Skip to main content

CELEBS

2020: Έτος Μελίνα Μερκούρη

Οι εκδηλώσεις  μνήμης για μια θρυλική προσωπικότητα



Το 2020 ανακηρύχθηκε έτος «Μελίνα Μερκούρη», από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση της  αγωνίστριας – ηθοποιού-πολιτικού , που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην νεότερη ελληνική ιστορία. Εκθέσεις, συναυλίες και ημερίδες, αφιερωμένες στην μνήμη της Μελίνας Μερκούρη έχουν προγραμματιστεί για το 2020.

 

 

Με την παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, θα εγκαινιαστεί ο κύκλος των τιμητικών εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα των διοργανώσεων, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία της γενικής γραμματέως του Ιδρύματος, Μανουέλλας Παυλίδου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής εκδηλώσεων του επετειακού έτους και επικεφαλής του οποίου είναι ο  πρώην υπουργός Πολιτισμού και προσωπικός φίλος της Μελίνας, Ζακ Λανγκ.

«Η Μελίνα ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα και σε ό,τι αναλάμβανε να κάνει έμπαινε μπροστά ο αυθορμητισμός, η πίστη και το όραμα. Γι' αυτό όλη της η ζωή ήταν μια παράσταση, την οποία όμως ζούσε η ίδια με απόλυτη ειλικρίνεια» είπε η υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη στην αξέχαστη προσωπικότητα της Μελίνας, που καινοτόμησε, διεκδίκησε και υπερασπίστηκε με πάθος την πατρίδα της.

 

 

Η Μελίνα Μερκούρη συνδέθηκε στενά με τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εμπνευσμένη από αυτή την αποστολή, είναι η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη «η Μελίνα έδωσε έναν μεγάλο αγώνα για την πραγματοποίηση ενός οράματος που όλοι πιστεύουμε ότι θα έρθει το momentum που θα γίνει πραγματικότητα, την ενοποίηση των Γλυπτών και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα».

Από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η έκθεση – αφιέρωμα στην διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα φιλοξενηθεί, στα τέλη Μαρτίου, στο φουαγιέ της έδρας της UNESCO στο Παρίσι, το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Η δική μας Μελίνα» που θα παρουσιαστεί στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η συναυλία που δώσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τον Ιούνιο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με πρόγραμμα αποκλειστικά αφιερωμένο στα τραγούδια της Μελίνας.

 

 

Τον Ιούνιο, έχουν προγραμματιστεί και τα εγκαίνια, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μιας μεγάλης έκθεσης η οποία θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, αφίσες και κοστούμια της Μελίνας, αλλά και κάποια από τα γράμματα που είχε ανταλλάξει με σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς τέχνης και πολιτικής. Στις 18 Οκτωβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα φιλοξενηθεί  μεγάλη εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη της η οποία θα συνδυαστεί με παράλληλες εκδηλώσεις.

Στον λόγο της η υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην μέριμνα των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, στο πρωτοποριακό αυτό θεσμό που θέσπισε η Μελίνα Μερκούρη, κατά την διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Πολιτισμού, λέγοντας «Ένας θεσμός που στον απολογισμό του, μένουμε σ’ αυτά τα σημαντικά που  προσέφερε για τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα της ελληνικής περιφέρειας. Μετά από τόσα χρόνια, ο θεσμός χρειάζεται ανανέωση. Πιστεύω ότι το 2020 θα μπορέσουμε, σε συνεργασία πάντοτε με τους δήμους και τις περιφέρειες και τα θέατρα, για να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό τους πλαίσιο, ώστε η παρουσία τους στις περιφέρειες να έχει ακόμη πιο δυναμικά χαρακτηριστικά».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου