Είναι το διάβασμα κολλητικό;

Επικίνδυνοι εθισμοί κρυμμένοι στο χαρτί.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

«Τι έπαθες και διαβάζεις βιβλίο;» ρώτησε προχθές η Ιωάννα τον μπαμπά της με αυτή την αυθόρμητη απορία που δημιουργείται στα παιδιά όταν βλέπουν κάτι αξιοπερίεργο μπροστά τους.

«Μμμ, μάλλον με κολλήσατε!» απάντησε εκείνος, ξαναφόρεσε τα γυαλιά του και συνέχισε να διαβάζει τις περιπέτειες του Άντερς του φονιά και των φίλων του, γραμμένες απολαυστικά από τον Γιούνας Γιούνασον.

Ξέρει καλά ότι η εικόνα του να κάθεται και να διαβάζει ένα βιβλίο δεν είναι μια συνηθισμένη εικόνα, ενώ ο μπαμπάς καθισμένος μπροστά από τις δύο (!) οθόνες στο γραφείο του, δουλεύοντας, σερφάροντας ή βλέποντας ξένες σειρές, ε, ναι, αυτός είναι ο κανονικός μπαμπάς στο σπίτι. 

Πολλές φορές τα βράδια όταν εμείς οι δύο είμαστε ξαπλωμένες στο κρεβάτι κρατώντας η καθεμιά το βιβλίο της και κάνοντας μικρά διαλείμματα για εκ βαθέων εξομολογήσεις, εκείνος περνάει έξω από την κρεβατοκάμαρα και μας χαζεύει.

Νομίζει ότι δεν τον βλέπουμε. Χαμογελάει και λέει δήθεν αυστηρά: «Άντε, πέρασε η ώρα, δεν θα ξυπνάτε το πρωί!». Και επιστρέφει μόνος στο γραφείο του για να δει τη συνέχεια της αγαπημένης του σειράς. 

Εμείς τελειώνουμε στα γρήγορα τη σελίδα ή το κεφάλαιο και κλείνουμε το φως. Συνήθειες πάντως δεν αλλάζουμε. 

Γιατί να μας καταπιεί μια οθόνη ενώ μπορούμε να ταξιδέψουμε σε απίστευτους κόσμους; 

Γιατί να προτιμήσουμε το μόνος από το μαζί; 

Και τι μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις μικρές τεράστιες εξομολογήσεις που ξεπετάγονται μέσα από τις λέξεις ενός βιβλίου, εκεί που έχεις χαλαρώσει, έχεις αφεθεί και είσαι έτοιμος πια για την αλήθεια σου;

Υπέροχη αρρώστια το διάβασμα, και ναι, επικίνδυνα κολλητική. Πιο επικίνδυνη και από το πηγαίο χαμόγελο.

Tip: Εάν θέλεις να κάνεις έναν άντρα να αγαπήσει το διάβασμα, επίλεξε για αυτόν βιβλία που θα του αρέσουν, μυστήριο, επιστημονική φαντασία, βιογραφίες, ό,τι μπορεί να αγαπά ο καθένας. Πολύ γρήγορα θα τα αγοράζει μόνος του. Και τελικά, θα διαβάζει πιο πολλά από εσένα. True story.  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares