Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Τα νηστίσιμα πιάτα σε άλλο level

Σαρακοστιανά: Μεσογειακή, χορτοφαγική κουζίνα


Ρόμυ Μελάνι

Ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας βιβλία με συνταγές αυτές τις μέρες, έπεσα πάνω σ’ έναν εύχρηστο οδηγό μαγειρικής,  βρίσκοντας μέσα του θησαυρούς για τις ώρες του «μενουμεσπιτι:  Eύκολες και πιο hard work  συνταγές, για να προβιβαστώ κι εγώ από ακαμάτρα προ κορωνοιού σε μεγάλη μαγείρισσα  υποψήφια του Master chef: Τι καλαμαράκια με σέλινο, τι κυπριακή μουτσέντρα και καρυδώτο, καλυμμένο από πυκνή σοκολάτα, τους άφησα όλους σπίτι με το στόμα ανοιχτό. Το παρήγγειλα και για τις κολλητές μου γιατί πιστεύω  τώρα που μένουμε σπίτι, η μαγειρική μπορεί να λειτουργήσει άκρως ψυχοθεραπευτικά! Τρώμε που τρώμε όλη μέρα, ε, ας φάμε τουλάχιστον vegan και υγιεινά.


Αφορμή για το βιβλίο, μια πολύτεκνη νοικοκυρά που έμαθε από τα παιδιά της ν’ αγαπά την παραδοσιακή κουζίνα, επιστρέφοντας μάλιστα οικογενειακώς στην νηστεία. Κι αυτή η επιστροφή της Μαριγούλας Κοκκίνου ήταν που γέννησε τα «Σαρακοστιανά». Την ακολούθησε και  η δεινή ερευνήτρια γαστρονομίας και συνταγογράφος στο Olive, Γεωργία Κοφινά.
Και μας έδωσαν 387 συνταγές, εμπνευσμένες από την παραδοσιακή κουζίνα, που μυρίζουν Ελλάδα. Ένα πολύτιμο δώρο  για όσους νηστεύουν, για τους χορτοφάγους αλλά και για όλους εκείνους που βασανίζονται από το ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα» και επιδιώκουν ν’ ακολουθήσουν μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.
Μετά από 78.000 αντίτυπα, το διαχρονικό πλέον βιβλίο μαγειρικής «Σαρακοστιανά: Μεσογειακή, νηστίσιμη, χορτοφαγική κουζίνα» επανακυκλοφορεί ανανεωμένο. Με καινούριες φωτογραφίες και φρέσκες ιδέες.



Σχόλιο του σεφ Ηλία Μαμαλάκη για το βιβλίο

«Στο σπίτι μου Τετάρτη-Παρασκευή τρώγαμε λαδερό, το Σάββατο η νοικοκυρά μαγείρευε κάτι απλό για να έχει και τον χρόνο να συγυρίσει, την Κυριακή τρώγαμε κρέας και την Δευτέρα τα περισσεύματα όλης της εβδομάδας. Δεν ήταν και άσχημα. Τρώγαμε από όλα και δεν πετάγαμε τίποτα. Το κάθε πιάτο συνοδευόταν από μία μεγάλη επιθυμία, όσο για το τραπέζι της Κυριακής, αυτό ήταν αξέχαστο. Το Σαρακοστιανό φαγητό βοηθάει το μυαλό να καθαρίσει. Η μικρή, συνειδητή στέρηση από την τροφή που καταναλώνουμε κάθε μέρα μας βοηθά να σκεφτούμε πιο καθαρά και να προχωρήσουμε από την σωματική στην πνευματική κάθαρση. 

Τα “Σαρακοστιανά” έχουν μέσα τους τον θησαυρό της ελληνικής κουζίνας όπως έχει καταγραφεί τόσα χρόνια. Αναδεικνύουν την μαγειρική με απλά και ντόπια υλικά, χωρίς ξενομανίες και εκκεντρισμούς όπως αλάτια από τα πέρατα του κόσμου. Γιατί τα προϊόντα του κάθε τόπου είναι η καλύτερη τροφή για τους κατοίκους του… Να αποφεύγετε τα σούπερ φουντς και ό,τι άλλο μας φέρνει η διατροφική μόδα».


Τίτλος: Σαρακοστιανά: Μεσογειακή, νηστήσιμη, χορτοφαγική κουζίνα
Συγγραφείς: Μαριγούλα Δ. Κοκκίνου- Γεωργία Σ. Κοφινά

Εκδόσεις: Πορφύρα
*Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τον τίτλο “The Festive Fast”.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη