Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

«Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο»

Στη ζωή όλα είναι πιθανά αν ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο.Ο Γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας Μοχέντ Αλτράντ αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων ταπεινής καταγωγής που μέσα από τεράστιες δυσκολίες κατάφεραν να φτάσουν πολύ ψηλά.

Γεννημένος στη μέση της ερήμου σε μια σκηνή Βεδουίνων πριν από περίπου 67 χρόνια –δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο με καταγεγραμμένη την ημερομηνία γέννησής του– και προορισμένος από την οικογένειά του να γίνει βοσκός, ο Μοχέντ Αλτράντ, πάμπτωχος και ενάντια στις τοπικές και οικογενειακές προκαταλήψεις, συγκαταλέγεται σήμερα στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes (https://www.forbes.com/profile/mohed-altrad/), έχει τιμηθεί το 2015 με το βραβείο «World Entrepreneur of the Year» (του καλύτερου επιχειρηματία διεθνώς) –υπήρξε ο πρώτος Γάλλος επιχειρηματίας που απέσπασε το συγκεκριμένο βραβείο στη Γαλλία–, καθώς επίσης και με το Μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2005.
 

Ο Αλτράντ καθηλώνει με την απλότητα, την ειλικρίνεια και τη σοφία του τους συνομιλητές , τους αναγνώστες και τους ακροατές του. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου  «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Τίνας Πλυτά. Ενός  βιβλίου που βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του συγγραφέα και στις εμπειρίες ενηλικίωσής του και που τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely (2003) και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης 2018 από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (Ε.Ε.Μ.Λ.), ενώ προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Ο Αλτράντ βρέθηκε στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του. Συναντήθηκε και μίλησε με φίλους και κοινό και είναι σημαντικό να κρατήσουμε καποια από τα μηνύματα που ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και δημοφιλής συγγραφέας  μας άφησε , σαν παρακαταθήκη .

*« Στη ζωή όλα είναι πιθανά, όλα είναι εφικτά, αν ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο. Για να στηρίξουμε τη ζωή μας, για να τη φτιάξουμε πρέπει να ρισκάρουμε, δεν πρέπει να φοβηθούμε το ρίσκο. Κι εγώ το πήρα αυτό το ρίσκο... Και άξιζε...»
Αναφερόμενος στον Μαγιούφ, τον ήρωα του βιβλίου του, υπογράμμισε:  «Στην ηλικία των 4-5 ετών δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά να πάρουμε μια απόφαση με βάση ορθολογικά στοιχεία και στοχασμούς. Το μόνο που ακούμε είναι η διαίσθηση, το μόνο που έχουμε είναι το ένστικτο της ζωής...  Η γιαγιά του Μαγιούφ λέει ότι το παιδί θα γίνει βοσκός, θα βόσκει κατσίκες και δε χρειάζεται τα γράμματα. Όμως εκείνος έχει μια διαίσθηση, ένα ερέθισμα, κάτι που μιλάει μέσα του και το ακούει χωρίς να το γνωρίζει… Μιλάμε για έναν ήρωα που απεχθάνεται να του λένε τι πρέπει να καταλάβει... γιατί αυτός θέλει να καταλάβει τα πάντα μόνο με τον δικό του τρόπο… Και αυτό το παιδί ως εκ θαύματος στην ηλικία των 16-17 χρονών αφήνει τη χώρα του και πηγαίνει σε μια άλλη με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα… Το πολιτισμικό σοκ που υφίσταται είναι πολύ ισχυρό. Πώς μπορούμε να ενταχθούμε μέσα σε μια νέα κοινωνία σε μια νέα πραγματικότητα; Εδώ αναδεικνύεται η καθοριστική σημασία της αποδοχής του άλλου, της αποδοχής του διαφορετικού…»  

*«Παρακολουθούμε μια άνοδο των εξτρεμιστών, μια αναβίωση των ακραίων τάσεων που πραγματικά με θλίβει βαθύτατα και με ανησυχεί. Ελπίζω όμως ότι ο άνθρωπος θα επανέλθει στη λογική.  Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον, γιατί ο άλλος είμαι εγώ. Μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι μόνοι μας, αλλά χωρίς τον άλλον δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα πολύ μεγάλο. Όπως στη ζωή, έτσι και στην επιχειρήση τίποτα μεγάλο δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας...»

*«Η ζωή είναι εξ ορισμού μικρή και μπορούμε να διαρκέσουμε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη. Για να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο οφείλουμε να κάνουμε καλά πράγματα, για μας αλλά και για τους άλλους. Και όταν τα κάνουμε, κάποτε θα μας το ανταποδώσουν... Συμμετέχω κι εγώ σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες... το νιώθω χρέος μου. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ικανοί για το καλό, όλοι είμαστε ικανοί για μεγάλα επιτεύγματα, επαγγελματικά, οικονομικά, προσωπικά... Μπορούμε να ξεκινήσουμε από πολύ μακριά και να φτάσουμε πολύ ψηλά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ένα από αυτά είναι και το δικό μου...

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στήνουν την επιχείρησή τους με στόχο να γίνουν πλούσιοι. Όμως αν το χρήμα ήταν γνώση, όλοι θα ήμασταν πλούσιοι... Ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οικοδόμησα την επιχείρησή μου είναι: Δε σε γνωρίζω, δεν ξέρω τι είσαι ικανός να κάνεις, αλλά θα σε εμπιστευτώ και θα συνεργαστώ μαζί σου, απ’ όπου και αν προέρχεσαι, όποια και αν είναι η εθνικότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η κουλτούρα σου... Πάμε μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο... Αν αντλήσετε διαφορετικά στοιχεία από κάθε κουλτούρα, θα φτιάξετε έναν όμιλο που θα είναι ακλόνητος... Το χρήμα δεν είναι στόχος αλλά μια συνέπεια... Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας όπως η δικαιοσύνη, το ενδιαφέρον για τον άλλον, ο σεβασμός της διαφορετικότητάς του... Στη ζωή μου υπέφερα από την αδιαφορία... Για μένα η αδιαφορία είναι χειρότερη από την... άδικη δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη όταν λανθάνει μπορείς να τη διορθώσεις, την αδιαφορία ποτέ... Θα μπορούσα να είχα σταματήσει σε πολλά δύσκολα σημεία της διαδρομής μου, όμως δεν το έκανα... Αυτό προσπαθώ να πω μέσα από το αφήγημά μου, μέσα από τη ζωή μου, την προσωπική και επιχειρηματική...»

Οι εκδόσεις Καλέντη θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενίσχυση του «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Αν τίποτα δεν μας σώζει από το θάνατο, αφήστε την αγάπη τουλάχιστον να μας σώσει από τη ζωή» Pablo Neruda

Ο μεγάλος Χιλιανός ερωτικός ποιητής γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904 

ΒΙΒΛΙΟ

16 Ιουνίου γιορτάζουμε την Ημέρα του Πατέρα με 4 υπέροχα βιβλία

Και σας δίνουμε ιδέες για δημιουργικές χειροτεχνίες για να φτιάξετε το δικό σας δώρο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Ιουλίου

Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε εκκαθαρίσεις στη ζωή σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

18 καθημερινές συνήθειες που αποδεδειγμένα σας κάνουν πιο έξυπνους

Η νοημοσύνη σας μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί μέσα από συνεπείς συνήθειες και πρακτικές.

VIRAL

Κυκλοφόρησε το νέο trailer του Σκαθαροζούμη

Ο Beetlejuice είναι ό ήρωας που χρειάζεται η Lydia στο νέο trailer του πολυαναμενόμενου sequel δια χειρός Tim Burton