Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΒΙΒΛΙΟ

8 λόγοι για να πέσεις με τα μούτρα στο διάβασμα!

Πιάσε επειγόντως τα βιβλία. 



Παρακάτω θα βρεις 8 πολύ καλούς - και επιστημονικούς - λόγους για να βουτήξεις βαθιά μέσα στον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων.

1. Το διάβασμα σε κάνει πιο έξυπνη. Δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση. Όσα περισσότερα βιβλία διαβάζεις, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνεις. Μάλιστα όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η ενασχόληση σου με τον μαγικό κόσμο του διαβάσματος τόσο περισσότερο θα αυξήσεις την αντίληψη σου για τον κόσμο αλλά και τόσο περισσότερο θα ανοίξουν οι ορίζοντες σου. Έρευνες του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια έδειξαν ότι τα βιβλία προσφέρουν στα παιδιά 50% πιο πλούσιο λεξιλόγιο από μία εκπομπή στην τηλεόραση ή ακόμη κι από μία συζήτηση με τους συμμαθητές τους, κατά την διάρκεια του διαλείμματος. Όχι, η λύση δεν είναι να γίνεις μονόχνοτη, απλώς να ανακαλύψεις και αυτή την πλευρά της ψυχαγωγίας.

2. Την ίδια στιγμή, δυναμώνει τον εγκέφαλο σου. Το διάβασμα δεν σε κάνει μόνο εξυπνότερη, αλλά ενισχύει στην κυριολεξία την δυναμική του εγκεφάλου σου. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η γυμναστική εξασκεί τους μύες του σώματος, έτσι και το διάβασμα δυναμώνει το μυαλό βελτιώνοντας την μνήμη μας και την οξυδέρκεια μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffignton Post, η εξάσκηση του εγκεφάλου μέσω του συστηματικού διαβάσματος μπορεί να σου εξασφαλίσει μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια κατά 32%.

3. Νιώσε τι σου λέω. Το να μπαίνεις στη θέση του άλλου δεν είναι πάντα εύκολο, είναι όμως πραγματικά πολύτιμο και μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Η λογοτεχνία έχει την ιδιότητα να προσφέρει στον αναγνώστη έντονες εικόνες καθώς και μια σειρά από διαφορετικούς χαρακτήρες, με τους οποίους συχνά φτάνει στο σημείο να ταυτιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε περισσότερο τις συμπεριφορές των άλλων και να μπορούμε να τις διαχειριστούμε με μεγαλύτερη ευκολία όταν τις συναντήσουμε στην πραγματική ζωή. Το διάβασμα είναι, χωρίς αμφιβολία, ο νούμερο ένα τρόπος να βελτιώσεις την δυνατότητα σου να συναισθανθείς και να καταλάβεις την θέση του ανθρώπου που έχεις απέναντι σου.

4. Γυρνώντας τις σελίδες. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που διαβάζουν πραγματικά βιβλία θυμούνται καλύτερα τι έχουν διαβάσει απ' όσους διαβάζουν e-books. Η αίσθηση του χαρτιού στα δάκτυλα μας την ώρα που γυρίζουμε τις σελίδες έχει αποδειχθεί ότι στέλνει συγκεκριμένα κύματα στον εγκέφαλο μας, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερο το περιεχόμενο του κειμένου που διαβάζουμε.

5. Αντιστάσου στο Alzheimer. To διάβασμα θέτει το μυαλό σου σε λειτουργία. Συνεπώς τα άτομα που περνάν αρκετό χρόνο βυθισμένα σε ένα βιβλίο ή ακόμα παίζοντας σκάκι ή συμπληρώνοντας ένα παζλ, έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητας να νοσήσουν από Αlzheimer, απ' ότι τα άτομα που δεν αφιερώνουν χρόνο σε αντίστοιχες ασχολίες.

6. To διάβασμα σε ηρεμεί. Μια έρευνα που διεξήχθη το πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι το διάβασμα είναι σε θέση να μειώσει το καθημερινό μας άγχος κατά 68%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει σημασία το είδος του βιβλίου που διαβάζεις, καθώς οποιοδήποτε τύπου ανάγνωσμα θα βοηθήσει το μυαλό σου να δραπετεύσει προς άλλες κατευθύνσεις και να ξεφύγει από τις έννοιες της καθημερινότητας. 

7. Το διάβασμα σε νανουρίζει. Αν συνηθίσεις τον εαυτό σου να διαβάζει (έστω και για λίγο) όταν πέσει στο κρεβάτι, το μυαλό σου θα αρχίσει σιγά - σιγά να μεταφράζει αυτή τη συνήθεια ως  «ώρα για ύπνο» κάνοντας σε μακροπρόθεσμα να κοιμάσαι πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση μιλάμε μόνο για πραγματικά βιβλία κι όχι για αναγνώσματα μέσω φορητού υπολογιστή ή tablet, τα οποία λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπει η οθόνη θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. 

8. Αν διαβάζεις εσύ, θα διαβάζει και το παιδί σου.  Οι στατιστικές δείχνουν πως το 75% των γονιών σε όλο τον πλανήτη αναφέρουν ότι θα ήθελαν τα παιδιά τους διαβάζουν περισσότερο. Ο σίγουρος τρόπος για να επιτύχεις κάτι τέτοιο είναι να διαβάζεις κι εσύ. Τόσο για τον εαυτό σου όσο και για το ίδιο το παιδί. Αν φροντίζεις να αφιερώνεις κάθε μέρα λίγο χρόνο για να του διαβάσεις μια ιστορία φωναχτά, αυτή η διαδικασία θα αποτυπωθεί στο μυαλό του και θα αισθανθεί την ανάγκη να την επαναλάβει και μόνο του όταν πλέον θα έχει μάθει να διαβάζει.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

ΒΙΒΛΙΟ

««Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Εάν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου» Maya Angelou

Η εμβληματική Maya Angelou γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 και το πνεύμα της παραμένει πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