Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο εξοχικό του Άγγελου Σικελιανιού

μία βόλτα με ρολόγια και με μία πολύτιμη συμβουλή!


Νίκος Κοντομήτρος

Η τελευταία (γεμάτη) εβδομάδα του Ιουλίου φθάνει στο τέλος της, στον κατήφορο της, όμως, η διάθεση μας (παρά τα όσα μας συμβαίνουν) παραμένει ανεβασμένη. Και εμείς είμαστε ευδιάθετοι, γιατί μόνο και μόνο το αίσθημα της ξεκούρασης, της ανάπαυλας αγαλλιάζει τη ψυχή μας.  

Το διάβασμα ποίησης δίπλα στην παραλία (μαγικό συναίσθημα, ονειρικές στιγμές – με λησμονιά περιμένω να ξαναρθούν) και μία σύμπτωση, η οποία συνέβη κυριολεκτικά out of the blue (έχει να κάνει με ένα πρόσωπο, το οποίο ξανασυνάντησα μετά από χρόνια μέσα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας) με οδήγησαν στο να ανακαλύψω ότι το μέρος, στο οποίο πραγματοποιώ τις βουτιές μου και – καμία φορά – το πρωινό μου, είναι το πιο παλιό εξοχικό του Άγγελου Σικελιανού. Ναι, καλά διάβασες.

 

 

Βρίσκομαι στο Ξυλόκαστρο του ονείρου και της δροσιάς. Εκεί, που η μπλε πινακίδα γράψει «Καλώς ήρθατε στο Ξυλόκαστρο», στο πρώτο πευκόδασος της περιοχής. Εκεί, είμαι. Εκεί, θα με βρεις.

Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Άγγελου Σικελιανού. Η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή και τα έξοδα καταβλήθηκαν από την Πάλμερ. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι οι μεγάλες βεράντες, στις οποίες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Άγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς. Αξίζει να σου πω ότι στην ίδια ,ακριβώς, βίλα έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους ο Παύλος και η Φρειδερίκη.

 

 

Σήμερα, την εξοχική κατοικία του κορυφαίου ποιητή θα τη βρεις εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Sikyon Coast Hotel & Resort». Στο υπερπολυτελές κατάλυμα, θα βρεις (αφού περπατήσεις λίγο), ένα εκπληκτικό συγκρότημα κτιρίων, τα οποία συγκροτούν την κατοικία του Άγγελου Σικελιανού. Οι δύο κεντρικοί χώροι είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να περάσουν μερικές ώρες διαβάζοντας βιβλία του ποιητή ή βλέποντας ακόμα και ταινίες υπό το φως του καλοκαιρινού φεγγαριού. Εκπληκτικό συναίσθημα, ε;

Πίνω τη Vodka πορτοκάλι μου στην ταράτσα και στην ατμόσφαιρα ηχεί το «Clocks» των Coldplay. Το λατρεύω (το αγαπώ) αυτό το τραγούδι. Γιατί, μπορείς μέσα σε 4 λεπτά να κάνεις άπειρα νοητά ταξίδια, να αφήσεις το μυαλό σου και το πνεύμα ελεύθερο, να αφεθεί, να λυτρωθεί.

 

 

Μεγάλη κατάκτηση η ελευθερία. Και δεν πρέπει να επιτρέπεις να στην ποδοπατά κανείς. Λέω να κλείσω με μία συμβουλή: «να σε προσέχεις, να σε αγαπάς», γιατί στο τέλος της μέρας, ο εαυτός είναι το σπουδαιότερο απόκτημα μας. FIN!

***Πηγή φωτογραφιών εντός κειμένου: loutraki365.gr

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30