Skip to main content

INTERVIEW

Ελισάβετ Κυρίτση: «Η ζωή δεν είναι σαν τις διαφημίσεις!»

Μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στην Ολλανδία, ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, μεγαλώνει δύο παιδιά και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με την Νέα Δημοκρατία. Λίγες μέρες πριν η κάλπη ανοίξει (και μιλήσει), η νεαρή Έλλη αποφάσισε να τα πει όλα στο allyou και την Μαρία Πανάγου


Μαρία Πανάγου

Η Ελισάβετ είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ευρωψηφοδέλτιο της παράταξης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου η οικογένειά της διατηρεί ταβέρνα τα τελευταία 30 χρόνια. Έμαθε την αξία της εργασίας από μικρή ηλικία, αφού βοηθούσε ως σερβιτόρα στην οικογενειακή επιχείρηση. Η μεγάλη της αγάπη για τα μαθηματικά την οδήγησε στο να σπουδάσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από όπου αποφοίτησε με άριστα και υποτροφία. Αρχικά εργάστηκε ως σύμβουλος έργων τηλεπικοινωνιών με βάση την Ελλάδα και δράση στα Βαλκάνια, τη μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και το 2009, μετακόμισε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας για να επιβλέψει το στήσιμο του πληροφοριακού συστήματος των δύο μεγαλύτερων ολλανδικών λοταριών.

Το 2013 συνέχισε την καριέρα της ως σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων, βοηθώντας τα στελέχη τους στον επανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο συνδέεις τους ανθρώπους, τα δεδομένα και τις διαδικασίες.

Παράλληλα, απέκτησε MBA από το Imperial College London.

Από το 2017 είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων επιχειρησιακών προβλημάτων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, ως στέλεχος αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, στο κεντρικό ευρωπαϊκό της γραφείο στο Άμστερνταμ.

Ποιο είναι το πρώτο που θα κάνετε όταν εκλεγείτε;

«Να χοροπηδήξω από τη χαρά μου! (γέλια) Σοβαρά τώρα, θα πατήσω αρχικά σε μονοπάτια γνώριμα για μένα. Δηλαδή το πρώτο βήμα είναι να το αντιμετωπίσω σαν να ξεκινούσα μια νέα δουλειά σε κάποια εταιρία. Θα μάθαινα τα πάντα για τις διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου, για τις υποχρεώσεις του ευρωβουλευτή, όπως επίσης, θα κοιτούσα και διαδικαστικά θέματα για την οικογένεια μου! Πώς η αλλαγή αυτή να γίνει πιο ομαλά για τα μικρά μου παιδιά αλλά και για τον σύζυγό μου.

Έπειτα πολύ σημαντικό είναι το πολιτικό κομμάτι. Γιατί αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε δουλειά, απαιτεί πολιτικές ικανότητες. Επομένως θα επικοινωνούσα με τον επικεφαλής μας στο ευρωψηφοδέλτιο καθώς και με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες  από τη ΝΔ και το ΕΛΚ να συζητήσουμε το ενδεχόμενο μιας σχέσης ‘’μέντορά-μαθητή΄΄, αλλά με εντατικά μαθήματα». (γέλια)

Ποιο είναι το όραμά σας;

«Σχετικά με την Ευρώπη, οραματίζομαι μια Ευρώπη ενωμένη. Ξέρω ακούγεται κλισέ, αλλά δυστυχώς σήμερα η ενότητά της βάλλεται και πρέπει να εργαστούμε σκληρά απέναντι σε αυτό. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν τους Ευρωπαίους και το λέω με την εμπειρία του να μοιράζομαι τη ζωή μου ανάμεσα σε δυο Ευρωπαϊκές χώρες που κάποιος θα έλεγε ότι είναι πολύ διαφορετικές. Πιστέψτε με όμως, σε κοινωνικό επίπεδο όλοι το ίδιο ζητάμε για τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας κοινωνικό-οικονομική ασφάλεια.  Η Ευρώπη και οι θεσμοί της έχουν την κατάλληλη οργάνωση για να μας τα προσφέρουν αυτά. Για αυτό και είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι στις Ευρωεκλογές»!

Για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει;

«Χμμμ, το  ‘’πρέπει’’ είναι μια σκληρή λέξη. Ας το αντικαταστήσουμε με το ‘’επιλέξει’’ να με ψηφίσει. Είμαι από τους ανθρώπους που μαθαίνουν κι εργάζονται ακόμα και σε πρωτόγνωρες για αυτούς συνθήκες με αποτελεσματικότητα. Δηλαδή του στυλ ‘’θα μάθω κολύμπι ακόμα κι αν με ρίξεις στα βαθιά νερά και δεν έχω δει ποτέ πριν θάλασσα’’.

Είμαι στο χώρο του ΕΛΚ όπου πιστεύω ότι έχει πραγματική πρόταση για την Ευρώπη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένας άλλος λόγος είναι η επαγγελματική μου ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις. Με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία, υπάρχουν πολλά πεδία και πολλοί τομείς που μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε να προκύψουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και να επαναπατριστούν τα καλύτερα μυαλά μας, και να δημιουργηθούν σοβαρές συνθήκες ανάπτυξης για τους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μείνουν εντός και να παλέψουν.

Τέλος, πιστεύω ένα κομμάτι που λείπει είναι να κάνουμε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς πιο προσιτούς στον Έλληνα πολίτη, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν αμφιβολίες και να λύσουμε απορίες και να προωθήσουμε λύσεις τις οποίες μπορεί να βρει δια μέσου της ΕΕ.

Σκοπός μου και βασικός στόχος μου ως μελλοντική Ευρωβουλευτής και αυτός, η καλύτερη  σύνδεση Ευρώπης και αναγκών των Ελλήνων. Σημειώστε όλων των Ελλήνων εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων».

Πηγαίνετε προς τις εκλογές σίγουρη για το θετικό αποτέλεσμα;

«Είμαι σίγουρη ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι εξαιρετικό και γενικά στο σύνολό του θα ‘’σκίσει’’ ακριβώς για αυτό το λόγο. Όσον αφορά τη δική μου εκλογή, είναι πολύ μεγάλο το κίνητρο να επικεντρώνω τις δυνάμεις μου στην προεκλογική περίοδο με όποιον τρόπο μπορώ και είναι κοντά φυσικά στην προσωπικότητα μου και τις δυνατότητες μου».

Πόσες πόρτες σάς έχει ανοίξει και πόσες σάς έχει κλείσει -γενικά στη ζωή σας- το γεγονός ότι είστε γυναίκα;

«Σίγουρα η εμπειρία μου μπορεί να είναι κοινή με αρκετές από τις αναγνώστριες σας. Έχοντας επιλέξει να δραστηριοποιηθώ σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο της πληροφορικής, τουλάχιστον όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα το 2004, έπρεπε να εργαστώ διπλά και τριπλά για να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, των προϊσταμένων μου, καθώς και των πελατών! Πολύ σφίξιμο των δοντιών και πείσμα ειδικά τον πρώτο καιρό. Σίγουρα αυτό είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, δε μπορώ να θυμηθώ συγκεκριμένα αν ‘’άνοιξαν ή έκλεισαν πόρτες’’».

Ένα μήνυμα προς τις γυναίκες της Ελλάδας και ένα δεύτερο για τις γυναίκες όλου του κόσμου;

«Προς τις γυναίκες της Ελλάδας το σεβασμό μου και την απεριόριστη εκτίμησή μου.

Για να εξηγηθώ, μέσα από τα ταξίδια μου, τη δουλειά μου σε άλλες χώρες αλλά και από έρευνες που κατά καιρούς διεξάγονται και από την ΕΕ, βγαίνει ότι οι Ελληνίδες ανήκουν σε αυτές που εργάζονται πάρα πολλές ώρες (πλήρες ωράριο και με υπερωρίες φυσικά), συνδυάζοντάς το με μητρότητα (κάποιες από μας) χωρίς δομές να τις υποστηρίζουν. Στηριζόμενες πολλές φορές  -πού αλλού;-  στην οικογένεια (δηλαδή σε άλλες Ελληνίδες).

Για όλες μας, υπάρχει κάτι που πολλές φορές ξεχνάω κι εγώ και φροντίζω να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου. Δεν είμαστε τέλειες! Οι γυναίκες έχουμε την αξίωση και απαίτηση από τον εαυτό μας να είμαστε τέλειες σε όποιον ρόλο αναλαμβάνουμε. Εδώ πιστεύω ότι παίζει μεγάλο ρόλο και η κοινωνία η οποία έχει αυτήν την απαίτηση από εμάς.

Κι επειδή είμαστε απαιτητικές από τον εαυτό μας, μετά γινόμαστε και απαιτητικές και σκληρές απέναντι και στις άλλες γυναίκες καμιά φορά και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Πρέπει να σπάσουμε αυτό το κύκλο και να είμαστε πιο ευγενικές με τους εαυτούς μας και να μας αγαπάμε και σεβόμαστε περισσότερο!  Η ζωή δεν είναι σαν τις διαφημίσεις ή ο, τι αφήνει ο άλλος να φανεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης».

Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

«Με αλλαγές πάνας, πολλές όμως... Χα χα χα! Λοιπόν! Ένα τυπικό πρόγραμμα τις καθημερινές είναι περίπου το ακόλουθο: Ξύπνημα κατά τις 6. 30 και προετοιμασία όλων για τη δουλειά και παιδικό σταθμό.  Ακούγοντας στο ραδιόφωνο ενημερωτική ελληνική εκπομπή (λατρεμένη συνήθεια). Στόχος να βγούμε το αργότερο 8 από την πόρτα, κάπως το καταφέρνουμε τις περισσότερες φορές... Εκτός αν προκύψει έκτακτη αλλαγή πάνας!  Εξαρτάται από το πρωινό πρόγραμμα το δικό μου ή του συζύγου από το ποιος έχει πολύ πρωινές συναντήσεις, έχουμε προαποφασίσει ποιος θα αφήσει τα παιδιά στο παιδικό. Για αυτό το λόγο αλλά και πολλούς άλλους έχουμε μοιραστεί τις ηλεκτρονικές μας ατζέντες! Σωτήριο για τον οικογενειακό προγραμματισμό! Μετά γραφείο ή της εταιρείας ή του πελάτη. Απαραίτητα καφές και μετά εργασία και χαρά! Το απόγευμα ανάλογα τα προγράμματα, μάζεμα των παιδιών, επιστροφή στο σπίτι και δείπνο οικογενειακά.  Παιχνίδι, χρόνος με τα μικρά, μπάνιο, ύπνος των μικρών. Και μετά μαγείρεμα για την επόμενη μέρα –εχμ όχι εγώ ο σύζυγος. Εγώ καταπιάνομαι με καμιά άλλη αγγαρεία... Και μετά λίγος χρόνος για μας, κάποια ταινία, συζήτηση, κάποιο βιβλίο, εξαρτάται.

Ε, το σαββατοκύριακο το ρίχνουμε έξω! Δηλαδή γυμναστήριο, παιδότοποι, πάρκα, ραντεβού για παιχνίδι τέτοια»! (γέλια)

Όταν ήσαστε μικρή τι θέλατε να γίνετε μεγαλώνοντας;

«Κατά καιρούς ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα του ανθρώπου που θαύμαζα περισσότερο εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα μου πέρασε από το μυαλό να ασχοληθώ με τη δουλειά των δικών μου και να έχω ένα δικό μου εστιατόριο, μετά ήθελα να γίνω μαθηματικός από την αγαπημένη μου καθηγήτρια στο λύκειο και άλλα πολλά.

Η ιδέα που κυριάρχησε στο μυαλό μου ήταν ότι ήθελα μέσα από τη δουλειά μου να ταξιδέψω πολύ και να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μου δοθήκαν σχετικές ευκαιρίες».

Το μότο της ζωής σας;

«’’Η ελευθερία μου σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου’’. Είναι μια πολύ βασική αρχή με την οποία με γαλούχησαν οι δικοί μου και θέλω να μεταδώσω και στα παιδιά μου».

Ο μεγαλύτερος φόβος σας;

«Ο κλονισμός της υγείας της δικής μου η της οικογένειάς μου. Είναι τεράστιο αγαθό η υγεία που καμιά φορά παίρνουμε ως δεδομένο».

Τι έχετε μετανιώσει περισσότερο στη ζωή σας;

«Δεν υπάρχει κάτι δραματικό η μεγάλο που να έχω μετανιώσει.  Κάθε φορά πάντως λέω στον εαυτό μου λίγο παραπάνω χρόνο με αυτούς που αγαπάς, την άλλη φορά λίγο ακόμα. Ειδικά με την οικογένεια που έχω στην Ελλάδα».

Πιστεύετε στον Θεό;

«Πιστεύω στην ειρηνική και δίκαιη συνύπαρξη των ανθρώπων. Η αλήθεια αλλά και η δικαιοσύνη εξασφαλίζουν την ουσιαστική σχέση μας με το Θεό, αλλά και τους συνανθρώπους μας. Θεωρώ ότι ο ρόλος της θρησκείας είναι ακριβώς αυτός, επίμονη και συστηματική καλλιέργεια υγιούς πνευματικότητας με επίκεντρο την ειρηνική συμβίωση. Με μια πολύ σημαντική σημείωση εδώ όπως πολύ εύστοχα έχει διατυπωθεί «η βία ονόματι της θρησκείας βιάζει την ουσία της θρησκείας»

Πώς είναι η Έλλη ως άνθρωπος; Προτερήματα, ελαττώματα…

«Είναι αρκετές οι φορές που έχω επιπλήξει τον εαυτό μου, λέγοντάς του «γιατί δε βούτηξες τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις;». Μεγαλώνοντας έχω αναπτύξει κάποιες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως να μετράω μέχρι το 10 πριν αντιδράσω σε κάτι ή πριν απαντήσω σε κάποιο μέιλ, να σηκώνομαι να φτιάξω έναν καφέ ή ένα τσάι και άλλα παρόμοια.  Από προτερήματα, νομίζω ότι ένα που με χαρακτηρίζει είναι ότι είμαι ευγενική. Μπορεί καμιά φορά βέβαια να δυναμώσω την ένταση της φωνής για να καπελώσω το συνομιλητή αλλά καταλαβαίνω τη γκάφα και υπαναχωρώ».

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ευαισθησία;

«Αντιδρώ έντονα ακόμα και σε σχετικά ήπια ερεθίσματα σε θέματα που αφορούν κοινωνικά στερεότυπα. Δηλαδή αυθαίρετες κρίσεις ανθρώπων μόνο λόγω του φύλου τους, της κοινωνικής καταγωγής ή εκπαίδευσης, του χρώματος του δέρματος κτλ.».

Τι μπορεί να σας κάνει να κλάψετε εύκολα;

«Όταν κακές ειδήσεις αφορούν παιδιά. Εκεί, ανοίγουν οι βρύσες»…

Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται στο μέλλον;

«Η Μάγια Ανγκέλου, μια συγγραφέας που θαυμάζω, έχει πει ότι «οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν». Θεωρώ ότι έχει δίκιο και θέλω να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που συμπεριφέρομαι με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους, στον ευρύτερο κοινωνικό μου περίγυρο και απέραντη αγάπη απέναντι στην οικογένειά μου».

…………………..

WHO IS WHO

Είναι στέλεχος πληροφορικής με εξειδίκευση στις εφαρμογές της Τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο των επιχειρήσεων. Σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από όπου αποφοίτησε με άριστα και υποτροφία. Αργότερα απέκτησε MBA από το Imperial College London.

Ακολούθησε διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος έργων τηλεπικοινωνιών με βάση την Ελλάδα και δράση στα Βαλκάνια, τη μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και μετά την μετακόμισή της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ως επιβλέπουσα στο στήσιμο του πληροφοριακού συστήματος των δύο μεγαλύτερων ολλανδικών λοταριών.

Συνέχισε ως σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων, βοηθώντας τα στελέχη τους στον επανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο συνδέεις τους ανθρώπους, τα δεδομένα και τις διαδικασίες.Από το 2017 είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων επιχειρησιακών προβλημάτων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, ως στέλεχος αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, στο κεντρικό ευρωπαϊκό της γραφείο στο Άμστερνταμ.

Με την Ελισάβετ Κυρίτση, το allyou.gr κλείνει τη σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες υποψήφιες ευρωβουλευτίνες, που η κάθε μια τους κατεβαίνει στις εκλογές με διαφορετική πολιτική παράταξη.

Καλή ψήφο!

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.