Skip to main content

INTERVIEW

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: «Δεν υπάρχει στιγμή για επανάπαυση»

Ο «πρωταγωνιστής» των φετινών Ευρωεκλογών μιλάει στο allyou και στο Νίκο Κοντομήτρο για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον του, την ελληνική κοινωνία, την Ευρώπη και την απόφαση του να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά.


Νίκος Κοντομήτρος

Νέος, μορφωμένος, απόφοιτος (με άριστα) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επιτυχημένος ψυχίατρος, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι, ίσως, το πιο "άφθαρτο" πρόσωπο, που θα συναντήσεις στα ψηφοδελτία των κομμάτων σε 10 -περίπου- μέρες στην κάλπη. Αυτό που επιδιώκει δεν είναι να καταλάβει απλά μία "θέση", αλλά να υπερασπιστεί έμπρακτα το δικαίωμα της ισότητας και του σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό. Θα τον βρεις στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος εξηγεί στον Νίκο Κοντομήτρο τι τον έκανε να πει το "ναι" στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τι του αρέσει και τι "όχι τόσο" στην ελληνική κοινωνία, το όραμα του για το μέλλον. Και άλλα πολλά.

stelioskympouropoulosenasafthentikosgiatinevrovouli.jpg


Αρχικά, θέλω να μου πείτε δύο πράγματα για εσάς: Πού μεγαλώσατε, τι και πού σπουδάσατε;

Γεννήθηκα τον Βύρωνα, μεγάλωσα και ζω στα Καλύβια. Σπούδασα στην Ιατρική Αθηνών. Εργάζομαι ως Επιμελητής Ψυχίατρος στο «ΑΤΤΙΚΟ» Νοσοκομείο.   

Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε ιατρική και, εν συνεχεία, να γίνετε ψυχίατρος;

Ήθελα να γίνω γιατρός από μικρό παιδί, ήταν το όνειρο μου. Επέλεξα την ψυχιατρική ως ειδικότητα αργότερα, ως φοιτητής πλέον, αφού μπήκα στην Ιατρική. Πιστεύω πως αυτό που κυρίως με τράβηξε στην ψυχιατρική είναι η απαίτηση για διαρκή επαφή με τον άνθρωπο που έρχεται  και σου μοιράζεται  το  πρόβλημα  του αλλά και το  γεγονός πως ακόμα και στις μέρες μας τα ζητήματα ψυχικής υγείας αποφεύγονται να συζητηθούν ακόμα και στην πιο ελαφριά μορφή τους από το φόβο κάποιου ανόητου στιγματισμού

Αποφοιτήσατε το 2012 με άριστα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, παραμείνατε στην Ελλάδα. Ήταν συνειδητή επιλογή;

Ναι, ήταν συνειδητή επιλογή να παραμείνω στην Ελλάδα και να κυνηγήσω τα όνειρα μου εδώ. Η αλήθεια είναι πως πολύ φίλοι και συνάδελφοι επέλεξαν να αναζητήσουν την επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη στο εξωτερικό και αυτό με στεναχωρεί πολύ. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να σταματήσει αυτή η μαζική έξοδος επιστημόνων που στερεί την χώρα μας από τους νέους από τους επιστήμονες μας αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αναστροφή αυτού του ρεύματος και την επιστροφή τους πίσω στην πατρίδα. Έτσι ώστε να οικοδομήσουμε για την χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον.   

Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, θα μένατε στην Ελλάδα ή θα είχατε φύγει στο εξωτερικό;

Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως. Θα παρέμενα στην Ελλάδα και θα ακολουθούσα την ίδια ακριβώς πορεία.

 

kymporopoulos.jpg

 

Όταν ήσασταν μικρός, τι θέλατε να γίνετε μεγαλώνοντας;

Από μικρός ήθελα να γίνω γιατρός, αυτό ήταν το παιδικό μου όνειρο. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που μπόρεσα να υλοποιήσω αυτό μου το όνειρο και να ασκώ το επάγγελμα που πάντα ήθελα.

Ένας επιτυχημένος ιατρός αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά και να «κατέβει» στις εκλογές. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί θέλω να δω τα πράγματα να αλλάζουν, γιατί έχω όραμα για την χώρα μου και τον λαό μας. Γιατί θέλω να εργαστώ και να προσφέρω στους συμπολίτες μου.

 

kimpouropoulos.jpg

 

Πώς έγινε η προσέγγιση από τη Νέα Δημοκρατία και τι σας έκανε να πείτε το «Ναι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όλα ξεκινούν με την προσπάθεια που κάνουμε μαζί με φίλους και συνεργάτες για την προώθηση της ιδέας της «ανεξάρτητης διαβίωσης» για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ήρθαμε σε επαφή με όλα σχεδόν κόμματα. Όλοι ήταν διατεθειμένοι να ακούσουν! Ωστόσο, στη ΝΔ συνάντησα την πιο ολοκληρωμένη γνώση για τα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρία. Γνώριζα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική άποψη λόγω της μητέρας του, της Μαρίκας Μητσοτάκη, όμως οφείλω να ομολογήσω πως βρήκα συγκεκριμένες θέσεις και ολοκληρωμένη γνώση τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πρόσβαση όσο και στις καλές πρακτικές του υπόλοιπου κόσμου. Από την άλλη, υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, σύγχρονο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο. Ουσιαστικές προτάσεις για την Δημόσια Υγεία, όπου και λειτουργώ ως ψυχίατρος, και κυρίως μου έκανε εντύπωση η ανθρωποκεντρική πρόταση της ΝΔ, στο ζήτημα της ψυχικής υγείας.

Γι αυτά λοιπόν, είπα, «Στέλιο, εδώ είμαστε». Και το πιστεύω.

Τι θαυμάζετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι άνθρωπος με ειλικρινή πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Έχει όραμα για την χώρα και βαθειά γνώση των προβλημάτων αλλά και των λύσεων, που χρειάζονται να δοθούν. 

Γιατί στις Ευρωεκλογές και όχι στις Εθνικές;

Επέλεξα το Ευρωκοινοβούλιο, γιατί θέλω να αγωνιστώ, για μία κοινωνικά πιο δίκαιη Ευρώπη και Ελλάδα, που δεν επιτρέπει οι πολίτες της να τίθονται ή να παραμένουν αποκλεισμένοι στο περιθώριο, γιατί θέλω να πετύχω την διαμόρφωση, στα πλαίσια συνολικά της Ένωσης, όλων των αναγκαίων οικονομικών συνθηκών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους της γενιάς μου να διεκδικήσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους καταξίωση στις χώρες τους, και όχι να γίνονται μετανάστες. Επέλεξα το Ευρωκοινοβούλιο, γιατί θέλω να συμμετάσχω στην δημιουργία  μίας ισχυρής Ευρώπης, που για χάρη των πολιτών της, πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα, που στέκεται αταλάντευτη με αποφασιστικότητα στο διεθνές περιβάλλον με μία κοινή στάση. Η απόφαση μου αυτή δεν συνδέεται με την ικανοποίηση άλλων επιδιώξεων, πέρα από την μοναδική επιθυμία μου, να προσφέρω.  

 

kimpouropoulos_main.jpg

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή

(α) στην Ελλάδα; Mε μεγάλη διαφορά, η ανεργία.

(β) στην Ευρώπη; Η έξαρση του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς.

Ποιο είναι το βασικό προτέρημα και πιο το βασικό μειονέκτημα της ελληνικής κοινωνίας;

Το βασικό προτέρημα της ελληνικής κοινωνίας είναι ο θεσμός της οικογένειας, με την στενότερη ή ευρύτερη της έννοια. Η οικογένεια είναι αυτή που κράτησε την ελληνική κοινωνία ενωμένη στα χρόνια της κρίσης και αυτή που είναι στην οποία μπορούμε και στο μέλλον.

