Skip to main content

INTERVIEW

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: «Σ’ έναν κόσμο γεμάτο Kardashians, εσύ γίνε Frida!»

Αν το χιούμορ είχε ονοματεπώνυμο, σίγουρα θα το έλεγαν… Λεωνίδα Κουτσόπουλο! Ο αστεράτος chef και αγαπημένος κριτής του Masterchef, σε μια… πειραγμένη (μαγειρικά και όχι μόνο) συνέντευξη, στη Μελίνα Αδαμοπούλου και το allyou.gr.


Μελίνα Αδαμοπούλου

To Masterchef είναι και φέτος  η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία της χρονιάς.  Η τηλεοπτική μας  συνήθεια, μανία, στοίχημα, που μπήκε στη ζωή μας και (σχεδόν) την μονοπώλησε! Κριτές και παίκτες έχουν γίνει δικοί μας άνθρωποι. Ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Πάνος Ιωαννίδης, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έγιναν και φίλοι μας, και μαγειρικοί (και όχι μόνο) μέντορες μας και παρέα μας και αφορμή για πολύ μπλα μπλα! Φανατικό του Masterchef το allyou.gr,  συνάντησε  συναντήσει και...  ανέκρινε τον έναν από τους τρεις αγαπημένους Chefs : τον allstarάκια, αεικίνητο, chef- πειραχτήρι, τον (σχεδόν) πάντα χαμογελαστό αλλά και λίγο… «στη φυλάω στη γωνία», Λεωνίδα Κουτσόπουλο.

Νέο Σμυρνιώτης, γέννημα-θρέμμα ο Λεωνίδας. Φανατικός Πανιώνιος, ροκάς ορκισμένος.

Πρωτοέφυγε το 2005 από την Ελλάδα, για το Λονδίνο, αφήνοντας στη μέση τις σπουδές του στη Σχολή Μαγειρικής. Δούλευε τότε με τον (φίλο του) Γιαννη Λουκάκο στο Semiramis και η Μαγειρική είχε πια, γίνει η 2η μεγάλη του αγάπη, μετά τον Πανιώνιο!

Η άλλη αγάπη του (η 3η) ήταν η μουσική. Από μικρός άκουγε ροκ . Ελληνικό ροκ. Το ίδιο ακούει και τώρα: Τρύπες, Διάφανα Κρίνα, Γιάννη Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Πανξ Ρομανα, «βλέπεις, πρόλαβα το ΡΟΔΟΝ και τις live συναυλίες», μου λέει.

Στο σπίτι μαγειρεύει μόνο για τα σκυλιά του. «Έχω δυο σκυλιά, μια γάτα και μια χελώνα υπεραιωνόβια», μου εξομολογείται.

Όταν δεν δουλεύει πάει βόλτες με τη μηχανή του, βλέπει Πανιώνιο, πάει στις συναυλίες του Αγγελάκα και του Παπακωνσταντίνου «είμαι γκρούπι, γι’ αυτό», και βλέπει πολύ θέατρο.

Δούλεψε με σπουδαίους chefs. Σε μεγάλα εστιατόρια, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία. Toν ρωτάω για τον Gordon Ramsey. Ήταν μαζί, στο Λονδίνο, στο εστιατόριο του. «Ε, δεν κάναμε και κολλητή παρέα. Γνωρίζοντας τον όμως από κοντά, αποκωδικοποιείς και καταλαβαίνεις πως αυτό που υπάρχει γύρω του ως μύθος δεν είναι τυχαίο, δεν είναι marketing, δεν είναι τηλεοπτικό κατασκεύασμα. Ο άνθρωπος έχει πάθος γι’ αυτό που κάνει, δουλεύει πάρα πάρα πολύ κι αυτό που του συμβαίνει του αξίζει 1000 τα εκατό!»
 

koutsopoulos2.JPG
 

-Μου είπαν πως ξεκίνησες μια φορά απ’ την Αθήνα, με το αυτοκίνητο και πήγες οδηγώντας ως τη Δανία μόνο και μόνο για να φας στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Αλήθεια είναι;

«Αλήθεια. Αλλά δεν πήγα μόνο για… γαστριμαργικούς λόγους. Το ταξίδι είχε να κάνει και με μια γυναίκα που της είχα τάξει πως θα την πάω στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Kαι την πήγα! Πήγαμε στην Κοπεγχάγη, στο Nomas, που είχε ψηφιστεί ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο».

