Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο που κατέκτησε αναγνώστες, συγγραφείς και celebrities χωρίς διαφήμιση

Το νέο μυθιστόρημα «Μικρές φωτιές παντού» της συγγραφέα Celeste Ng εξελίχθηκε σε εκδοτικό φαινόμενο και διεθνές μπεστ σέλερ. Η Ρις Γουίδερσπουν αγόρασε μάλιστα τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στην τηλεόραση.


Γωγώ Καρκάνη

Σου άρεσε η πρώτη σεζόν του Big Little Lies; Θυμάσαι πόσο ασυνήθιστα και ραγδαία έγινε γνωστή αυτή η τηλεοπτική σειρά, από στόμα σε στόμα, χωρίς promos-υπερπαραγωγές, κυρίως από τους θεατές που άρχισαν να την παρακολουθούν, να εντυπωσιάζονται από το χτίσιμο των χαρακτήρων και της πλοκής, τις φαινομενικά απλές και καθημερινές ιστορίες με τα πολλά επίπεδα ανάγνωσης, τα δραματικά τοπία της Καλιφόρνια, και να τη συστήνουν σε φίλους και γνωστούς;

Δεν ξέρω πόσο πολύ μοιάζει με το «Big little lies» τo «Μικρές φωτιές παντού», το νέο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Celeste Ng, αλλά σίγουρα έχει κάποια κοινά. Το πιο προφανές είναι ότι τράβηξε την προσοχή της Ρις Γουίδερσπουν, πρωταγωνίστριας του «Big little lies», η οποία έσπευσε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στη μικρή οθόνη. Επιπλέον, όπως και το «Big little lies», το βιβλίο δεν προωθήθηκε με τυμπανοκρουσίες, αλλά άρχισε να διαφημίζεται από αναγνώστη σε αναγνώστη, για να φτάσει στη συνέχεια στα χέρια διάσημων προσωπικοτήτων και αγαπημένων συγγραφέων που το λάτρεψαν και το πρόβαλαν.

mikres_fwties.jpg

Το μικρόφωνο σε μερικούς από τους επώνυμους θαυμαστές του «Μικρές φωτιές παντού»:

«Το να πω ότι το βιβλίο αυτό το λάτρεψα είναι πολύ λίγο. Ένα βαθύ ψυχολογικό μυστήριο για τη δύναμη της μητρότητας, την ένταση της εφηβικής αγάπης και τον κίνδυνο που κρύβει η τελειότητα. Με συγκίνησε μέχρι δακρύων» (Ρις Γουίδερσπουν, ηθοποιός).

«Με υπέροχο, οξυδερκές συγγραφικό στιλ, η Celeste Ng ανατέμνει τον μικρόκοσμο της αμερικανικής κοινωνίας σε μια φάση της ιστορίας που πρέπει να τον δούμε κάτω από το μικροσκόπιο…» (Τζόντι Πικούλ, συγγραφέας).

«Άνοιξα το βιβλίο το πρωί και δεν κουνήθηκα από τη θέση μου ώσπου χρειάστηκε να ανάψω το φως. Τι απόλαυση να σε συνεπαίρνει τόσο ολοκληρωτικά ένα βιβλίο, να παρατάς τις δουλειές σου και τα ραντεβού σου και πολλές φορές να ξεχνάς να πάρεις ανάσα καθώς καταβροχθίζεις τις σελίδες» (Μίρα Τζέικομπ, συγγραφέας).

fwties750.jpg

Για να πάρουμε μια ιδέα από τη διεθνή επιτυχία του σε στατιστικές, το 2017, τη χρονιά που κυκλοφόρησε, το «Μικρές φωτιές παντού» ψηφίστηκε ως το αγαπημένο μυθιστόρημα των αναγνωστών στην ψηφοφορία του Goodreads και το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς σύμφωνα με το Amazon.

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όπου όλα είναι σχεδιασμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ ό,τι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.

Τότε, στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειας Ρίτσαρντσον μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότρο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους.

Το «Μικρές φωτιές παντού» κυκλοφορεί στις 8/11 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.