Το βασικό μειονέκτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι όσο παράξενο και αν σας φανεί, η αισιοδοξία της, η οποία την κάνει εύκολο θύμα όμως σε λαϊκιστές και δημαγωγούς. Οι Έλληνες λόγω της αισιοδοξίας τους για το μέλλον πιστεύουν εύκολα τις κούφιες υποσχέσεις και τα κενά περιεχομένου λόγια των λαϊκιστών.

Σε τι θα επιθυμούσατε να δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή οι Έλληνες;

Θα ήθελα οι Έλληνες να δείχνουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα κάθε είδους, θρησκευτική, σεξουαλική, εθνικότητας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε:

(α) το βράδυ των Ευρωεκλογών;

Το βράδυ των Ευρωεκλογών, αν εκλεγώ, θέλω να το περάσω με την οικογένεια μου και φίλους και να αποφορτιστώ από την πολύ έντονη προεκλογική περίοδο

(β) την πρώτη μέρα που θα «μπείτε» στο Ευρωκοινοβούλιο;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να δηλώσω άμεσα τις Επιτροπές και Υποεπιτροπές του Κοινοβουλίου στις οποίες επιθυμώ να συμμετάσχω και να προσφέρω. Δεν υπάρχει στιγμή για επανάπαυση. Υπάρχουν τόσες πολλές προκλήσεις και προβλήματα που επιζητούν λύσεις.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από την πολιτική σας ενασχόληση;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι αυτό της συμμετοχής στα κοινά. Η Κοινωνία, η χώρα μας δεν θα αλλάξει μόνη της, αλλά αν όλοι από το δικό μας μετερίζι καταβάλλουμε προσπάθειες και εργαστούμε για αυτό.    

steliosk.jpg

 

Μία από τις βασικές σας θέσεις είναι η «Ανεξάρτητη Διαβίωση». Άλλωστε, αυτό είναι και το motto της πλατφόρμας “ILiving”.  Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η φράση και πόσο εύκολο είναι να γίνει στην πράξη;

Όλα ξεκίνησαν το 2008 με αφετηρία την πίστη μου ότι μπορεί να εφαρμοστεί η φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης και του προσωπικού βοηθού και στην Ελλάδα. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ο οδηγός, ο τρόπος ώστε κάθε άνθρωπος με αναπηρία να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος. Το μόνο που στέκεται εμπόδιο στην εμπέδωση αυτού του πανανθρώπινου δικαιώματος είναι η ίδια η κοινωνία, που δεν αποδέχεται τους ανθρώπους με αναπηρία. Και να τους δείξει πως υπάρχει ένας καλύτερος  τρόπος διαβίωσης, που δημιουργεί ενεργητικούς και παραγωγικούς πολίτες. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε  ο ‘’i-Living’’ , με σκοπό να κινητοποιήσει την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία και τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρία. Αυτό περνά μέσα από την έννοια της «Προσωπικής Βοήθειας». Υπάρχουν άνθρωποι που για να ζήσουνε με μεγαλύτερη ανεξαρτησία χρειάζονται υποστήριξη στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως κι εγώ. Η ανεξάρτητη διαβίωση και ο προσωπικός βοηθός αποτελούν κατ’ εμέ βασικές προϋποθέσεις ώστε μια κοινωνία να είναι πραγματικά σύγχρονη και δίκαιη

Πώς φαντάζεστε την Ευρώπη σε δέκα χρόνια;

Φαντάζομαι να έχουμε μια Ευρώπη στην οποία έχει προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της, με κοινές δομές κοινωνικής πολιτικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Μια Ευρώπη που παρέχει.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»

VIRAL

Η Μαρίνα Σάττι σε μια live διασκευή του «Στης Νάουσας Στο Κάστρο» λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Eurovision

Διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube ένα δεύτερο βίντεο από τη σειρά #EurovisionALBM