ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει χανιώτικο μπουρέκι
Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει...
Υλικά:
Για 8 άτομα
5 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες (κατά μήκος)
3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κιλό χανιώτικη μυζήθρα
200γρ. τυρί ρεγκάτο
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι
Αλεύρι για να αλευρώσουμε τα κολοκύθια μας
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τον δυόσμο.
2. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ και ρίχνουμε στον πάτο του το λάδι. Αρχίζουμε να αλευρώνουμε μία-μία τις φέτες κολοκυθιού και να τις στρώνουμε στο σκεύος μας. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη στρώση, ρίχνουμε από πάνω σποραδικά μέρος από το μείγμα με τις ντομάτες καθώς και μέρος από την μυζήθρα μας. Πασπαλίζουμε και με λίγο ρεγκάτο και συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση, αλευρωμένα κολοκύθια, μείγμα, τυριά κ.λ.π .Όταν τελειώσουν τα υλικά μας (φροντίζουμε στο τελείωμα να ρίξουμε μείγμα, μυζήθρα και τυρί μπόλικο), με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μερίδες το μπουρέκι μας, του ρίχνουμε 1 ποτήρι νερού λάδι, αλάτι πιπέρι.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, σε αντιστάσεις περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά.
4. Τσεκάρουμε να έχουν μαλακώσει τα κολοκύθια και, αν έχει ροδίσει αρκετά αλλά χρειάζεται ακόμα ψήσιμο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Σημείωση: Κάποιοι βάζουν και ροδέλες πατάτας στο ενδιάμεσο. Επίσης γίνεται και μπουρέκι με φύλλο πάνω κάτω. Παρόλα αυτά, το παραδοσιακό Χανιώτικο μπουρέκι είναι όπως το περιγράφω, με την μόνη προσθήκη το έξτρα τυρί ρεγκάτο για πιο πλούσια γεύση.