Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Η πιο άνετη γωνιά ανάγνωσης στην Αθήνα βρίσκεται στο νεοκλασικό του Atopos στο Μεταξουργείο

Μια τεράστια λούτρινη εγκατάσταση στη βιβλιοθήκη του οργανισμού σε προσκαλεί να διαλέξεις ένα βιβλίο από τους χιλιάδες τίτλους και να βυθιστείς για ώρες στις σελίδες του.


Γωγώ Καρκάνη

Βγάζεις τα παπούτσια σου, ανεβαίνεις μια ξύλινη σκάλα και βρίσκεσαι στον πάνω όροφο ενός υπέροχου νεοκλασικού του Μεταξουργείου. Διαλέγεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και ξαπλώνεις αναπαυτικά πάνω σε ένα τεράστιο λούτρινο κουκλάκι που απλώνεται σαν χαλί -ή καλύτερα σαν υπερμεγέθης αλλά φιλόξενος μύκητας- σε ολόκληρο το διαμέρισμα, για να το διαβάσεις με την ησυχία σου.  

Δεν είσαι στο σπίτι σου, αλλά στο κτίριο του οργανισμού Atopos, που στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου φιλοξενεί, από τις 23 του Απριλίου που μας πέρασε και για έναν ακριβώς χρόνο, ένα υβριδικό πλάσμα, το #TextMe_FluffyLibrary ή, εν συντομία, Φλάφι: ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη. 

Αν επισκεφτείς λοιπόν μέσα στους επόμενους μήνες τον Atopos, μπορείς να επιλέξεις οποιονδήποτε τίτλο σε ενδιαφέρει από την πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης, η οποία ξεπερνά τα 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας, και να τον ξεφυλλίσεις στην πιο άνετη γωνιά ανάγνωσης της Αθήνας.

Μπορείς, ακόμα, να λάβεις μέρος στις παράλληλες δράσεις που διοργανώνει και φιλοξενεί ο Atopos μέχρι τον Απρίλιο του 2019, όπως performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις κα μίνι εκθέσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές, με συνδετικό κρίκο τις υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ου αιώνα, τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα είναι μερικά από τα θέματα του λεγόμενου #TextMe_Lab, με την επιμέλεια του ερευνητή Φιλ Ιερόπουλου.

Μη διστάσεις, τέλος, να επισκεφτείς το #TextMe_FluffyLibrary ξανά και ξανά, καθώς θα υποδέχεται συνεχώς νέα πλάσματα. Ένας δράκος πριγκίπισσα, μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι, μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα, μια αρρενωπή νεραϊδούλα και ένας τριχωτός ροζ γοργόνος είναι μερικοί μόνο από τους ήρωες ενός παραμυθιού που θα γραφτεί σιγά σιγά, με σκοπό να προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί το Φλάφι, ως ένα έργο τέχνης που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει μόνο λειτουργικό, αλλά κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. 

Atopos, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 5242004, 210 8838151, www.atopos.gr, www.text-me.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12.00-18.00 και επιλεγμένα Σαββατοκύριακα. Είσοδος ελεύθερη. 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος», Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.

ΒΙΒΛΙΟ

«Στο ξάφνιασμα της άνοιξης…» «…εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση»

Ποιητές και ποιήτριες δέχθηκαν την πρόκληση των Αγγελική Λάλου και Αναστασία Γκίτση να «συνομιλήσουν» με τον στίχο του Τίτου Πατρίκιου «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση», απολαύστε το αποτέλεσμα που έγινε μια υπέροχη ανθολογία

ΒΙΒΛΙΟ

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως. Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας Κι όταν σε πήρε το φιλί, Γυναίκα» Οδυσσέας Ελύτης

Ο πολυβραβευμένος και πολυαγαπημένος Έλληνας ποιητής πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.