Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

«Το Σκισμένο Τούλι»: Το νέο μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα αξίζει την προσοχή σου

Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται, πέντε γυναίκες έρχονται να τους δώσουν και πάλι φωνή



«Το περιτύλιγμα δεν μας προετοιμάζει πάντα για την αλήθεια…», πόσο μάλλον για την αλήθεια που κρύβει πίσω του μια ανεκπλήρωτη αγάπη, η σχέση δύο λεσβιών, μια βιασμένη γυναίκα και ο έρωτας στην Τρίτη ηλικία. Και το κοινό των παραπάνω ιστοριών; Η ασυγκράτητη επιθυμία πέντε γυναικών να κερδίσουν την πολυπόθητη αξιοπρέπεια της αυτονομίας, το δικαίωμα της επιλογής να ζήσουν διαφορετικά από τη νόρμα. Αυτό ακριβώς αφηγείται με αυθεντικές λεπτομέρειες και ακριβή πειστήρια η Έλενα Ακρίτα στο νέο της μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Το Σκισμένο Τούλι». Ένας χαρακτηρισμός που εύστοχα περιγράφει τις «λάθος νύφες, σε λάθος γάμο», τις γυναίκες δηλαδή που «παραδόθηκαν» στα καθιερωμένα πρέπει της κοινωνίας.

 

 

«Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί». Αυτές οι πέντε γυναίκες έρχονται να υπερασπιστούν τα πνιγμένα ανθρώπινα δικαιώματα της σημερινής εποχής.

 

 

Η αμεσότητα με την οποία ξετυλίγονται κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, μέσα από τα βιώματα των αναγνωρίσιμων χαρακτήρων, κερδίζει από την πρώτη στιγμή το αναγνωστικό κοινό. Η Νένα, η Ιοκάστη, η Μάρω, η Σολφέζ και η Μιράντα που ζούνε στο Παγκράτι, είναι η κρυφή φωνή που ξεκινά μέσα από κάθε γυναίκα, η οποία τολμά να προσδοκάει να ζήσει όπως ακριβώς της αρέσει, αφήνοντας στην άκρη την συγκαταβατικότητα, όλα αυτά που περιμένει η κοινωνία από εκείνη, το κοινώς αποδεκτό, τα επικριτικά βλέμματα ακόμα και του οικογενειακού περιβάλλοντος. «Το Σκισμένο Τούλι» αποτελεί μια δυνατή και ευτυχώς «ωραιοποιημένη» απάντηση στο ερώτημα γιατί η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας (σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής) κατά των γυναικών.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department