Skip to main content

2 COOL 4 SCHOOL

8 tips για να δημιουργήσεις μια άνετη γωνιά ανάγνωσης στο παιδικό δωμάτιο

Έτσι θα συνθέσεις ένα περιβάλλον που θα εμπνέει για σχολική μελέτη.


Γωγώ Καρκάνη

Τα δημιουργικά πρότζεκτ είναι απαραίτητα μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές, για να καταπολεμήσουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου αλλά και να οργανωθούμε για τη νέα σεζόν που αρχίζει. Ένα τέτοιο δημιουργικό πρότζεκτ μπορεί να είναι η διαμόρφωση μιας καινούριας γωνιάς ανάγνωσης για τους μικρούς μαθητές, ιδιαίτερα αν είναι «πρωτάκια». Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, μόνο λίγη οργάνωση και αρκετές έξυπνες ιδέες. Ελπίζουμε αυτές που σου δίνουμε παρακάτω να σε εμπνεύσουν:

1. Τοποθέτησε το γραφείο του παιδιού κοντά σε παράθυρο. Ο καλός φυσικός φωτισμός είναι απαραίτητος και για να μην κουράζει τα ματάκια του και για να του φτιάχνει η διάθεση, ακόμα και όταν είναι στρεσαρισμένο για το επόμενο διαγώνισμα. Για τις βραδινές ώρες, ενίσχυσε τον κεντρικό φωτισμό με μια καλή λάμπα γραφείου.

2. Δώσε προτεραιότητα στην άνεση. Κάποια παιδιά προτιμούν να διαβάζουν καθισμένα στην καρέκλα του γραφείου τους, μερικά στο κρεβάτι και άλλα στο πάτωμα. Για έξτρα άνεση, μη διστάσεις να επενδύσεις λίγα χρήματα παραπάνω σε ένα καλό, ανατομικό κάθισμα γραφείου, συμπληρώνοντας τη γωνιά ανάγνωσης με μαξιλάρες, πουφ και κουβερτούλες για τις κρύες μέρες που έρχονται. 

3. Τοποθέτησε τα βιβλία σε περίοπτη θέση. Δεν είναι κρίμα να φαίνονται μόνο οι ράχες τους στη βιβλιοθήκη; Ιδιαίτερα αν έχεις και μικρότερης ηλικίας παιδιά, τα οποία διαβάζουν εικονογραφημένα βιβλία, ακούμπησε βιβλία σε διάφορα σημεία του σπιτιού: πάνω σε τραπεζάκια, σε ένα λεπτό ράφι με το εξώφυλλο προς τα έξω, σε καλαθάκια, ακόμα και στο πάτωμα. Έτσι, ενθαρρύνεις τα παιδιά σου να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες – σχολικών αλλά και εξωσχολικών βιβλίων.

4. Φύλαξε όλη τη γραφική ύλη στο ίδιο σημείο. Δεν υπάρχει χειρότερο, όταν ένα παιδί ανησυχεί για το διαγώνισμα της επόμενης ημέρας, να πρέπει να ψάχνει τους μαρκαδόρους και τις γομολάστιχές του, που ειδικά σε τέτοιες «κρίσιμες» στιγμές χάνονται ως διά μαγείας! Γι’ αυτό, τοποθέτησε όλη τη γραφική ύλη στο ίδιο συρτάρι ή στο ίδιο ντοσιέ του γραφείου, σε εμφανές σημείο, για να αποφύγεις το κυνήγι θησαυρού.

5. Κράτα εκτός ντουλάπας όλα τα εργαλεία μελέτης. Όταν «τακτοποιούμε» σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι π.χ. το μοιρογνωμόνιο ή ένα λεξικό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα ξεχάσουμε, τόσο εμείς όσο και το παιδί, την ύπαρξή τους. Γι’ αυτό, τοποθέτησέ τα σε ορατό σημείο για να αποδειχτούν πραγματικά χρήσιμα και να μην τα θυμηθείς στην επόμενη ανακαίνιση του παιδικού δωματίου.

6. Εκτός από τη μελέτη, υπάρχει και η χειροτεχνία. Για να αγαπήσει πραγματικά ένα παιδί τη γωνιά ανάγνωσής του, αυτή πρέπει να χωράει και τα χόμπι του. Αν λοιπόν το παιδί σου ασχολείται π.χ. με τη ζωγραφική ή τη μουσική, φρόντισε να βρεις μια θέση και για τις τέμπερες ή αντίστοιχα την κιθάρα του.

7. Πρόσθεσε το προσωπικό στοιχείο. Αρκεί να τοποθετήσεις σε διάφορα σημεία της γωνιάς ανάγνωσης κορνίζες με φωτογραφίες του παιδιού για να το κάνεις να νιώσει όμορφα και ζεστά. Εναλλακτικά, ανάλογα και με την ηλικία του, ζήτησέ του να σου προτείνει ιδέες για να ενσωματώσει στη διακόσμηση το προσωπικό του στυλ, όπως ένα pop φωτιστικό, φωσφοριζέ αντικείμενα, ή ένα μαυροπίνακα με κιμωλίες σε διάφορα χρώματα.

8. Οι τελευταίες πινελιές που θα κάνουν τη διαφορά. Ένα βάζο με λουλούδια, κηροπήγια με ρεσό ή αιθέρια έλαια, ένα ηχοσύστημα αν το παιδί σου βάζει μουσική ενώ μελετάει είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που θα μετατρέψουν και τον πιο ψυχρό χώρο μελέτης σε φιλόξενη γωνιά.  

Φωτό: Designtrends.com

Διαβάστε επίσης

2 COOL 4 SCHOOL

Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;

Αυτό είναι το… αιώνιο ερώτημα των γονιών κάθε φορά που ξεκινάει μια νέα σεζόν. Την απάντηση δίνει η Εβίτα Σιατίτσα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέσα από 10 tips που μας προτείνει ειδικά για τη διατροφή στο σχολείο.

2 COOL 4 SCHOOL

Γιατί τα παιδιά έχουν την δική τους ομορφιά

Άρα έχουν και τα δικά τους προϊόντα ομορφιάς.

2 COOL 4 SCHOOL

Γίνε εκπαιδευτής ενηλίκων!

Γιατί να μη διεκδικήσεις  μία νέα ή και παράλληλη σταδιοδρομία;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department