Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Αλεξάνδρα καλεί τις φίλες της για καφέ


Φτιάχνω Latte, ελάτε!



Γράφω ένα θέμα για τη γυναικεία φιλία. Ψάχνω να βρω τι λένε οι ειδικοί, πόσο σημαντικές είναι οι φίλες στη ζωή μας, πόσο αγχολυτικός είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί τους. Βρίσκω τις σχετικές φωτογραφίες, φίλες να κάθονται χαλαρά στον καναπέ με μια κούπα καφέ στα χέρια και να μιλάνε.

Σπρώχνω προς τα πίσω την καρέκλα, μένω για λίγο κοιτώντας την οθόνη. Από πότε έχω να το κάνω αυτό; 

Περνάω στα γρήγορα το θέμα μου στο διαχειριστικό του allyou.gr και παίρνω τηλέφωνο τις φίλες μου. Εντάξει, νιώθω λίγο σαν να έχω πάρει τη ζωή στα χέρια μου. 

Και έτσι σήμερα, Τρίτη έχω τη χαρά να τις υποδεχτώ στο σπίτι μου για καφέ.

«Τρίτη και 13;» θα πει η Κάτια. Τρίτη και 13. 

Για να καθίσουμε στον καναπέ, πρέπει πρώτα να τον αδειάσω από τα ασιδέρωτα, καλοκαιρινά-χειμωνιάτικα, παρέα τα έχω ακόμη όλα. 

Για να καθίσουμε στον καναπέ και να τα πούμε με την ησυχία μας, πρέπει να κανονίσω να πάει η κόρη μου στη θεία της για λίγη ώρα. Ή για περισσότερο.

Για να καθίσουμε στον καναπέ, να τα πούμε με την ησυχία μας και να πιούμε καφέ, θα κάνω και κάτι άλλο: Θα ζητήσω από τον άντρα μου να μας φτιάξει τα καφεδάκια μας- υπερηφανεύεται ότι φτιάχνει τον τέλειο Latte και να η ευκαιρία να μας το αποδείξει. 

Ειλικρινά, τον πετυχαίνει. Tέλεια δημιουργημένος ατμός βελούδινου γάλακτος με φρεσκοσερβιρισμένο espresso: αν τον δοκίμαζαν οι Coffee Masters των Starbucks, θα του έδιναν συγχαρητήρια! 
Και δεν είναι μόνο η βελούδινη υφή του. Τώρα τελευταία έχει αρχίσει και φτιάχνει και... σχεδιάκια! Latte Art, παρακαλώ, και το διασκεδάζει τόσο πολύ. Ουσιαστικά νομίζω ότι τον αποφορτίζει η όλη διαδικασία. 

Αλλά ξέρω τι θα γίνει. Θα έρθουν οι φίλες μου και αντί να ασχολούνται μαζί μου, θα μπουν στην κουζίνα μαζί ΤΟΥ και θα τον ρωτάνε: 
«Αχ, για πες! Πώς τον φτιάχνεις τόσο τέλεια;», «Μωρέεε, θα μου φτιάξεις έναν ανανά;» και τέτοια. 

Και εγώ θα κάθομαι στον καναπέ και θα τον ακούω να λέει:

Λοιπόν, είναι απλό! Ας ξεκινήσουμε από το τι χρειάζεσαι: 
-Μια μηχανή espresso με ακροφύσιο που παράγει ισχυρή δύναμη ατμού
-Μια μεταλλική γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art
-Μία πλατειά και ρηχή κούπα καφέ 
-Κρύο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες για πιο εύκολη εκχύλιση)
-Καφέ πολύ λεπτοκομμένο (Starbucks® Espresso Roast ή Veranda Blend®)

Και τώρα, πώς φτιάχνεις τον τέλειο Latte: 
1.    Ετοιμάζεις τις δόσεις espresso.
2.    Αφού εκτονώσεις το ακροφύσιο της μηχανής, γεμίζεις τη γαλατιέρα με κρύο γάλα μέχρι το κάτω μέρος του στομίου. 
3.    Κρατάς το ακροφύσιο στην επιφάνεια του γάλακτος και ανοίγεις τον ατμό για περίπου 3 δευτερόλεπτα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ακούσεις έναν ήχο που μοιάζει με σκίσιμο χαρτιού.

Latte_mesa.jpg
4.    Βυθίζεις το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος (σχεδόν στον πάτο της γαλατιέρας) ώστε να επιτευχτεί περιδίνηση του γάλακτος. 
5.    Συνεχίζεις μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία 66° C. Χρησιμοποιείς ένα θερμόμετρο, ή σταματάς τη στιγμή που δεν θα μπορείς να ακουμπάς άλλο την γαλατιέρα.
6.    Αφήνεις λίγο το αφρόγαλα να ξεκουραστεί και χτυπάς ελαφρά τη γαλατιέρα στον πάγκο περιστρέφοντάς την απαλά, έτσι ώστε να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες και να διατηρηθεί η υφή του βελούδινου αφρογάλακτος (micro-foam).
7.    Προσθέτεις το αφρόγαλα μέχρι να φτάσει το χείλος της κούπας και είναι έτοιμος ο καφές σου!

Θα δημιουργήσει και τα σχεδιάκια του, και κάπου εκεί, θα του ρίξω ένα βλέμμα όλο νόημα, τύπου «είσαι φοβερός, σε λατρεύω αλλά μήπως τώρα να μας άφηνες μόνες;» και, μάντεψε, εκείνος θα καταλάβει. 

latte_mesa_heart.jpg

 

Εντωμεταξύ, θα έχω ήδη βγάλει στο τραπεζάκι του σαλονιού μια εκπληκτική τάρτα βερύκοκο από τα χεράκια μου- σιγά μην αφήσω τον άντρα μου να κλέψει την παράσταση. Και τις φίλες μου. 
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας