ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κομπόστα μήλο-αχλάδι με μπαχαρικά
Πέρα από νόστιμο συνοδευτικό για τον καφέ, τα κέικ, τις τηγανίτες και τις κρέμες σου, αυτή η κομπόστα δίνει μια αρωματική και νοσταλγική νότα στα πιάτα σου!
Υλικά για 6 μερίδες
2 μήλα
2 αχλάδια
1/2 φλ. σιρόπι σφενδάμου
1/2 φλ. νερό
1/2 φλ. ξηρό λευκό κρασί
8 αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση
8 αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση
ξύσμα πορτοκαλιού (1 πορτοκάλι)
4 ξυλάκια γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλας
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζεις τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβεις σε κύβους 2 εκ.. Τα ρίχνεις σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις το σιρόπι σφενδάμου, το νερό, το λευκό κρασί και τα αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Στη συνέχεια, ρίχνεις το ξύσμα ενός πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
2. Σιγοβράζεις την κομπόστα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα. Αποσύρεις από την φωτιά, την αφήνεις να κρυώσει και αφαιρείς την κανέλα και το γαρίφαλλο. Μεταφέρεις την κομπόστα σε ένα γυάλινο δοχείο.
Tip: Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα. Κι αυτό γιατί τα μήλα προστατεύουν την καρδιακή υγεία, καθώς περιέχουν πηκτίνη και ισχυρά αντιοξειδωτικά.