Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Το Allyou στηρίζει τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Στέλιος Γραφάκος: "Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπεις το χαμόγελο των παιδιών που έχουν θεραπευτεί και να γνωρίζεις ότι σε αυτή την ευτυχία έχεις συμβάλλει κι εσύ".  



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη. 

 

"Πώς η Ελπίδα γεννιέται, πως συνεχώς δυναμώνει και πως καταφέρνει σιγά – σιγά, αφού γίνει Ελπίδα ζωής, να προσφέρει και την ίδια την ζωή, αρκετοί μπορούν να το αντιληφθούν. Αυτοί, όμως, που καθημερινά το βιώνουν, είναι όλοι όσοι θεραπεύουμε και φροντίζουμε παιδιά που πάσχουν από απειλητικά για την ζωή τους νοσήματα και που η ζωή μας έχει αφιερωθεί στη μάχη εναντίον του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.  

Σαν ένας απ’ αυτούς, βρισκόμενος δίπλα στα παιδιά αυτά για περισσότερο από 35 χρόνια, τα 23 χρόνια μάλιστα ως διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, έχω ζήσει στιγμές που έχουν μείνει στην μνήμη μου ανεξίτηλα. Εμπειρίες και συναισθήματα, μερικές φορές δυσάρεστα, αλλά πολύ περισσότερες φορές ευχάριστα, αφού τα πιο πολλά  παιδιά, μετά από μακρύ αγώνα γίνονται τελείως καλά.

Όλα αυτά τα χρόνια, η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας, αληθινός πλούτος, είναι η μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που νιώθουμε, όταν βλέπουμε τους μικρούς μας πρώην ασθενείς να προοδεύουν, να σπουδάζουν, να γίνονται επιτυχημένοι επαγγελματίες και επιστήμονες, να δημιουργούν οικογένεια και να έρχονται σε εμάς μαζί με τα παιδιά τους. Να βλέπεις το χαμόγελό τους και στα μάτια τα δικά τους και των γονιών τους την χαρά και την ευγνωμοσύνη και να γνωρίζεις ότι σε αυτή την ευτυχία έχεις συμβάλλει και εσύ.

Η γνώση ότι τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν από καρκίνο γίνονται σήμερα καλά, μας γεμίζει αισιοδοξία και κάνει την ελπίδα πιο δυνατή. Η πρόοδος είναι συνεχής, η αντιμετώπιση είναι πιο αποτελεσματική και η παγκόσμια συνεργασία καταργεί τα σύνορα, έτσι ώστε όλο και περισσότερα παιδιά στον κόσμο να μπορούν να δέχονται σύγχρονη θεραπεία, για την καλύτερη έκβαση της μάχης ενάντια στον καρκίνο.  

Ο «Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο -ΕΛΠΙΔΑ» ήρθε να αγκαλιάσει τα παιδιά εκείνα που περισσότερο από κάθε άλλον στην χώρα μας χρειάζονταν βοήθεια. Άνοιξε ένα δρόμο μεγάλης κοινωνικής προσφοράς και ουσιαστικής φροντίδας, και το πρώτο βήμα που έκανε ήταν η δημιουργία της πρώτης και μοναδικής  παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.ΜΜΟ) στη χώρα μας, την οποία προσέφερε στην Πολιτεία. Η Μονάδα άρχισε να λειτουργεί το 1993 με 4 κλίνες, αλλά πολύ σύντομα οι ανάγκες οδήγησαν να αυξηθούν σε 8, ενώ από το 2010, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» η νέα Μονάδα ΜΜΟ είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη και διαθέτει 18 κλίνες. Σε αυτήν, έχουν πραγματοποιηθεί 790 Μεταμοσχεύσεις Αιμοποιητικών κυττάρων. 

Η Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) είναι εξειδικευμένη θεραπεία και εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα, και τα οποία είναι αδύνατον να θεραπευτούν με άλλο τρόπο. Στη Μονάδα μας πραγματοποιούνται 60 μεταμοσχεύσεις ετησίως, και έχουμε να επιδείξουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το 60% των παιδιών με Λευχαιμία, το 75% των παιδιών με Απλαστική Αναιμία, με Κληρονομικές Ανοσοανεπάρκειες, με Λέμφωμα και το 95% των παιδιών με β-Μεσογειακή Αναιμία, έχουν θεραπευτεί από το νόσημά τους.  

Για την πραγματοποίηση της Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, που αρχικά αναζητείται στο οικογενειακό περιβάλλον. Δυστυχώς μόνο ένας στους τρεις ασθενείς βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένεια, με αποτέλεσμα το 70% αυτών να αναζητήσει έναν μη συγγενή εθελοντή δότη. 

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εγγεγραμμένοι 26 εκατομμύρια εθελοντές δότες, ευαίσθητα άτομα, πρόθυμα να υποστούν μία μικρή ταλαιπωρία και να προσφέρουν ακίνδυνα αιμοποιητικά κύτταρα και να  δώσουν ζωή σε κάποιον ασθενή, παιδί ή ενήλικα, που χρειάζεται ΜΑΚ. Στην χώρα μας, από τις 200 ΜΑΚ που πραγματοποιούνται ετησίως, οι 80 γίνονται με συγγενή δότη, ενώ οι υπόλοιπες, γίνονται με εθελοντές που σχεδόν πάντα προέρχονται από ξένη χώρα, γιατί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών είναι ακόμη μικρός. 

Αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα της έλλειψης Ελλήνων δοτών, ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ», ήρθε να καλύψει αυτό το κενό, δημιουργώντας  τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών. Μια σημαντική προσπάθεια που την αγκάλιασε η κοινωνία και όπου ήδη αποδίδει καρπούς. Με σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, έχουν εγγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014, 18.500 εθελοντές δότες. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση νέων -κυρίως- ανθρώπων και η διάθεση για προσφορά, αφού ήδη δότες μας έχουν προσφέρει μόσχευμα και, συνεπώς, ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό δηλώνει  ότι ο στόχος μας των 100.000 εθελοντών δοτών στα επόμενα 4 χρόνια, μπορεί εύκολα να επιτευχθεί". 

Ένας από αυτούς μπορείς να είσαι κι εσύ. Γίνε δότης! Δώσε Ελπίδα, Δώσε Ζωή!"

*Ο Στέλιος Γραφάκος είναι Παιδίατρος – Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», Τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

 

Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης Μυελού των Οστών: 

Για να εγγραφείς εθελοντής δότης μπορείς να επισκεφτείς τα γραφεία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ", καθημερινά 9.00 - 19.00, ή κάποιο από τα Συνεργαζόμενα Κέντρα Εγγραφής Δοτών της περιοχής σου (δες εδώ) όπου:

1) Θα ενημερωθείς λεπτομερώς για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων

2) Θα συμπληρώσεις την αίτηση εγγραφής δότη

3) Θα σου γίνει λήψη μικρής ποσότητας αίματος (5 ml) ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου)

Αν δεν υπάρχει κάποιο Συνεργαζόμενο Κέντρο στην περιοχή σου, μπορείς  να συμπληρώσεις την online αίτηση εγγραφής και το "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, σε διάστημα 3 εβδομάδων περίπου, θα σου στείλει φάκελο που θα περιέχει:

1) Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών.

2) Την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών.

3) Οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) καθώς και τα απαραίτητα υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα.

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών/ αιμοποιητικών κυττάρων μπορείς να επικοινωνήσεις με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ πριν την εγγραφή σου στο 210.7775615-16.

 

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.