Skip to main content

FASHION NEWS

Πέθανε ο «Δανδής του Εμπορίου»

Ο θρυλικός επιχειρηματίας Ευτύχιος Αλεξανδράκης αφήνει πίσω του μια τεράστια κληρονομία στην ιστορία του ελληνικού εμπορίου


Κέλλυ Νόβακ

Ευγενικός. Αριστοκράτης. Καλλιεργημένος. Διανοούμενος. Μόλις ελάχιστα από τα χαρακτηριστικά του θρυλικού Ευτύχιου Αλεξανδράκη. Του «Βασιλιά της Ερμού». Του κομψού (inside-out) ανθρώπου που με την φυσική του ευγένεια καθήλωνε τους πάντες.

Ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας ή αλλιώς η ψυχή της οικογενειακής επιχείρησης «Αλεξανδράκης», μιας που εδώ και 150 χρόνια, διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα, την κομψότητα, και τη μοναδικότητα στα ρούχα, που προσφέρει στο εκλεκτό και πιστό του κοινό, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 27, πέθανε πλήρως ημερών.

 

aleksandrakis_01.jpg
 

Ο ίδιος περιέγραφε πως ιδρύθηκε το μακροβιότερο εμπορικό κατάστημα της Αθήνας.

«Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 από έναν έμπορο που λεγόταν Καρυοφύλλης εις τον οποίον ο πατέρας μου, Δημήτριος Αλεξανδράκης, με καταγωγή από Άνδρο, Κρήτη και Αμοργό ηργάσθη ως υπάλληλος του. Έως  τότε το κατάστημα πουλούσε αντρικά κουστούμια και κάλτσες. Ήταν ικανότατος άνθρωπος και αγαπητός, γι' αυτό ο κ. Καρυοφύλλης τού πρότεινε «να του δώσει την επιχείρηση, με τον όρο να παντρευτεί την ανιψιά του». Εκείνος δεν είχε παιδιά. Ο πατέρας μου, του απάντησε «ευχαριστώ αλλά δεν με συγκινεί η πρόταση», διότι ήταν συνδεδεμένος με μία νέα, τη μητέρα μου, η οποία τότε ήταν μόλις 17 ετών. Τελικά, ο πατέρας μου το αγόρασε το μαγαζί  το 1907. Από τότε είναι στο όνομα Αλεξανδράκης, δηλαδή προ 109 ετών, αλλά η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 προ 156 ετών», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για εκείνον, η επιχείρηση αυτή ήταν όλη του η ζωή, το καμάρι του.

«Η Ερμού είναι η ζωή μου. Και όχι μόνο, ήταν η ζωή και των προγόνων μου», είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη.

Το κατάστημα στην Ερμού ήταν το πρώτο κατάστημα έτοιμων ενδυμάτων στην Αθήνα.

«Είναι το πρώτο κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στην Αθήνα διότι την εποχή που ιδρύθη, δεν υπήρχαν έτοιμα ενδύματα, ο κόσμος ραβόταν. Εκείνη την εποχή η Ερμού ήταν καρόδρομος ανάμεσα σε μονώροφα ή διώροφα σπίτια. Ήταν όμως από τότε ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, συνδεδεμένος με την οδό Πειραιώς και δίαυλος όλων των εμπορευμάτων που ερχόντουσαν στο λιμάνι του Πειραιά», είχε πει κάποτε.

Το πελατολόγιό τους κάλυπτε όλα τα πρόσωπα της καλής κοινωνίας. Ανάμεσά τους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, αλλά και η Σοφία της Ισπανίας.

«Οι πελάτες μας, αν μου επιτρέπετε την έκφραση ήταν όλοι της υψηλής κοινωνίας από απόψεως οικονομικής τουλάχιστον. Θυμάμαι, παιδάκι εγώ, ερχόντουσαν κυρίες με άμαξες, σταματούσαν έξω από το μαγαζί και τους πηγαίναμε τα ψώνια, γιατί δεν ήταν εύκολο να ανεβοκατεβαίνουν από την άμαξα. Τα ρούχα τότε ήταν δύσκολα ειδικά τα φορέματα. Ήταν, όμως, φινετσάτα και σε πολύ καλή ποιότητα ακόμα και τα εσώρουχα που είχαμε, τα οποία έφταναν μέχρι το γόνατο και έκλειναν με ένα πολύ ωραίο σατέν φιόγκο στο πλάι».

O ίδιος μάλιστα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας και πρόσφατα, όταν μίλησε με τον πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και την γυναίκα του Bridgette.

Ο γνωστός επιχειρηματίας μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, πήγαινε καθημερινά στην επιχείρησή τους, έχοντας ενεργό ρόλο στη λειτουργία της.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Credits φωτογραφιών: Μαρίλη Ζάρκου/LIFO

 

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

H Dr. Martens ξέρει να παρτάρει δυνατά!

Το αγαπημένο βρετανικό rebellious brand Dr. Martens, ανανέωσε και φέτος το ραντεβού του με τους φίλους των Doc boots σε ένα party που τα είχε όλα!

FASHION NEWS

Emily Ratajkowski και Irina Skayk εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους σε αγώνα των New York Knicks και των Miami Heat στο Madison Square Garden

Τι φόρεσαν τα εντυπωσιακά μοντέλα, για να παίρνουμε ιδέες και για τις δικές μας γηπεδικές εμφανίσεις!

Προτεινόμενα

CELEBS

Πρώην ζευγάρια που σίγουρα τα έχετε ξεχάσει!

Θυελλώδεις έρωτες και μεγάλες αγάπες που χάθηκαν στον χρόνο

FASHION RADAR

8+2 budget friendly κομμάτια κλειδιά για το ρεβεγιόν!

Προσιτό, ακαταμάχητο party dressing σε 10 βήματα!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 5 Δεκεμβρίου

Καλό το ρίσκο, αλλά χρειάζονται και όρια