Δεν ξέρει αν περίμενε την τεράστια επιτυχία του φετινού Masterchef. «Ξέρω μόνο πως είμαστε χαρούμενοι κι εγώ και ο Πάνος κι ο Σωτήρης γι' αυτό που μας συμβαίνει. Όχι μόνο για μας, αλλά και για όλη την ομάδα των ανθρώπων που δουλεύουμε μαζί για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Με τίποτα δεν το βλέπουμε σαν προσωπική επιτυχία. Δεν είμαστε εμείς το μυστικό της επιτυχίας, το μυστικό είναι η ομάδα των ανθρώπων που το αγαπάνε, που το δουλεύουν με πολλή λεπτομέρεια . Βοήθησε και η καινούργια οπτική. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι. Του έδωσε μια γρηγοράδα, ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Όλοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία. Το δικό μας είναι το μικρότερο».

Τον ρωτάω για το δημιούργημα του, το Feedέλ. Ένα εστιατόριο που αισθάνεσαι σα να είσαι σε σπίτι φιλικό σου, από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις. Εκφράζει, άραγε, το μαγειρικό concept του Κουτσόπουλου το Feedέλ;

«Έχοντας κάνει πολλά και διάφορα, όλα αυτά τα χρόνια, από πολύ gourmet ως πολύ απλό φαγητό, κατέληξα πως στο Feedέλ θέλω να μαγειρεύω νόστιμα, κατανοητά πράγματα. Θέλω ο κόσμος να περνάει καλά, κι όχι να παριστάνω εγώ τον καλλιτέχνη. Η ματαιοδοξία έχει πια μπει στην άκρη, κι αυτό που θέλω είναι να έρχεται ο κόσμος στο εστιατόριο να τρώει νόστιμα και να περνάει καλά. Οπότε δεν ρωτάω πια, "έφαγες καλά", αλλά "πέρασες καλά;". Αν πέρασες καλά, τότε βλέπουμε και τα επιμέρους. Αυτή είναι η φιλοσοφία: να έρθεις σ’ ένα χώρο χαλαρό, να φας νόστιμα, να πληρώσεις το value που αξίζει το φαγητό, και να φύγεις ευχαριστημένος από την «φιλοξενία» μας. Γιατί για μένα αυτό είναι, αυτό πρέπει να είναι ένα καλό εστιατόριο :ένας χώρος όμορφης φιλοξενίας».

- Στο Feedέλ σου, δεσπόζει η Frida Kalo!

«Και στο Feedέλ της Γλυφάδας, ο Φιντέλ Κάστρο», μου λέει χαμογελαστός.

Άρα, τα εστιατόρια είναι δύο (πια). Κι εμείς τρώμε πότε κάτω από το βλέμμα της Frida και πότε κάτω από το βλέμμα του Κάστρο!

- Είναι οι ήρωες σου;

«Με γοητεύουν. Αξίξει να τους παρακολουθεί κανείς. Αξίζει να μελετήσει το πώς πορεύτηκαν με τη φιλοσοφία τους, το πώς διαχειρίστηκαν τη ζωή τους. Είναι λίγο πιο παθιασμένοι, πιο λούμπεν απ’ τους άλλους, γι αυτό μου πάνε».

Αναρωτιέμαι πόσα κοινά στοιχεία έχει εκείνος μ’ αυτούς τους δυο. Δεν τον ρωτάω. Το έχω ήδη απαντήσει, μόνη μου.

«"Σ’ ένα κόσμο γεμάτο Καρντάσιανς γίνε η Φρίντα", είδα πριν λίγες μέρες γραμμένο σ’ έναν τοίχο. Μ’ αρεσε πολύ. Με συγκίνησε».

Μ’ έχει ξαφνιάσει (ευχάριστα), ο Κουτσόπουλος. Είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μπαίνω στον πειρασμό να τον προ(σ)καλέσω σε μια μικρή μονομαχία με τον …Μαρσέλ Προυστ και ένα μαγειρικά πειραγμένο ερωτηματολόγιο του.

Δέχεται! Με τεράστιο χαμόγελο!

Σημ: Είμαι σίγουρη , φίλη αναγνώστρια και φίλε αναγνώστη, πως όταν φτάσεις στην τελευταία απάντηση της μονομαχίας, κι αφού προσπαθήσω λίγο να… αποκωδικοποιήσω τον Κουτσοπούλειο (μοναδικό) τρόπο που απαντάει ο Λεωνίδας στην πρό(σ)κληση, θα έχεις καταλάβει πολλά. Ή τουλάχιστον, θα γνωρίζεις ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του διαφορετικά υπέροχου μηχανόβιου chef, που τολμάει ΚΑΙ με… τραγούδια (ερωτήσεις: 14, 34, 37), που ταυτίζεται με τον Αλιέντε, αλλά και με τον Aduriz, που θαυμάζει τον Τσαρούχη, που τρώει "βρώμικο" με μαχαιροπίρουνο, που παραμυθένιος του ήρωας είναι ο Ρούχλας (της Φρουτοπίας), που λατρεύει το San Sebastian στην Ισπανία και που ονειρεύεται μια "λίγο διαφορετική" Ελλάδα.
 

koutsopoulosikm.jpg
 

1. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία;

Δύσκολο…

1A. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη “γαστριμαργική” ευτυχία;

Κάρβουνα, τσίπουρα, καλοί φίλοι και Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβoς σας;

Να με κερδίζουν οι φοβίες μου.

3. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα σας;

Είμαι αναβλητικός και λίγο απόλυτος.

4. Με ποια ιστορική φιγούρα ταυτίζεστε;

Με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε.

5. Με ποιoν chef ταυτίζεστε;

Με τον Αduriz, chef στο εστιατοριο Μugaritz**

6.  Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;

Την ομορφιά.

7.  Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας ήρωες;

Όσοι δε νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.

8.  Για ποιό πράγμα μετανιώνετε περισσότερο;

Για τον χαμενο χρονο

9.   Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι;

Οδικώς με τη μηχανη προς το San Sebastian

10. Ποιά είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Μη γίνεσαι μαλακας…

11. Ποιο είναι αυτό που απεχθάνεστε περισσότερο στους άλλους;

Την ασυνέπεια και να μασουλανε με ανοιχτό στομα…(Σωτήρη….)

12. Ποιό ταλέντο θα θέλατε να είχατε;

Να γράφω μουσικη…αλλα έχω άλλα ταλέντα όπως ότι μπορώ και κουνάω τα αυτιά μου και μάλιστα και το καθένα ξεχωριστά.

13. Ποιά αρετή εκτιμάτε περισσότερο σε έναν chef;

Τη συνέπεια.

14. Ποια αρετή εκτιμάτε περισσότερο σε μια γυναίκα;

15. Τι εκτιμάτε περισσότερο σ’ ένα φαγητό;

Ότι μπορεί να φέρει κόσμο κοντά.

16. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην καριέρα σας, τι θα ήταν αυτό;

Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελα να αφήσω την μαγειρική και να γίνω εισοδηματίας…

17. Που θα θέλατε να ζείτε;

Ο Τσαρούχης έχει πει το πιο πετυχημένο για την Ελλάδα: «φοβερό σκηνικό, άθλια παράσταση». Οπότε σε μια Ελλάδα λίγο διαφορετική.

18. Ποιο, εν ζωή, πρόσωπο αντιπαθείτε περισσότερο;

Δεν τον αντιπαθώ…απλά δεν του μιλάω…

19. Ποιοι είναι οι δυο καλύτεροι σας φίλοι;

Γιώργος και Αθηναγόρας.

19Α. Έχετε φίλους σεφ, που είναι υπέροχοι φίλοι αλλά κακοί σεφ;

Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης... καλά παιδιά αλλά μέχρι εκεί…

https://www.instagram.com/p/BhcOZHzhyEX/?taken-by=masterchefgr

20. Τι θεωρείτε σημαντικό στη δουλειά σας;

Να βλέπω παιδιά που δουλεύουμε παρέα, να προχωράνε.

21. Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση, εκτός από τη μαγειρική;

Μηχανή, βόλτες, και τα σκυλάκια μου… ο Σαλβαδόρ και η Σιμον.

22. Ποια θεωρείτε ως μεγαλύτερη επιτυχία σας;

Ότι φοράω allstaraκια από το γυμνάσιο και δεν μυρίζουν τα πόδια μου.

22A. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη μαγειρική σας επιτυχία;

Όταν μαγειρεψα (σπιτι) για το φίλο μου τον Χρυσανθόπουλο που ηταν ερωτευμένος… Αυτος είπε ότι τα εφτιαξε εκεινος και "έριξε" το κοριτσι…

23. Ποια είναι η τελευταία φορά που κάψατε φαγητό;

Όση ωρα προσπαθώ να απαντήσω στις ερωτήσεις…

24. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας μάγειρες;

Όσοι μαγειρευουν με αγάπη.

25. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας παραμυθένιος ήρωας;

Ο Ρούχλας (είναι λα) από την Φρουτοπία.

26. Τι σας αρέσει περισσότερο σε μια συνταγή;

Η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί.

27. Τι απεχθάνεστε περισσότερο σε μια συνταγή;

Να νομιζω ότι εχω φτιάξει κατι φοβερό και να μην αρέσει σε κανεναν…

28. Πως θα περιγράφατε έναν επιτυχημένο chef;

Αυτόν που βλέπει συνεργάτες του να προχωράνε και να τον ‘’προσπερνάνε’’ σε γνώση και αγάπη για αυτό που κάνουν.

29. Ποιο είναι το φαγητό που σας σημάδεψε με τη γεύση του;

Τα πιροσκί της γιαγιάς μου της Κίτσας.

30. Ποια υλικά χρησιμοποιείτε υπερβολικά;

Βούτυρο.

31. Σε ποια μαγειρικά λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Στα μη επαναλαμβανόμενα

32. Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα;

Μια καθαρή κουζίνα…

33. Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας

Είμαι ευαίσθητος, ευκολόπιστος και δεν κρατάω κακίες και αυτό μου έχει κοστίσει… (πάντα ήθελα να απαντήσω σαν φιναλίστ σε καλλιστεία).

34. Ποιο είναι το motto σας;

35. Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει;

Πήρα προχθές ένα βρώμικο από την Xαμοστέρνας πήγα σπίτι και κάτι με έπιασε και το έφαγα με μαχαιροπίρουνο…

35A. Ποιο είναι το ωραιότερο φαγητό που έχετε φάει, πότε, πού και από ποιον μάγειρα;

Όταν μου μαγειρεύει ο κουμπάρος μου ο Aθηναγόρας, κάτι στα γρήγορα κάθε φορά που του λέω ‘’κερνάω σουβλάκια”.

36. Πόσες ώρες περνάτε με τον εαυτό σας;

Πολλές.

36A .Πόσες ώρες περνάτε στην κουζίνα σας;

Άλλες τόσες.

37. Αν συναντούσατε το Θεό τι θα του λέγατε;

https://www.youtube.com/watch?v=W9I5Wjku6AI

38. ...κι εκείνος, τι θα θέλατε να σας πει;

Sorry

 

INFO

** Το Mugaritz είναι στο San Sebastian, έχει 9 αστέρια Michelin και ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έχει δουλέψει εκεί, όταν το Mugaritz ήταν το 3ο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

 

Feedέλ Αθήνα: Κτενά 1

Feedέλ Γλυφάδα: Ν Ζερβα 24 Και Κύπρου

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.