Skip to main content

DO IT YOURSELF

Πώς να καθαρίσεις τα μεταξωτά σου ρούχα προστατεύοντάς τα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλύτερη μεταχείριση εκείνου του αγαπημένου σου πουκάμισου από μετάξι.



Το πλύσιμο των μεταξωτών ρούχων είναι μια λεπτή διαδικασία για την προστασία της υφής και του χρώματός τους, απαραίτητη όμως για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Το μετάξι άλλωστε είναι ένα ευαίσθητο υλικό και το ακατάλληλο πλύσιμο μπορεί να το καταστρέψει. Ακολουθεί ένας απλός οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να πλένεις τα μεταξωτά σου ρούχα, για την καλύτερη μεταχείριση εκείνου του αγαπημένου σου πουκάμισου.

Έλεγξε την ετικέτα φροντίδας

Ξεκίνα πάντα ελέγχοντας την ετικέτα φροντίδας στο μεταξωτό σου ρούχο, όπως θα έκανες και σε όλα τα άλλα σου ρούχα. Η ετικέτα παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας που πρέπει να ακολουθήσεις.

Επεξεργάσου από πριν τους λεκέδες

Εάν υπάρχουν λεκέδες στο μετάξι, ξεκίνα μια προεπεξεργασία τους πριν από το πλύσιμο. Χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό λεκέδων ή ένα μείγμα ήπιου απορρυπαντικού και νερού. Σκούπισε απαλά τον λεκέ και μην τον τρίψεις, καθώς αυτή η κίνηση μπορεί να καταστρέψει τις ίνες του μεταξιού.

Χρησιμοποίησε το κατάλληλο απορρυπαντικό

Επίλεξε ένα απαλό απορρυπαντικό με ισορροπημένο pH που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητα υφάσματα. Απόφυγε τη χρήση σκληρών απορρυπαντικών, χλωρίνης ή οποιουδήποτε προϊόντος που περιέχει ένζυμα, καθώς αυτά μπορεί να βλάψουν το μετάξι.

Πλύσιμο στο χέρι

Γέμισε μια λεκάνη ή έναν καθαρό νεροχύτη με δροσερό έως ελαφρώς χλιαρό νερό. Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα από το ήπιο απορρυπαντικό στο νερό με το ρούχο. Απόφυγε το τρίψιμο ή το στύψιμο. Άφησε το ρούχο να μουλιάσει για λίγα λεπτά (συνήθως όχι περισσότερο από 5 λεπτά). Ξέπλυνε απαλά κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό μέχρι να αφαιρεθεί όλο το απορρυπαντικό.

Στέγνωμα

Ποτέ μην στύβεις το μετάξι γιατί μπορεί να βλάψει τις ίνες του. Αντίθετα, πίεσε απαλά τυλίγοντας το μετάξι σε μια καθαρή, στεγνή πετσέτα. Τοποθέτησέ το στη συνέχεια σε μια καθαρή, στεγνή πετσέτα ή ένα διχτυωτό ράφι στεγνώματος, αποφεύγοντας το άμεσο ηλιακό φως ή πηγές θερμότητας καθώς μπορούν να βλάψουν το χρώμα του μεταξιού.

Σιδέρωμα (εάν είναι απαραίτητο)

Εάν το επιτρέπει η ετικέτα φροντίδας και εάν επιμένουν οι ρυτίδες του υφάσματος, χρησιμοποίησε το σίδερο μαζί με ένα ειδικό πανί σιδερώματος (ή ένα καθαρό, λευκό βαμβακερό ύφασμα) για να αποτρέψεις την άμεση επαφή μεταξύ αυτού και του μεταξιού.

Επαγγελματικός καθαρισμός

Εάν δεν είσαι σίγουρη για το πλύσιμο του μεταξωτού σου ρούχου ή αν είναι πολύ λερωμένο, απευθύνσου σε ένα στεγνοκαθαριστήριο που ειδικεύεται στο χειρισμό του.

Διαβάστε επίσης

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα

DO IT YOURSELF

Πώς να κάνεις styling στο λευκό jean σου αυτή την άνοιξη

Δημιουργικά tips για να κάνεις δικό σου το white denim trend

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα