Skip to main content

INTERVIEW

«Είναι υποχρέωσή μας να απλώνουμε το χέρι σε μια άλλη γυναίκα, για να την στηρίξουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε» Ελισάβετ Φιλιππούλη

Με αφορμή το βιβλίο της «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα», η Ελισάβετ Φιλιππούλη μίλησε με την Αγγελική Λάλου για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την αλληλοϋποστήριξηΔυναμική, ευγενική, γενναιόδωρη. Με ανησυχίες, πανανθρώπινες αξίες και όραμα. Μια γυναίκα που ξέρει να αξιοποιεί τη δύναμή της, που μοιράζεται την εμπειρία της και ξέρει να ενώνει και να εμψυχώνει τις γυναίκες για έναν κοινό σκοπό – την ενδυνάμωση και την αλληλοϋποστήριξη, κάθε γυναίκας προς κάθε γυναίκα. Με αφορμή το βιβλίο της «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Floral, η Ελισάβετ Φιλιππούλη μας μίλησε για τη δράση της, τις προσπάθειές της, τις σκέψεις και τις ελπίδες της.

Pixel

Μιλήστε μας για το Athena40, πώς ξεκίνησε, το όραμά του και πώς σχετίζεται με το βιβλίο «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα»;

Το Athena40 είναι μια πλατφόρμα που προωθεί τη γυναικεία ηγεσία και το γυναικείο ταλέντο. Ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου του 2018, την Ημέρα της Γυναίκας, από την έδρα της UNESCO, στο Παρίσι. Η ιδέα γεννήθηκε από το γεγονός ότι συναντούσα και συνεργαζόμουν με γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου οι οποίες έχουν επιλέξει ότι δεν θα είναι σιωπηλοί μάρτυρες απέναντι στην ανισότητα και την αδικία, και έχουν δημιουργήσει επιδραστικές πρωτοβουλίες με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτές οι γυναίκες είναι μαχήτριες και φύλακες άγγελοι των κοινωνιών μας. Μέσω του Αθηνά40 αναδεικνύεται το έργο τους ακόμη περισσότερο, δυναμώνουν οι φωνές όλων μας και επίσης, πολύ σημαντικό, η δύναμή μας φουντώνει και πολλαπλασιάζεται όταν ενώνουμε τα χέρια.

Πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου αυτού;

Πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψα ένα γράμμα που μου είχε δώσει η μητέρα μου όταν έγινα 18 χρονών. Το είχε γράψει 7 χρόνια νωρίτερα, ήμουν 11, και περίμενε να φτάσω σε ηλικία που θα μπορούσα να το καταλάβω. Σε αυτές τις σελίδες μια νεαρή μητέρα απευθυνόταν στη μονάκριβη κόρης της για να της εκφράσει την αγάπη της αλλά και να της ανοίξει την καρδιά της για τα όνειρα της. Εκείνα που πραγματοποιήθηκαν, και εκείνα που χάθηκαν. Όταν το ξαναβρήκα είδα με άλλη ματιά την ανάγκη που υπάρχει μέσα μας να ανοίξουμε την καρδιά μας απροκάλυπτα και αληθινά σε μια άλλη γυναίκα. Να της μιλήσουμε χωρίς ενδοιασμούς ή φόβο για το πώς θα μας κρίνει. Πώς θα ήταν άραγε εάν αυτή η πολύ εσωτερική και προσωπική διαδικασία έπαιρνε τη μορφή μια συλλογικής συζήτησης, αλλά χωρίς να χάσει τίποτα από την ειλικρίνεια της; Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η ιδέα για το «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα».

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των επιστολών;

Σε έναν πολυδιάστατο κόσμο στόχος μου ήταν να αποτυπώσω τον πλούτο των ιστοριών που υπάρχει γύρω μας. Το κριτήριο ήταν ο πλουραλισμός των σύγχρονων κοινωνιών και πως θα έβγαινε ένα έργο το δυνατόν πιο συμπεριληπτικό σε εθνικότητες, θρησκείες, ηλικίες, κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικές διαδρομές. Επίσης ήθελα να δώσω έμφαση στη διαφορετικότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην Ουγκάντα, μια άλλη στην Υεμένη ή στο Αφγανιστάν, και τα εμπόδια που έχει να ξεπεράσει μια γυναίκα στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στο Σίδνεϋ. Κάθε κοινωνία, κάθε κουλτούρα είναι διαφορετική, έχει τα δικά της θέματα τα οποία είναι ριζωμένα βαθιά μέσα στο DNA της. Γι᾽ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει αλλού και τι ταλαιπωρεί τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες. Μέσα από την αλληλοκατανόηση και την αλληλοϋποστήριξη μπορούμε να πετύχουμε ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης, χειραφέτησης και ηγεσίας.

Ποια θέματα που αφορούν τη γυναίκα σήμερα, τη γυναικεία χειραφέτηση, τον φεμινισμό, προκύπτουν ή εμπεριέχονται στο βιβλίο;

Τα τεράστια θέματα από τα οποία υποφέρουν οι κοινωνίες μας, για παράδειγμα πολιτική αστάθεια, μυωπική διακυβέρνηση, περιθωριοποίηση, τη διάκριση, ρατσισμός, ανισότητα, καταπάτηση δικαιωμάτων, απλήρωτη εργασία, το ΛΟΑΤ κίνημα. Επίσης το δικαίωμα στον αυτό-προσδιορισμό και την προοπτική να μπορεί κανείς να ζήσει μια καλύτερη, πιο δίκαιη ζωή. Αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σε έναν κόσμο απρόβλεπτο και αγχωτικό, συμβαίνουν επειδή οι κοινωνίες μας υποφέρουν από έλλειψη οράματος και έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στο να κατανοούν πως η διαφορετικότητα είναι ο πλούτος τους, πως τα πάντα έχουν αλλάξει και πως πρόκειται να αλλάξουν ακόμα περισσότερο. Στο βιβλίο παρουσιάζονται ιστορίες προσωπικής επιτυχίας που καλλιεργούν μέσα μας την ιδέα του «κι εγώ μπορώ!». Η Ανουσέ από το Ιράν, πρώτη γυναίκα τουρίστρια αστροναύτης, η Γιασμίν Παλαιστίνια πρόσφυγας στο Λίβανο που έγινε διάσημη ηθοποιός, η Κριστίνα από τη Δανία, στα 30 της χρόνια διεθνής πρωταθλήτρια σε αγώνες ταχύτητας αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Πώς πιστεύετε θα μπορούσαμε οι γυναίκες σήμερα να βοηθήσουμε πιο έμπρακτα η μία την άλλη και να συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί όντως μια ισχυρή κοινότητα γυναικείας υποστήριξης;

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα θεωρώ ότι η γυναίκα υφίσταται έναν πολυεπίπεδο αντίκτυπο στη ζωή της. Φυσικά είναι διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην Ουγκάντα, την Υεμένη ή το Αφγανιστάν και διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη. Κάθε κοινωνία, κάθε κουλτούρα είναι διαφορετική, έχει τα δικά της θέματα τα οποία είναι ριζωμένα βαθιά μέσα στο DNA της. Γι᾽ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει αλλού και τι ταλαιπωρεί τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες. Μόνο μέσα από αλληλοϋποστήριξη και μόνο όταν όλες μας γίνουμε υπερασπιστές κάθε άλλης γυναίκας θα μπορέσουμε να πετύχουμε ουσιαστική αλλαγή και πρόοδο στο θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης, χειραφέτησης και ηγεσίας. Υπάρχουν γυναίκες που βοηθούν άλλες γυναίκες και στάθηκα τυχερή γιατί είχα στη ζωή μου μέντορες οι οποίες μου έμαθαν πράγματα, στάθηκαν στο πλάι μου, μου έδωσαν δύναμη και έτσι μου άνοιξαν προοπτικές που ίσως μόνη μου δεν θα μπορούσα να είχα ανοίξει. Αυτό που μου έμαθαν επίσης είναι πως είναι υποχρέωσή μας να απλώνουμε το χέρι σε μια άλλη γυναίκα, για να τη στηρίξουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε.

Ποια επιστολή σας συγκίνησε περισσότερο και υπήρχε κάποια από τις επιστολές που σας έκανε να ταυτιστείτε;

Σε όλες τις επιστολές βρήκα στοιχεία με τα οποία ταυτίστηκα. Σε κάθε ιστορία έβρισκα απαντήσεις σε ερωτήματα πάνω σε σχέσεις, επιλογές και αποφάσεις της ζωής μου. Ερωτήσεις ή και αμφισβητήσεις που με βασάνιζαν χρόνια, κάποιες μάλιστα από την παιδική ή την εφηβική μου ηλικία. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι ένα ανεκτίμητο ταξίδι στη διαδρομή της δικής μας ζωής και αυτή η διαδικασία χτίζει μέσα μας μια εσωτερική άμυνα και αυτοπεποίθηση.

Πόσο απαραίτητο ή βοηθητικό είναι το να διαβαστεί αυτό το βιβλίο από άντρες;

Απόλυτα απαραίτητο, αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλα τα φύλα.

Πώς χτίσατε τη δική σας αυτοπεποίθηση;

Από τα παιδικά μου χρόνια οι γονείς μου με έμαθαν να πιστεύω στον εαυτό μου, στάθηκα τυχερή σε αυτό. Μου έδειχναν εμπιστοσύνη και με παρότρυναν να αφήνω ελεύθερη τη δημιουργικότητά μου, να δουλεύω σκληρά, να μη συγκρίνω ποτέ τον εαυτό μου και να λειτουργώ με αυτοσεβασμό. Ο αυτοσεβασμός σού δίνει αυτοπεποίθηση. Στην ενήλικη ζωή μου έμαθα πως όταν γνωρίζεις ποιες είναι οι αξίες σου αυτές λειτουργούν σαν πυξίδα στις επιλογές και τις αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις και αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί νιώθεις πως ακόμα και μέσα από τις φουρτούνες της ζωής, θα μπορέσεις να βρεις την πορεία σου.

Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στη ζωή σας που νιώσατε ότι τις αντιμετωπίσατε επειδή είστε γυναίκα; Αν ναι, πώς τις ξεπεράσατε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουμε θύματα στερεοτύπων και μυωπικών απόψεων. Ενίοτε είμαστε και εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι γι’ αυτά καθώς μας έχουν μάθει, υποσυνείδητα, να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα βάζοντας ταμπέλες στους άλλους. Καταλαβαίνω πολύ εύκολα λοιπόν όταν κάποιος επιχειρεί να μου βάλει ταμπέλα που αντικατοπτρίζει προσωπικές ιδεολογίες και προκαταλήψεις. Επίσης πολλές φορές είναι οι γυναίκες που επιδεικνύουν περισσότερο μισογυνισμό από ό,τι οι άνδρες και αντί να ανυψώνουν άλλες γυναίκες προσπαθούν να τις υποβιβάσουν. Η ανθεκτικότητα χτίζεται μέσα από αντιξοότητες. Οι δυσκολίες, τα εμπόδια, ακόμα και οι προσωπικές τραγωδίες σε κάνουν πιο δυνατή. Το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι η ασπίδα και το πιο δυνατό όπλο.

Πέρα από τα πρόσωπα των επιστολών, ποιες άλλες γυναίκες θαυμάζετε και τις θεωρείτε ηρωίδες;

Κάθε γυναίκα που δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό. Ηρωίδες είναι όλες οι γυναίκες που επιβιώνουν, ή πεθαίνουν, στην πρώτη γραμμή των πολέμων.

Υπάρχουν στη λίστα των αγαπημένων σας βιβλίων, συγγραφείς και ηρωίδες που σας ενέπνευσαν στο έργο και στο όραμά σας;

Ο πατέρας μου υπήρξε για μένα τεράστια πηγή έμπνευσης γιατί ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος γνώσεις, εμπειρίες και αξίες για τον κόσμο μας. Είχε πολυσχιδή σταδιοδρομία, έγινε γνωστός μέσω της δημοσιογραφίας, καθώς επίσης ως συγγραφέας και σεναριογράφος. Από μικρή λοιπόν μπήκα σε έναν κόσμο πλούσιο σε ιστορίες, ιδέες και ανθρώπους. Ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης και από κάθε θρησκεία και κουλτούρα. Ο πατέρας μου ξεκίνησε την ενήλικη ζωή του μπαρκάροντας με τα καράβια. Σε μία εποχή, το 1950, που ο κόσμος μας ήταν τελείως διαφορετικός, οι ιστορίες που έζησε σε κοινωνίες όπως η Ινδία της αποικιοκρατίας, η Αμερική του μεγάλου ονείρου, τα παιχνίδια δύναμης στον Περσικό Κόλπο, η άγρια ομορφιά της Αφρικής ήταν ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσα, τις έκανε μυθιστορήματα, τις έκανε ποίηση. Με σφράγισαν και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις προσωπικές και επαγγελματικές μου επιλογές. Ήταν επίσης ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος, με ανεξάρτητο πνεύμα που δεν έμπαινε σε καλούπια, αυτό ήταν κάτι που επίσης μου κληροδότησε και επηρέασε πολύ τις επαγγελματικές μου επιλογές.

#metoo, γυναικοκτονίες, έμφυλη βία, είναι θέματα που σας έχουν ή θα σας απασχολήσουν σε δημοσιογραφικό ή επαγγελματικό επίπεδο;

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τριάντα οχτώ επιστολές γραμμένες από γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εάν τις διαβάσετε θα προσέξετε πως η Έλεν Λανκούσε είναι μια φτωχή γυναίκα από χωριό στην επαρχιακή Ουγκάντα, η οποία βιάστηκε στα έντεκά της χρόνια. Η Μπάσμα Αλάουι είναι πρόσφυγάς από το Ιράκ που έχασε τα πάντα, οικογένεια και όνειρα, ξεριζώθηκε για να γλιτώσει τον πόλεμο και να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή σε μια ξένη χώρα, την Αμερική. Η Ιμάν Αούν από την Παλαιστίνη είναι ακτιβίστρια που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να αφυπνίσει το λαό της και να κρατάει το ηθικό του ψηλά μέσα από το δημιουργικό ακτιβισμό.

Βρες το βιβλίο εδώ: Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα - Book Odyssey 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Το «ανήμερο» είναι ό,τι δεν ησυχάζει μέσα μας» Λένα Καλλέργη

Η ποιήτρια Λένα Καλλέργη συνομίλησε με την Αγγελική Λάλου και το allyou.gr για τα «ήμερα» και τα «ανήμερα» της ψυχής και της ζωής μας

INTERVIEW

«Ο τίτλος Πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης Μουσικής είναι μια δικαίωση για την αφοσίωσή μου στη μουσική» Μιράντα Βερούλη

Λίγο πριν την εκδήλωση «Από το Φάντο στη Σάμπα» που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας στις 16/5 στο Half Note, η Μιράντα Βερούλη σε μια συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 23 έως 30/6

Περάστε όμορφες ώρες με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου

CELEBS

Σήλια Κριθαριώτη: Στην έκθεση της Ναόμι Κάμπελ με τον σύζυγό της

Ο χορός της σχεδιάστριας με το top model στο after party