάτμα Γκάντι: το Δώρο του Θυμού”. Τέλος, πάντα διαβάζω αποσπάσματα από την “Ελευθερία” του Επίκτητου και κείμενα από την επικούρεια φιλοσοφία (και ας θεωρούνται αντίπαλοι) και από το “Voces” του Αντόνιο Πόρτσια όταν αισθάνομαι ότι ξεφεύγω λίγο από το κέντρο μου και όταν νιώθω κάπως χαμένη. Όπως, για παράδειγμα, ο αφορισμός Νούμερο 39 του Αντόνιο Πόρτσια: “Δεν υπάρχει μια στιγμή διαφορετική• υπάρχει άλλη μια στιγμή”».

 

Info 
Θέατρο Αποθήκη
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη 21:00, Σάββατο 18:00

Συγγραφέας: Αρκάς
Θεατρική διασκευή / σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς

Με τους: Δημήτρη Αγορά, Αλέξη Βιδαλάκη, Χριστίνα Δενδρινού, Στέφανο Κοσμίδη, Δημήτρης Κουτρουβιδέα, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα.

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Σκηνικά: Δημήτρης Αγοράς - Μαρία Κακάρογλου
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Anti Steve
Βοηθός Σκηνοθέτη: 'Ελενα Τυρέα
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Παραγωγή : L. EVENTS
 

Credits κεντρικής φωτό: Nikoletta Yiannouli 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί