Skip to main content

INTERVIEW

Κώστας Γεμενετζής: Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα μπαίνει στο μικροσκόπιο του Ψυχαναλυτή πριν συναντήσει την τέχνη

Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση τη σεξουαλική μας ζωή; Τι θέλουν οι γυναίκες από το σεξ; Γερνάει ο έρωτας; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία ο Ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής δίνει μια πρώτη απάντηση, μιλώντας στο allyou.grΟ ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το μεταπτυχιακό του, στον τομέα της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφίας, το έκανε στο Πανεπιστήμιο του Tubingen με υποτροφία της DAAD. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1984 κι ενώ έχει ήδη διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στην ψυχιατρική κλινική Dr. Binswanger Sanatorium Bellevue στην Ελβετία, ασκεί θεραπευτική και εκπαιδευτική δραστηριότητα με σεμινάρια και εποπτείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από το 2009 είναι Πρόεδρος της IFDA.

Το allyou.gr συνάντησε τον Κώστα Γεμενετζή στα πλαίσια της Συνέντευξης Τύπου, για το 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και Αναπαραγωγής. Η συζήτηση μαζί του  μας έδωσε την ευκαιρία να βγούμε από τα αδιέξοδα πριν τα συζητήσουμε ανοιχτά, πριν η σεξουαλικότητα συναντήσει την επιστήμη, την τέχνη, την κοινωνία.

Οι άνθρωποι ως φυσικά όντα γεννήθηκαν με το σεξ, μαθαίνουν να ικανοποιούν τις ηδονές τους με αυτό. Στα πλαίσια αυτά δημιουργούν φαντασιώσεις. Είναι αναγκαίες ή μεμπτές τελικά;

Δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε μεμπτές. Αναγκαίες δεν είναι οι φαντασιώσεις, γιατί φυσικά και μπορούν να λείπουν. Μεμπτές δεν είναι γιατί ο ψυχαναλυτής δεν είναι κριτής. Και, όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, ο ψυχαναλυτής δεν έχει μια εικόνα του "φυσιολογικού" που θα λειτουργούσε κάπου ως 11η εντολή, ως ηθική επιταγή για το πώς πρέπει να ζούμε.

Αυτό πάντως που θα μπορούσα να πω είναι ότι εκεί που στην διάρκεια του σεξ έρχεται, ή προκαλείται, μια φαντασίωση, κανείς βρίσκεται μισός στον ερωτικό του σύντροφο και μισός σ' εκείνον/εκείνη που φαντασιώνει. (Ισχύει και για την προβολή ενός πορνό που ντοπάρει τους συντρόφους για να "ανάψουν") Τότε ο ένας δεν δίνεται στον άλλο. Μένει, σε άλλοτε άλλον βαθμό, κλεισμένος στον εαυτό του. Η ερωτική πράξη γίνεται αυτοερωτική και καταντά αμοιβαίος αυνανισμός.

Λένε πως το σεξ δεν είναι για πάντα. Σε ποια ηλικία πεθαίνει λοιπόν ο έρωτας;

Αυτό ποικίλλει πολύ και δεν μπορεί να δοθεί απάντηση που να ισχύει για όλους. Σημασία έχει το πώς κανείς θα δεχτεί αυτό το τέλος. Πολλές φορές δεν το δέχεται. Υπάρχει μια βουλιμία του "κι άλλο!", και έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που αποσκοπεί στο να την ικανοποιήσει, όπου το viagra είναι από τα πιο αθώα εργαλεία στο οπλοστάσιο. Οφείλεται στο ότι κανείς δεν ξέρει πια να γερνάει, να βλέπει την ζωή του να φθίνει. Θα το πολεμήσει μέχρι τέλους. Και όταν έρθει το τέλος, και κάποτε θα έρθει αφού "οἱ Μῆδοι ἐπιτέλους θὰ διαβοῦνε" (Καβάφης, Θερμοπύλες), τούτο βιώνεται ως η ολική καταστροφή.

Όσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από τα ταμπού ως κοινωνία, τόσο πιο πολύ φυλακιζόμαστε στα "πρέπει" της σεξουαλικής μας ζωής και γινόμαστε αυτόματα παρατηρητές της και όχι πρωταγωνιστές. Συμφωνείτε;

Στα "πρέπει" της σεξουαλικής μας ζωής ανήκει ότι η στύση του άντρα αποκτά τον χαρακτήρα επίδοσης και ο οργασμός της γυναίκας χαρακτήρα ολοκλήρωσης. Όποιος/όποια δεν ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια είναι loser. Έτσι κανείς εξολισθαίνει σε μια κατάσταση όπου αναλαμβάνει να μανατζάρει τη σεξουαλικότητά του ο ίδιος. Έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη φιλολογία και παραφιλολογία για τεχνικές καλής στύσης και καλού οργασμού. Η ηδονή παύει να είναι δώρο. Γίνεται επίτευγμα.

Μια παρωδία της υπόθεσης υπάρχει σε μια σκηνή από το Bananas (1971) του Woody Allen: Οι νεόνυμφοι ετοιμάζονται για την πρώτη νύχτα του γάμου που θα συμβεί εμπρός σε κοινό και τηλεόραση εν είδει αθλητικού αγώνα, όπου ο γαμπρός μπαίνει στο δωμάτιο σαν μπoξέρ και στην συνέντευξη που ακολουθεί λέει: "l've been training very hard for this." (Το σενάριο της σκηνής εδώ).

Η ψυχανάλυση είναι απελευθερωτική ή θεραπευτική διαδικασία;

Το θεραπευτικό της ψυχανάλυσης συνίσταται ακριβώς σε μια απελευθέρωση! Αυτή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:

- Ανακάλυψη και πραγμάτωση δυνατοτήτων που ήταν άγνωστες

- Λύσιμο από αμφιθυμίες, διλήμματα, αδιέξοδα

- Άνοιγμα μιας ζωής συρρικνωμένης από φοβίες, άγχη, κατάθλιψη

Σε αντίθεση με ψυχοθεραπείες υποστηρικτικού-συμβουλευτικού τύπου, η απελευθέρωση της ψυχανάλυσης συμβαίνει μέσα από μια αλλαγή που δεν είναι μόνο αλλαγή της συμπεριφοράς, αλλά καταρχήν απελευθέρωση της ίδιας της ύπαρξης.

Λίγα λόγια για το Συνέδριο...

Στις 3 και 4 Απριλίου 2015 η είσοδος στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών ανοίγει για το ευρύ κοινό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας με την επιστήμη, την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την ψυχολογία, την κοινωνία. 

Στο συμπόσιο οι ομιλητές θα μιλήσουν για τη βιολογία του σεξ, από την πλευρά της ιατρικής με θέματα όπως «ουρολογία και ανδρολογία στο σεξ», για την ψυχολογία, τη μυθολογία και την ιδεολογία της σεξουαλικότητας με θέματα όπως « υπάρχει εξάρτηση από το σεξ;», για το ρόλο της τέχνης στο σεξ, για τις κοινωνικές κρίσεις και τη σεξουαλική ζωή, το διαδικτυακό κόσμο τη σχέση του με αυτήν, καθώς και για τη σχέση φιλοσοφίας και μαθηματικών στη σεξουαλική ζωή. 

Τα θέματα στις 4 Απριλίου  θα καλύψουν οι ομιλητές:

Μ. Γιωσαφάτ , Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής- Ψυχοθεραπευτής Ιδρυτής Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας 

Κ.Γ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου 

Θ. Λάλας, Δημοσιογράφος, Καλλιτέχνης 

Κ. Γεμενετζής, Ιατρός, Ψυχαναλυτής

Ι. Μουζάλας, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας 

Θ. Πελεγρίνης, τέως Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Α. Δρεττα, οδοντίατρος , τ. γ.γ. υπουργείου εργασίας 

Σ. Αγγελοπούλου , Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ

Ι. Τριανταφυλλίδης,  δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου

Π. Δρεττας, χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος

Ο. Καχριλας, φαρμακοποιός M. Sc., γενικός διευθυντής Επιστημονικής Ενημέρωσης ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ

Ε. Χειρδάρη, δημοσιογράφος, sexeditor

Κ. Ψυχα, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων blog Secret Desires

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιογράφος

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 2 Μαρτίου

Βελτιώστε τις σχέσεις σας με άτομα του περιβάλλοντός σας που χρειάζεστε δίπλα σας

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να ερωτευτείς ξανά τον σύντροφό σου

Γιατί η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί για να ανανεώσετε τη συντροφική σας σχέση

ΥΓΕΙΑ

Πώς η καλύτερη στοματική υγιεινή μειώνει τα βακτήρια που σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πώς το στοματικό διάλυμα οδήγησε σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα