Η πιο άνετη γωνιά ανάγνωσης στην Αθήνα βρίσκεται στο νεοκλασικό του Atopos στο Μεταξουργείο

Μια τεράστια λούτρινη εγκατάσταση στη βιβλιοθήκη του οργανισμού σε προσκαλεί να διαλέξεις ένα βιβλίο από τους χιλιάδες τίτλους και να βυθιστείς για ώρες στις σελίδες του.

Γωγώ Καρκάνη

Βγάζεις τα παπούτσια σου, ανεβαίνεις μια ξύλινη σκάλα και βρίσκεσαι στον πάνω όροφο ενός υπέροχου νεοκλασικού του Μεταξουργείου. Διαλέγεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και ξαπλώνεις αναπαυτικά πάνω σε ένα τεράστιο λούτρινο κουκλάκι που απλώνεται σαν χαλί -ή καλύτερα σαν υπερμεγέθης αλλά φιλόξενος μύκητας- σε ολόκληρο το διαμέρισμα, για να το διαβάσεις με την ησυχία σου.  

Δεν είσαι στο σπίτι σου, αλλά στο κτίριο του οργανισμού Atopos, που στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου φιλοξενεί, από τις 23 του Απριλίου που μας πέρασε και για έναν ακριβώς χρόνο, ένα υβριδικό πλάσμα, το #TextMe_FluffyLibrary ή, εν συντομία, Φλάφι: ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη. 

Αν επισκεφτείς λοιπόν μέσα στους επόμενους μήνες τον Atopos, μπορείς να επιλέξεις οποιονδήποτε τίτλο σε ενδιαφέρει από την πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης, η οποία ξεπερνά τα 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας, και να τον ξεφυλλίσεις στην πιο άνετη γωνιά ανάγνωσης της Αθήνας.

Μπορείς, ακόμα, να λάβεις μέρος στις παράλληλες δράσεις που διοργανώνει και φιλοξενεί ο Atopos μέχρι τον Απρίλιο του 2019, όπως performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις κα μίνι εκθέσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές, με συνδετικό κρίκο τις υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ου αιώνα, τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα είναι μερικά από τα θέματα του λεγόμενου #TextMe_Lab, με την επιμέλεια του ερευνητή Φιλ Ιερόπουλου.

Μη διστάσεις, τέλος, να επισκεφτείς το #TextMe_FluffyLibrary ξανά και ξανά, καθώς θα υποδέχεται συνεχώς νέα πλάσματα. Ένας δράκος πριγκίπισσα, μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι, μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα, μια αρρενωπή νεραϊδούλα και ένας τριχωτός ροζ γοργόνος είναι μερικοί μόνο από τους ήρωες ενός παραμυθιού που θα γραφτεί σιγά σιγά, με σκοπό να προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί το Φλάφι, ως ένα έργο τέχνης που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει μόνο λειτουργικό, αλλά κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. 

Atopos, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 5242004, 210 8838151, www.atopos.gr, www.text-me.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12.00-18.00 και επιλεγμένα Σαββατοκύριακα. Είσοδος ελεύθερη.  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares