Skip to main content

ΘΕΑΤΡΟ

ROHTKO | Το υπερθέαμα του Lukasz Twarkowski επιστρέφει στη Στέγη

08-10.03.2024 | Κεντρική Σκηνή στις 19:00



Ένα χρόνο μετά τη sold-out επιτυχία της, 
η διασημότερη ιστορία απάτης της σύγχρονης τέχνης επιστρέφει, και δεν είναι fake news.

08-10.03.2024 | Κεντρική Σκηνή στις 19:00

Διάρκεια: 3 ώρες και 55 λεπτά (με διάλειμμα 20 λεπτών)

Αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς την προηγούμενη σεζόν και φέτος επανέρχεται.
Ένα μνημειώδες θέαμα-εμπειρία, στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art, από τον κορυφαίο σύγχρονο Πολωνό σκηνοθέτη Lukasz Twarkowski, που συστήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα και εντυπωσίασε με αυτή την εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης.

Ένα κινέζικο εστιατόριο, με τα κρεμαστά φαναράκια και τους μάγειρες πάνω από τις κατσαρόλες με τα νουντλς, μια κατάλευκη γκαλερί της Νέας Υόρκης με νέον επιγραφές, το διπλό κρεβάτι με τα ανακατωμένα κλινοσκεπάσματα ενός καλλιτέχνη από τη Λετονία που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της σύγχρονης τέχνης και τρείς γιγαντοοθόνες στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το σκηνικό αυτό, κάτι μεταξύ κινηματογραφικού πλατό και video art πρότζεκτ, υπό τους ήχους δυνατών ατμοσφαιρικών beats, θα καταληφθεί από διάσημους ζωγράφους και Κινέζους μάγειρες, γκαλερίστες, εμπόρους τέχνης και πλαστογράφους, μαικήνες της τέχνης και υπάλληλους παράδοσης φαγητού.



Στο επίκεντρο όλων, μια αληθινή ιστορία πλαστογραφίας έργου τέχνης: στο αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε πριν από λίγα χρόνια ένας πίνακας του πρωτοπόρου ζωγράφου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού Μαρκ Ρόθκο. Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, ο πίνακας ήταν πλαστός. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης ξεσπά.

Μπορεί ένας πλαστός πίνακας να συγκινήσει; Ποια η σημασία του αυθεντικού στον καιρό των NFTs και του blockchain; Ποιος ορίζει την αξία της τέχνης; Πόσο ελεύθερος είναι ένας καλλιτέχνης;
Τι είναι, τελικά, η τέχνη;

Τέτοια ερωτήματα διατρέχουν την τετράωρη παράσταση του ανερχόμενου πανευρωπαϊκά σκηνοθέτη Λούκας Ταρκόβσκι που έρχεται για δεύτερη φορά στη Στέγη με μια επική, ιδιοφυή και πρωτότυπη ιστορία για τους ταραγμένους καιρούς μας.

Όποιος το δει, δεν θα το ξεχάσει. Σαν τους πίνακες του Ρόθκο.

H προπώληση για τους Φίλους της Στέγης ξεκινά το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 17:00.

 

Έγραψαν για το "ROHTKO"

«Πρόκειται για ένα οπτικό ποίημα, έναν έξοχο συνδυασμό θεματικής και αισθητικής υλοποίησης των επιμέρους οραμάτων της ομάδας: είναι προφανές πως η παράσταση έφτασε στο συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα μέσα από μια ιδιαίτερα επώδυνη, χρονοβόρα και δημιουργική διεργασία, στα πλαίσια της οποίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ερμηνείες των ηθοποιών. Απολαύσαμε ερμηνευτικές στιγμές εξαιρετικές, ακριβώς επειδή η διαρκής επιστράτευση της κάμερας και το gros plan μάς επέτρεψε να παρακολουθήσουμε όλες τις λεπτομέρειες της κάθε ξεχωριστής ερμηνείας.» 
 
– Book Press

«Όταν ξεκινά η παράσταση και συνειδητοποιείς τι ακριβώς βλέπεις σε παράλληλη τροχιά, με ένα άγριο, ακριβές και εξωπραγματικά συνεχόμενο ζωντανό μοντάζ, θες να φας το κάθισμα.»
– Popaganda

«Ένα πολυεπίπεδο, μελετημένο στη λεπτομέρεια και εκτελεσμένο με απίστευτη ακρίβεια αποτέλεσμα που δεν υπήρξε μόνο ένας τεχνικός και ερμηνευτικός άθλος, αλλά απεικόνισε στην ίδια του τη φόρμα την πολυδαίδαλη προβληματική του δημιουργού της.»
– Αθηνόραμα

«Ένας άγνωστος στην Ελλάδα Πολωνός σκηνοθέτης, ο Λούκας Ταρκόβσκι κατάφερε όχι μόνο να μαγνητίσει την προσοχή μας, αλλά και να μας χαρίσει την καλύτερη θεατρική εμπειρία των τελευταίων ετών. […] Επί τέσσερις ολόκληρες ώρες στην παράσταση αυτή δεν μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου μακριά από τη σκηνή. Πασχίζεις να ρουφήξεις όσο πιο πολλή πληροφορία και αγχώνεσαι να μην τελειώσει όλο αυτό που ζεις. Περνούν τέσσερις όλες και νιώθεις σαν να πέρασαν αστραπή. […] Και είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών ο τρόπος που συνδυάζουν τη φυσικότητα της θεατρικής και το στιλιζάρισμα της κινηματογραφικής ερμηνείας. Το αποτέλεσμα τόσο επί σκηνής, όσο και στην κεντρική γιγαντοθόνη είναι η επιτομή του αρίστου.»
– News 24/7

Διαβάστε επίσης

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο-χορός στη Στέγη: Lapis lazuli Ευριπίδης Λασκαρίδης // Οsmosis

4 έως 21 Απριλίου 2024 -Κεντρική Σκηνή І Τετάρτη-Κυριακή І 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Καύσωνας του Γιάννη Παναγόπουλου κάνει πρεμιέρα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

30 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2024 | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή – Κυριακή | 21:00 | Παρασκευή 5 &  Σάββατο 6 Απριλίου  | 18:00

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Θέλεις τέλεια φρύδια; Η Selena Gomez ξέρει το μυστικό

Δοκίμασε το trend που θέλει τα φρύδια καλοσχηματισμένα και πυκνά

CELEBS

Έλενα Παπαρίζου– Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ακυρώνουν τις κοινές τους συναυλίες;

Γεωργιάδης: «Έγιναν ένα - δυο πραγματάκια που την ενόχλησαν»